Délmagyar logó

2019. 04. 19. péntek - Emma Még több cikk.

Vandálok járják a várost

Nemrég adták át a felújított Szent István teret, a vandalizmus nyomai máris megjelentek. Pár hete a belváros szívében rongálták meg ismeretlenek az oroszlános kutat.
A Bertalan híd lábánál is elképesztő látvány fogadja az arra járókat Fotó: Karnok Csaba
Két hónapja adták át a több mint 1,2 milliárd forintból felújított szegedi Szent István teret, de a vandálok máris ott hagyták kezük nyomát: a trópusi fából készült padok deszkáit és csavarjait lopták el, majd graffitik kerültek a padokra, a piaci bódékra, de a díszkút szerelvényeit is „megdézsmálták" az ismeretlenek. Bár a közterület-felügyelők és a rendőrök is fokozottan figyelik a megszépült teret, a vandalizmus ellen nemigen tudnak hatékonyan fellépni. Jól jelzi ezt az is: az elsőként megrongált padok épp a térfigyelő kamerák alattiak, ennek ellenére nem találják a tetteseket.

– A város kára padonként ötvenezer forint – mondta el Pásztor Péter, az önkormányzat fejlesztési irodájának projektmenedzsere. Hozzátette: a padlopás ellen úgy próbálnak tenni, hogy ezentúl (csavarok helyett) fémgittel rögzítik a deszkákat.

A graffitik megelőzése érdekében antigraffiti-réteggel vonták volna be a szobrokat, padokat, hulladékgyűjtőket is. A beavatkozást azonban, a várható hideg miatt, tavaszra halasztották. A víztoronyra viszont már ilyen réteg került, így arról lemosható mindenféle festékszóróval fújt vagy filctollas firka.

Hasonlóan szerencsétlenül járt egy hónappal ezelőtt a Klauzál téri oroszlános kút is, amelyről a több tízkilós országalmát törték le és gurították odébb a máig ismeretlen garázdák.

A megyei rendőrkapitány százezres nyomravezetői díjat ajánlott fel, de
Szoborkárok és felderítés

Még év elején lopták el a halat az újszegedi Halas fiú kezéből, pótlása félmillió forintba került. Később a Mátyás téri Búza-apó szoborról lopták el az egyik figurát, melynek újraöntésért egymilliót fizetett a város. A Széchenyi téren szobrok mészkőlapjait törték össze, a Glattfelder téri szökőkút fúvókáját is letörték. A sort – eddig – az oroszlános kút megrongálása zárja: az országalmadöntés hatszázezer forintjába került az önkormányzatnak. Rongálás miatt idén Szegeden 7744 esetben rendeltek el nyomozást, az önkormányzat 18 feljelentést tett, a végeredmény: három tettest fogtak el.  
ez sem hozott eredményt: a tettesek várhatóan itt is megússzák a felelősségre vonást. Úgy tudjuk, a térfigyelő kamerák felvételei sem itt, sem a Szent István téren nem jelentettek segítséget, a felvételeket ugyanis két napon belül letörlik, így az illetékesekhez, a nyomozókhoz már nem jutottak el.

– Átlagos évünk van, ami a rongálásokat illeti: az ivó- és díszkutak, valamint a szobrok rongálása eddig mintegy két és fél millió forintjába került a város önkormányzatának – mondta el Polák Zoltán. A Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. munkatársa szerint a graffitisek mellett a biciklisek, a görkorisok és -deszkások is tetemes okoznak. Példaként említi, hogy így sérült meg az Aradi vértanúk terén lévő obeliszk műkőszegélye, betonmedencéje, ahová állandóan fölugrálnak. Polák úgy véli: nem árt tudniuk a vandál fiataloknak, hogy abból a pénzből, amit az ilyen jellegű károk kijavítására kell fordítaniuk, akár pályát is építhetnének a fiatal „extrémsportolóknak".

– Évente nagyjából kilenc-tíz millió forintos kárt okoznak Szegeden a garázdák. A szeméttartók felgyújtásától, letörésétől kezdve, a játszóeszközök, padok megrongálásán át, a letiport, ellopott virágokból származó kárig, illetve a szobrok, kutak megrongálásáig terjed a skála – mondta el Kovács János, a Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. közterület-fenntartási divízióvezetője. Hozzátette: az antigraffiti rétegek felvitelében anyagi lehetőségeikhez mérten, folyamatosan haladnak: például az árvízi emlékműről és a Belvárosi hídról már lemosható a firka. Mindez azonban csak hosszú távon kifizetődő, ugyanis e beruházás drága a megvédendő felületek nagysága miatt.

Erre Németh István, az IKV elnök-vezérigazgatója is utalt, amikor elmondta: a kiskörúti épületek felújításakor olyan homlokzati festéket használtak, amiről könnyen lemoshatók a firkák. Pár épület kimaradt a védelemből, mikor négyzetméterenként nagyjából négyezer forintba került az antigraffiti-réteg. Az összeg azonban az épület ornamentikája miatt ennél több is lehet. Ám – tette hozzá a vezető – a megelőzés még mindig jobb befektetés, mint az állandó bosszúság és javítgatás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Finisben a babafotózás

A Délmagyarország és a Délvilág legkedvesebb családi eseménye, Az év babája 2006 verseny utolsó… Tovább olvasom