Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Van kegyes hazugság is

Változatos kínálattal, nyolc különböző produkcióval várja a közönséget októberben a Szegedi Nemzeti Színház – mondta a teátrum direktora a tegnapi sajtótájékoztatón, ahol a készülő bemutatók alkotói is vallottak elképzeléseikről.
Próbálják a Don Giovannit a nagyszínházban: Cseh Antal és Simon Krisztina Masetto és Zerlina szerepében. Fotó: Schmidt Andrea
Az egykori szegedi színidirektorról Makó Lajos-páholynak nevezték el a színház korábbi Mecénás-bérletét – jelentette be Székhelyi József. A szegedi teátrum főigazgatója azt is hangsúlyozta: továbbra is fontosnak tartja a szponzorációt: a Don Giovanni október 6-i nagyszínházi premierje például az OTP támogatásával jön létre. Az opera címszereplője, Réti Attila szerint a rendező nem ragaszkodott a történelmi kulisszákhoz, a darab mozarti szellemisége azonban megmaradt. Don Giovannit féktelen, virulens figurának mutatják majd, aki nem hisz se istenben, se emberben, mindig saját érdekei szerint cselekszik. A zenekart is a színpadra telepíti Bagossy László , akinek ez lesz az első operarendezése. Mint mondta, szeretné a már-már kötelezővé lett pátosztól megszabadítani a darabot azzal, hogy inkább a történet tragikomikus jellegét hangsúlyozza.

A nemzet színészévé választott Király Levente, a társulathoz vendégként visszatérő Szabó Gabi, továbbá Borovics Tamás és Gömöri Krisztián főszereplésével mutatják be október 7-én a kisszínházban a Csaó, bambínót. Az '56-os szegedi élményeire is építő szerző, Horváth Péter rendezi az ötvenes-hatvanas évek slágereit is felhasználó családi revüt.

Juronics Bartók-darabjai

A Szegedi Kortárs Balett szombaton Bartók–Mozart-estjére várja a közönséget a kisszínházba. A csodálatos mandarin című táncjáték koreográfiáját Juronics Tamás készítette, és ő táncolja a címszerepet is. A rendkívül sikeres produkcióból filmváltozat is készült. Az est második részében Barta Dóra első koreográfiáját, a Púdert láthatják a nézők. Mozart műveire a Napkirály udvarának különleges, pikáns világát idézi fel a darab. XIV. Lajos palotájában a színház volt az élet: minden a játékról, a külcsínről és a szerepjátszásról szólt. Ezt a groteszk, furcsa, felcicomázott, púderezett világot, a férfi és a nő viszonyát villantja fel a táncprodukció. Vasárnap este a zene világnapja tiszteletére tűzték műsorra a nagyszínházban Juronics Tamás két Bartók-produkcióját, A kékszakállú herceg várát és a Táncszvitet.

A 2004-es István, a király-előadások után az egyetem és a teátrum sikeres együttműködésének újabb bizonyítéka lehet az Utazás című rockopera, amit az őszi kulturális fesztivál programsorozatában október 16-tól három estén át játszik a SZTEage Egyetemi Színház a nagyszínházban. Az '56-os forradalmat szerelmi háromszög-történetben bemutató darabot Simon Boglárka és Ragány Zoltán főszereplésével Nagy Lóránt rendezi, aki maga is fellép a produkcióban. Gáli József Szabadsághegy című drámáját október 14-én az SZTE aulában felolvasószínházi formában adják elő Galkó Bence rendezésében.

Ugyancsak az egyetemi fesztivál részeként két előadásban ismét műsorra tűzik Egressy Zoltán labdajátékát, a Sóska, sült krumplit. Molnár László zeneigazgató elmondta: tavaly szerződött az operatagozathoz a kiváló drámai szoprán, Wittinger Gertrúd, aki október 21-én a népszerű Verdi-opera, A végzet hatalma felújításán Leonoraként mutatkozik be.

Molnár Ferenc Játék a kastélyban című darabjának rendezője, Kalmár Tibor videofelvételről mondta el: azt tartja mainak és modernnek, ha visszaadja a szerző hitelét, és úgy állítja színpadra a vígjátékot, ahogyan megírták. A Márton András, Kiss Jenő, Kovács István, Kocsis György, Kiszely Zoltán, valamint az élete első főszerepét alakító szegedi Csorba Kata főszereplésével október 27-étől látható komédia aktuális üzenete az is lehet: van kegyes hazugság is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dalí magyar hangja: Gesztesi Károly

Dalí ürügyén a magánéletéről – Liptai Claudiáról, a két hónapos Pankáról és más élvezetekről… Tovább olvasom