Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Vandálok rongálják az Aranycsapatot

Szeged - Ismét megrongálták a szegedi Aranycsapat-szobrot a Tisza-parton. A térfigyelő kamerák felvételeit még elemzik. Legutóbb két éve törték össze az emlékművet. A szobordöntőt tegnap 40 nap közérdekű munkára ítélte a bíróság.
Hat éve közadakozásból állítottak emlékművet az Aranycsapatnak a szegedi Tisza-parton, a Sellő-ház előtt. A tizenkét stoplis cipős labdát ábrázoló kompozíciót Kalmár Márton szobrászművész alkotta, Novák István akkori szegedi főépítész jelölt neki ki helyet a Dóm tér közelében.

Zarándokhellyé vált a mészkőtartóoszloppal együtt csaknem 2,5 méter magas térdísz – amelyen az Aranycsapat tagjainak névsora is olvasható – Puskás Ferenc két évvel ezelőtti halála óta. Sokan fényképezik, virágot, mécsest visznek a talapzatához.

Útba esik a vandáloknak is, nemcsak a turistáknak. Két éve szétverték az esztergált mészkő talapzatot. A futballcipős emlékművet műhelybe kellett vinni, hogy több százezer forintból helyreállítsák. Tavaly tavasszal fogták el a randalírozó szegedi középiskolást, aki beismerte tettét. A 20 éves szegedi fiút tegnap a városi bíróság 40 nap közérdekű munkára ítélte, az ítélet jogerős. A szoborállítást szervező egykori focista, Soproni Lajos főorvos tavaly két térfigyelő kamerát szereltetett fel, ugyancsak közadakozásból. Ám ez sem tántorította el a szobor támadóit.

Mindkét oldalán megrongálták a talapzatot. Fotó: Frank Yvette
Mindkét oldalán megrongálták a talapzatot.
Fotó: Frank Yvette

A minap megint rongálók estek neki az Aranycsapat-szobor mészkőből készült tartóelemének. Nagy erővel éles tárgyat, vésőt vagy kapát vágtak a névsor felőli és a hátsó oldalába. Nem tudni, hányan voltak, pontosan mikor és mit csináltak a vandálok. A rongálás nyomait – a szoborszervező szerint – újabb 200 ezer forintért lehet eltüntetni. Ehhez – ha a rendőrségi vizsgálat befejeződött – megint műhelybe kell vinni az alkotást.

Rongálás bűncselekmény gyanúja alapján indított büntetőeljárást ismeretlen tettes ellen a Szegedi Rendőrkapitányság. Tuczakov Szilvána, a megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivője arról is tájékoztatott, hogy most elemzik a térfigyelő kamerák felvételeit, és szakértőt rendeltek ki.

A stoplis szobor élete

2003. december 19.: Felavatták az Aranycsapat szobrát a Tisza-parti mellvédnél. 2007. július 9.: Ismeretlen tettesek összetörték az Aranycsapat szobrát. 2007. október 3.: A rendőrség még mindig keresi a tettest a szobor környékén talált nyomok alapján. Egy szegedi cég jelentkezett, hogy anyagáron, Kalmár Márton irányításával helyreállítják a kettétört talapzatot. 2007. december 14.: Ismét régi fényében áll a Sellő-ház előtti emlékmű. 2008. március 21.: Elfogták a rongálót, a 19 éves, szegedi középiskolás fiú beismerte tettét. 2008. december 28.: Az egyetemi klinika portájára kötötték be a két térfigyelő kamerát, amelyet újabb 250 ezer forintos közadakozásból szereltek fel a szobor fölé.

Olvasóink írták

 • 5. KolomparBeyonce 2009. május 29. 10:14
  „Nem is vot szobor”
 • 4. JuC 2009. május 28. 23:26
  „Az imént leírtakat tanúsíthatom én is.
  Aznap este én is a "19 éves fiú" társaságában tartózkodtam, az idő alatt is, mikor az eset történt, és az emlékmű közelébe sem mentünk. Szívesen tanúskodtam volna a bíróságon, de mivel majd 1 évre rá történt ez a bírósági eljárás,már nem emlékeztem pontosan a részletekre,mikor merre mentünk.
  Itt nem a médiával van a gond,mert ahogy megszokhattuk nem a hitelességről híres...inkább a rendőri intézkedésekkel van a probléma...
  A tettes azonosításáért járó pénzjutalmat nem egy hamis tanúnak kellett volna adni, hanem inkább a szobor felújítására szánni.
  Nem is értem bizonyíték híján hogy dőlhetett el így a per? Ennyire kellett egy "bűnbak"...
  Sajnálom,hogy egyre jobban szégyenlem a hazámat, pedig annyira szeretnék büszke lenni rá...”
 • 3. Laurens 2009. május 28. 22:33
  „Hát!

  A gond ott van, hogy a "20 éves szegedi fiú"...19 éves. Ismerem, és többen alibit biztosítottak neki...köztük az akkori barátnője is, hiszek neki, a bíróság azzal az ürüggyel hogy ismerősei a tanuk, átsuhant az alibi felett...ha Ő tette volna elmondta volna hogy ő csinálta ezt a gyerekes dolgot! De sokkal több esze van ennél!

  "szegedi középiskolást, aki beismerte tettét" - nem ismerte be, a bírónő döntött így!

  Ennyi! Ráfogta valaki - a bíróság már nem tudott mit csinálni - ahogy az előző hozzászóló is emliti, elég régóta nem tudták felgöngyölíteni az ügyet! egyértelmű mi történt!

  Csak kicsit szánalmasnak tartom, h nem azok bűnhödnek akiknek kellene...röhej!

  És röhej az is ahogy a média elferdíti a valóságot!

  Köszönjük Délmagyar a pontos információkat!”
 • 2. Yucca 2009. május 28. 19:17
  „És ráadásul 1 év után sikerült csak jogerős ítéletet hozni? Hát, ez ám a röhej! Mi a fenéért tart ez olyan sokáig?”
 • 1. .suhym. 2009. május 28. 17:50
  „" A 20 éves szegedi fiút tegnap a városi bíróság 40 nap közérdekű munkára ítélte, az ítélet jogerős"

  Kevés, nagyon kevés...((((”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy fekete a Lófaránál?

Szeged - Július 3-áig meg kell nyitnia a kávézót és éttermet a Reök-palotában annak a cégnek, amely 2007 nyarán húsz évre nyert bérleti jogot az egykori bankhelyiségre. Tovább olvasom