Délmagyar logó

2019. 05. 20. hétfő - Bernát, Felícia Még több cikk.

Vanda, Roland és Baba a tanyán

Szeged - Két és fél nap alatt, gyalog tette meg az utat új otthonáig, Algyőtől Üllés határáig Pócos Vanda, Molnár Roland és lovuk, Baba. A hármasról szeptemberben írtunk: akkor a ló átmenetileg Szegeden, a Kálvária sugárúton lakott.
Lovak, zene, egymás – továbbra is ezek a legfontosabb dolgok Pócos Vanda és Molnár Roland életében. A pár és Baba nevű hátasuk akkor szerepelt először lapunkban, amikor szeptemberben megírtuk: Balástya mellől lovagoltak be Szegedre, mert megunták, hogy folyton kirabolták a tanyát, ahol addig éltek. Amíg helyet kerestek a kancának, átmenetileg a Kálvária sugárút végén kötötték ki. Három hétig élt az állat a Plus Áruház mellett, ők pedig naponta etették, itatták. Eladni nem akarták, hiába lett volna rá vevő. Baba szeszélyes ló, az új gazdának csak bajt okozott volna, Vandáék pedig ragaszkodnak hozzá, és inkább egy tanyára vágytak. A cikk megjelenése után meg is kapták, többen jelezték: van hely a 18 éves lánynak, a 24 éves fiúnak és a 10 éves lónak. Végül egy üzletkötő kollégánk édesanyjának tanyájára költöztek, Üllés mellé.

Baba közben a Kálvária sugárútról Algyőre került, az ebrendészeti telep munkatársai találtak neki helyet, és fizették a bértartás költségének felét is. Amikor Roland és Vanda – akik magától értetődőnek tartják, hogy a lovaglás közlekedési forma – költözködött, felültek a hátára, és úgy indultak Üllés felé. Hamarosan azonban úgy érezték: a vemhes állatnak ez túl sok, ezért gyalog folytatták az utat. Két és fél nap alatt oda is értek a tanyára. Erdőben aludtak, tűznél melegedtek, és szalonnát sütöttek. Nem fáztak, mert paplant, párnát bőven pakoltak a lóra, aki akkor inkább egy szamárra emlékeztetett.

A méretes házi kedvencet, Babát babusgatják. Fotó: Miskolczi Róbert
A méretes házi kedvencet, Babát babusgatják.
Fotó: Miskolczi Róbert

– A ház pont jó, olyan, amilyet szerettünk volna. Van hely nekünk, van hely a lónak, és a közelben barátok laknak. Kicsit néha behisztizek, de hát nőből vagyok – foglalta össze a jelenéről a legfontosabb tudnivalókat Vanda.

Új otthonuk jellemző rájuk: a konyhaasztalon lovas magazin, a konyhapult előtt a második reggeliben reménykedő kölyökkutya: Vacak – nyakörvén szív alakú kő. A tanya közelében élő barátaikkal valóra lehetne váltani egy régi álmot, a zenélést. Roland dobol, Vanda szólógitáron játszik. Megvalósítandó álom még akkor is marad, ha a zenélés teljesül: a fiatalok dolgozni szeretnének, lovakkal akarnak foglalkozni. Akár egészséges, akár sérült állatokkal.

Olvasóink írták

 • 1. kékcitrom 2008. december 16. 12:00
  „Szép cél!
  A megvalósításhoz kívánok nektek sok erőt,kitartást!
  Útravalóul küldöm nektek(és mindenkinek,aki elhivatottságot érez ezen nénylábú terentmények iránt!) ezt a kedves idézetet:

  "A ló előnye tenger,
  a bölcsnek ló való,
  mert lóvá tesz az ember,
  emberré a ló!"”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erősen koncentrálódik a piac

Szeged - Nemcsak küllemében, de szolgáltatásaiban is megújult a vásárhelyi Nagytüzép, melyet… Tovább olvasom