Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Vannak kecskék Kecskés-telepen

Vannak kecskék Kecskés-telepenVolt Rokkant-telep, Ságvári-telep, most Kecskés-telep. Ugyan nem az állatról kapta a nevét, mi mégis találtunk kecskéket Kecskésen.
Szeged- Móraváros, Kecskés-telep, Béketelep, Makkosház: ez csak néhány olyan városrész, melynek neve rejtély az ott élők körében. Kicsit szétnéztünk a városban, hogy vannak-e kecskék Kecskésen, és élnek-e még Mórák Móravároson.
– Azt hiszem egy Kecskés nevű férfiról kapta a nevét a városrész, ezt még a szüleim mesélték, amikor hatvankettőben ideköltöztünk – mondta lapunknak Fodor Antal.

Aki nemrégiben költözött Szegedre, nem biztos, hogy érti, miért hívnak egy városrészt Kecskés-telepnek. Bizonyára felmerül benne a kérdés: talán valamikor sok kecskét tartottak itt. Kecskéket ugyan mi is láttunk néhány birka társaságában legelészni, de a titok nyitja nem itt keresendő.
 

Egy ideig Rokkant-telepnek hívták a területet, hiszen az első világháború után itt kaptak földet a sérült katonák és családjaik. Csak ezután nevezték el a parcellázását kitaláló Kecskés Istvánról. A rendszerváltás előtt Ságvári-telep volt a neve, majd újból Kecskés. A kisbabáikat sétáltató testvérpár, Kiss Adrienn ésKiss Erika is közel jártak a megoldáshoz, hiszen azt mondták, valószínűleg errefelé lakott Kecskés István, akiről a városrész a nevét kapta.

Móravárost mostanság mindenki a móravárosi bevásárlóközpontról, a Cserepes sori piacról vagy a vadasparkról ismeri. A 19. század első felében alakult városrészről a szegedpanorama.blogspot.hu internetes oldalon azt írják, hogy az itt élők főként kubikosok, téglagyári munkások, kendergyári dolgozók és napszámosok voltak.

A névadást Móra Balázs főbíró idejére taksálják, akinek kúriája valahol ebben a városrészben magasodott. Azt is leszögezik, hogy az író Móra Ferenc nem ennek a családnak a leszármazottja. Ma ez az erős kontrasztok városrésze. A Belváros felőli oldalt új építésű házak és rendezett kertek jellemzik, ahonnan napelemek mosolyognak a Cserepes sor ablak és ajtó nélküli, romos házaira. Megkérdeztünk néhány járókelőt, van-e ötletük a névadásra. Volt, aki Móra Ferencet említette, de akadt olyan is, aki még egyáltalán nem gondolkodott ezen, pedig már több mint 50 éve ott él.
Béketelep az igazi családi otthon

A Béketelep története című könyvben Balázs Imre azt írja, hogy ez Szeged legrégebbi lakótelepe. A telep mai területét Francia-högy néven már 1740-ben is említették. A kis könyvben olvasható, hogy Bálint Sándor szerint Béketelepet 1900-ban alapította Csányi János, aki vasutasok számára biztosított olcsó telkeket.
A Családi Otthon nevet 1911-ben kapta meg, majd Aigner-telep lett, a Béketelep nevet pedig 1950-ben vette fel.

 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magasan vezet a belföldi félpanzió gyógyvízzel

Magasan vezet a belföldi félpanzió gyógyvízzel
A nyugdíjasok tervezik a legtöbb pénzt az idei nyaralásra- egy friss hazai felmérés szerint. Az úti cél nem is annyira számít, mint az, hogy meleg gyógyvíz legyen. Tovább olvasom