Délmagyar logó

2018. 12. 09. vasárnap - Natália 1°C | 11°C Még több cikk.

Várakozások, vélemények

Az ország közvéleményét ezekben a napokban a pénteki parlamenti bizalmi szavazás és a Fidesznek a budapesti Kossuth térre hirdetett nagygyűlése foglalkoztatja leginkább. Ismert szegedi, megyei személyiségeket kérdeztünk arról, mit gondolnak a feszült belpolitikai helyzetről.
Békés piknik a Kossuth téren. Pénteken itt tartják a Fidesz-nagygyűlést. Fotó: MTI/Kovács Attila
Péter László irodalomtörténész, Szeged díszpolgára:
„A koalíciós többség várhatóan bizalmat szavaz pénteken a parlamentben Gyurcsány Ferencnek. Azt azonban nem lehet megjósolni, mi következik ezután a Kossuth téren. A miniszterelnöknek le kellene mondania, az talán megoldást jelentene. Akár a koalíciós partner, az SZDSZ elnöke, Kuncze Gábor is átvehetné a miniszterelnökséget, és megpróbálhatnák megvalósítani a konvergenciaprogramot. Kérdés, hogyan viselné el ezt a nép; mindenesetre a vészhelyzet legalább elmúlna. A Kossuth téren semmi akadályát nem látnám egy békés tüntetésnek, ha nem csapódnának a tömeghez futballhuligánok. Az Árpád-sávos zászlókat be kellene vonni – végigéltem 1944-ben Budapest ostromát, így számomra nem csupán egy történelmi zászló, hanem a nyilas hatalom jelképe is."

Székhelyi József színművész, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója:
„A hülyeségnek, ami nálunk zajlik, azonnal be kellene fejeződnie, mert ennek a helyzetnek nincs nyertese. Vesztese viszont van: a hazánk. Senki sem lehet abban érdekelt, hogy Magyarország vesztes legyen. Inkább mindenki végezze ezerrel azt a munkát, amire a jogsija szól. Az utcai politizálás gyönyörű, én is a szabadság és a szabad száj elkötelezett apostola vagyok, de ezeket a problémákat nem a húgyszagúvá lett gyönyörű Kossuth téren lehet megoldani. Azért fizetjük az országgyűlési képviselőinket, hogy a kényelmes parlamenti székeikben ülve megoldják az ország problémáit."

Háló Pál, a Storyville Jazz Band vezetője:
„Gyurcsány Ferencnek le kellene mondania, hogy a helyzet megoldódjon. Utána olyan ember kellene a szocialista párt és a kormány élére is, aki hajlandó érdemben tárgyalni az ellenzékkel. Mert ebből az ellenségeskedésből sohasem fogunk előre jutni, ez vakvágány. Mindenáron békességre kellene törekedni, ugyanakkor azt sem lehet eltűrni, hogy bárki hazudozással bármilyen pozícióba kerülhessen. Ha az MSZP bizalmat szavaz a kormányfőnek, a Kossuth téri nagygyűléssel, a demonstrációkkal semmit sem lehet elérni."

Cseuz László szentesi testnevelő tanár:
„A pénteki bizalmi szavazáson a szocialisták félelemből lesznek fegyelmezettek. Titkos szavazáson sokan vállalnák a véleményüket. Ha a Fidesz pénteki nagygyűlése békés demonstráció marad, akkor az jelzésértékű lesz. Gyurcsánynak a balatonőszödi beszéd után egyértelműen le kell mondania. Az emberek elsősorban nem a megszorító csomag, hanem a miniszterelnök beszéde miatt háborodtak fel."

Kádár Péter, a vásárhelyi Cseresnyés-kollégium igazgatója: „Egyetértek a köztársasági elnök megállapításával, miszerint ezt a válságot a miniszterelnök hazug magatartása idézte elő, és a helyzet megoldása a parlamenti többség kezében van. Nemcsak az egész ország, de a kollégiumok szempontjából is az lenne a jó, ha az eddigi leépítő szemléletű kormányzás helyett az élénkítés és a fejlesztés kapna főszerepet, mert a pénzügyi válságból is csak így tudunk kilábalni."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Készítik a jégpályát a szezonkezdésre

Hűtik a betont a jégpályán, s egy-két nap múlva a vizet is ráeresztik. Ezt követően 7-9… Tovább olvasom