Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Ványai Éva visszalépett

Csak Balogh Lászlóra (Fidesz–KDNP) és Sándor Klárára (SZDSZ–MSZP) szavazhatnak a második fordulóban a Csongrád megyei, Szeged központú 2-es választókerületben. Ványai Éva visszalépett, de nem mondta meg, kinek a javára.
Ványai Éva visszalép. Az MDF 2-es körzetben állva maradt jelöltje erről nem akart részletesebben beszélni, csak nyilatkozatát bocsátotta lapunk rendelkezésére. „Úgy döntöttem, hogy nem indulok a parlamenti választások második fordulójában.

Visszalépésem nem egyeztetés vagy tárgyalás eredménye, hanem egyoldalú és feltétel nélküli döntés. Ebben az MDF szegedi tagságának nagy része velem egyetért. A lemondást nemzeti érdeknek tekintem" – fogalmazott Ványai Éva.

Szűkszavúságának oka lehet, hogy az MDF országos elnöksége azt kérte, amennyiben valamelyik jelölt nem kíván indulni, ezt ne kommentálja, a visszalépésének ne legyen kedvezményezettje. Három órán át
Harmadik erő

Hock Zoltán, az MDF elnökhelyettese azt mondta, amennyiben a második fordulót követően ki lehet alakítani konzervatív értékek mentén egy kormányképes többséget, akkor az MDF nyitott lesz az együttműködésre. Herényi Károly frakcióvezető leszögezte: ma az MDF a harmadik erő, amely független, nem kötődik senkihez.  
egyeztettek az MDF képviselőjelöltjei a párt vezetőivel tegnap Budapesten. Hock Zoltán, az MDF elnökhelyettese szerint az MDF 46 állva maradt jelöltjéből vélhetően 30-nál több jelölt indul a második fordulóban.
Ványai a párt vezetésének ajánlásával ellentétesen döntött, amikor visszalépett, azt az ajánlást viszont megfogadta, hogy ne szólítsa föl szavazóit egyik jelölt támogatására se.

A Fidesz–KDNP jelöltje, Balogh László azt mondta: „Nagyon köszönöm Ványai Évának a visszalépést. Úgy gondolom, hogy Szegedért és a térségért helyben ugyanúgy együtt tudunk dolgozni, mint az elmúlt 16 évben mindig. Számítok azokra a szavazókra, akik az MDF-re voksoltak az előző fordulóban. Ők nem támogatták a kormánykoalíciót, kérem őket, hogy a változásra szavazzanak a második fordulóban is; segítsenek a mandátum megtartásában." Balogh László kérdésünkre megerősítette, nem tárgyalt Ványai Évával, az MDF-es jelölt döntése egyoldalú gesztus volt.

Az SZDSZ–MSZP jelöltje, Sándor Klára szerint Ványai döntésének nincs sorsdöntő szerepe a választás kimenetelében. – Azt kérem, hogy azok a szavazók, akik a koalíciós pártokra szavaztak listán, menjenek el a második fordulóban is választani. Számítok azokra, akik Gyurcsány Ferenc kormányát támogatják a „zsákbamacska-kormánnyal" szemben. Ez sokkal fontosabb dolog a választás szempontjából, mint az MDF-es jelölt visszalépése – jelentette ki az SZDSZ-es politikus.

A szegedi 2-es választókerületben az első fordulóban a Centrum és a MIÉP-Jobbik egy-egy jelöltje is indult. Csurka István, a MIÉP elnöke tegnap azt mondta, a párt szervezetileg nem támogatja a Fidesz jelöltjeit. Ezt az álláspontot nem egyeztette a Jobbikkal, amelynek elnöke még vasárnap csak a Fidesz támogatását tartotta elképzelhetőnek. A két párt választási szövetségének első fordulós szegedi jelöltje a Jobbik politikusa volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tulajdonos perlekedne a plakátragasztókkal

A szegedi Dél-Kandeláber Kft. pert fontolgat azok ellen, akik a cég előzetes hozzájárulása nélkül… Tovább olvasom