Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 11°C Még több cikk.

Vándortábor hátrányos helyzetű gyerekeknek

Szeged - A Szeged-Csanád Egyházmegyei karitász és a szegedi plébániai karitász csoportok egy hetes napközis tábort szerveztek hátrányos helyzetű gyerekeknek. A kisiskolások minden nap más városrészbe, településre látogatnak el, ahol színes programok, és teljes ellátás várja őket.
– Ma kertészetben voltunk, most megnézzük a templomot, utána méhészetbe megyünk, délután pedig lovagolni – sorolták a programokat a nyári vándortábor lelkes résztvevői, akikkel Szőregen, a katolikus templom előtt találkoztunk.

Megyeri Márta, a Szeged-Csanád Egyházmegyei karitász igazgatója elmondta, idén harmadik alkalommal rendeztek vándortábort hátrányos helyzetű gyerekeknek. – Sokuknak ez az egy hét jelenti a nyaralást, és mi mindent megteszünk azért, hogy ezt az időt minél tartalmasabban tölthessék el.

Lovastanyán is jártak a gyerekek. Fotó: Segesvári Csaba
Lovastanyán is jártak a gyerekek.
Fotó: Segesvári Csaba

A 8-12 éves korú nebulók minden nap reggel 8 órától délután 4-ig vesznek részt a programokon, amelyeket a szervezők megpróbálnak úgy összeállítani, hogy lehetőleg minél több élményt nyújtsanak a táborozóknak. A vándortábor keretében a gyerekek minden nap másik városrészbe, településre látogathatnak el. Idén már jártak a Somogyi-könyvtárban, ahol játékos könyvtár ismereti túrán vettek részt, játszottak népi játékokat Kiskundorozsmán, és strandoltak az algyői Borbála Fürdőben. – Nem szeretem, amikor véget ér a nap, mert itt sohasem unatkozom, otthon viszont általában csak tévézek, vagy számítógépezek – mesélte Mészáros Adrienn, aki elmondta, szívesen eljönne jövőre is.

Lovastanyán is jártak a gyerekek. Fotó: Segesvári Csaba
Lovastanyán is jártak a gyerekek.
Fotó: Segesvári Csaba

A plébániai karitász csoportok családokkal is kapcsolatban állnak, így a gyerekek rajtuk keresztül kerülhetnek be a 25 fős létszámkeretbe. Megyeri Márta, a rendezvény egyik ötletgazdája szerint, nagy az igény a táborra, hiszen ő maga is sokszor látta, hogy vannak családok, akik az ebédet is nehezen tudják befizetni gyermeküknek, ha egyáltalán van rá pénzük. – A vándortábor alapvető célja, hogy a gyerekek közösségben legyenek, jól érezzék magukat, barátokra tegyenek szert, és eközben bővüljenek ismereteik. Úgy gondoltuk, hogy az értékek, itt helyben is fellelhetőek, nem kell messzire utazni értük. Ez egyben költséghatékonyabb megoldás is, ugyanakkor a gyerekek mégis kellemesen és hasznosan tölthetik el az időt.

És a szőregi templomban is. Fotó: Segesvári Csaba
És a szőregi templomban is.
Fotó: Segesvári Csaba

Bánvölgyi Helga, karitász munkatárs elárulta, hogy az anyagiakat részben önkormányzati támogatásból, részben a karitász csoportok hozzájárulásaiból finanszírozzák.

Mosolygós interjúalanyaink, Rácz Zsófi, Révész Csilla, és Fövényes Flóra egybehangzóan a fürdőzést tartották a legizgalmasabb programnak, de nagyon tetszett nekik a kézműves foglalkozás, és kíváncsian várják a lovaglást is, amit mindannyian most próbálnak majd ki először.

Olvasóink írták

  • 1. flexsnake 2010. augusztus 16. 07:22
    „és a nem hátrányosoknak mikor lesz?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

7 év után talált vissza a sporthoz a világbajnok Panyor Krisztina

Panyor Krisztina élete, sportos pályafutása négy megyei városhoz köthető: Makón él, Vásárhelyen katonáskodott, szentesi színekben is sportolt, és jelenleg Szegeden dolgozik. Tovább olvasom