Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Varázslók főműsoridőben

A magyarok között is hódít az ezotéria, derült ki egy felmérésből. Válságban többen hisznek a természetfelettiben, de a tömegkommunikáció fejlődése is hozzátette a magáét, mondja a kultúrtörténész a ˝spirituális boomról˝ – és sok a sarlatán.

A tévében közben már mágus főzőcskézik – Vágó István szerint akkor van gond, ha közszolgálati csatornán teszi,a mi pénzünkből.

A bulvármédiában régóta visszatérő vendégek a jósok, a boszorkányok, a mágusok és társaik, a horoszkóppal együtt. Mostanra azonban helyet követel magának a természetfeletti a főműsoridőben, a magazinokban és a nagy könyvesboltokban egyaránt. Gyurcsók doktor még kicsi kábeltelevízió képernyőjén ˝gyógyított˝, Lui Padre már a kereskedelmi tévében főzőcskézett – békacombot kaptak a vacsoravendégek. És akkor még nem is ejtettünk szót a könyváruházak sikerlistájáról: csupa misztikus témájú történet áll az élen a Harry Pottertől az Alkonyaton át a Dan Brown-regényekig.

Februárban hozta nyilvánosságra legfrissebb Társadalmi Klíma Riportját a Tárki és az Image Factory, a reprezentatív felmérésben megemlítik: világszerte felerősödött a természetfelettiben való hit, és jól menő üzletág épült a titkos tudásra vágyókra. A milliárdos forgalmat bonyolító Édesvíz Kiadó honlapjának toplistáján olyan kiadványok szerepelnek, amelyek a szerelem, a pénzügyek és az álmok megvalósítása terén ígérnek segítséget. A megkérdezett magyarok 40 százaléka így vagy úgy, de érintett a témakörben – negyedük hisz a horoszkóp igazságában, lapunk sok olvasója is a horoszkóppal kezdi az újságot.


Ezotéria mint világnézet

A válságban felerősödik a megmagyarázhatatlanban való hit, nyilatkozzák pszichológusok: általában azok az emberek fordulnak az irracionális felé, akik úgy érzik, kiszámíthatatlan az életük. Ezt mutatja, hogy aki anyagi helyzete, sorsa romlására számít, jobban hisz a sors erejében és a jövendőmondás hasznában. A felmérésből az is kiderült, hogy mára az ezoterikus beállítottság egyfajta világnézetté vált – aki nem biztos benne, hogy részt vesz a választásokon, hajlamosabb elfogadni a természetfelettit.

Szőnyi György Endre
Szőnyi György Endre


Szőnyi György Endrének, a Szegedi Tudományegyetem bölcsészkara kultúrtörténész-professzorának egyik szakterülete a mágia, az okkultizmus. Megkérdeztük: valóban válságos korokban erősödött az ezotéria?

– A spiritualitás iránti érdeklődés tulajdonképpen minden korban jelen volt, de valóban igaz, hogy a válság felerősíti. A reneszánsz kornak még természetes része volt. A XVII. század végén, a racionális világkép kialakulásával azonban ellenkultúraként jelentkezett a modern kori okkultizmus, válaszul arra, hogy a racionalizmus, a logika nem oldott meg minden gondot. Az 1960-as években a világháború után beinduló fogyasztói társadalom került egyfajta válságba, ekkor indult a fogyasztói társadalomtól elforduló New Age-mozgalom – fejtette ki a professzor. A tömegkommunikáció fejlődése pedig hozta magával, hogy a titkosnak mondott tanításokhoz ma már tömegek férnek hozzá. Paradox módon a számítógéppel, az internettel éppen a racionális világkép, a technika segíti hozzá az ezoterikus érdeklődésű embereket, hogy elkészítsék például saját horoszkópjukat.


Leginkább a gyógyítókban hiszünk

A Társadalmi Klíma Riport mindig aktuális, a közvéleményt leginkább foglalkoztató témákban vizsgálódik. Az ezotériával kapcsolatban arra az eredményre jutottak: a megkérdezett ezer fő 40 százaléka hisz a született gyógyítók létezésében. 31 százalék hisz abban, hogy előre meg van írva a sorsunk, 31 százalék azok aránya is, akik hiszik: vannak, akik meg tudják jósolni a jövőt. A kutatásban részt vevők negyede véli úgy, hogy a fizikai halál után is van élet, valamint azt, hogy a horoszkóp kihat az életünkre. A nők hajlamosabbak hinni a természetfelettiben, a lakóhely és a kor viszont nem számít, sőt: a fiatalabbak elfogadóbbak, a megkérdezett kismamák 23 százaléka járt már jósnál.


Isten országa bennetek van

Van szerző, aki ősi filozófiai alapokon, nagy tudással nyúl spirituális témákhoz – Müller Péter drámaíró, dramaturg húsz évig tanulmányozta az ősi kínai Ji Kinget, mielőtt megírta Jóskönyvét –, ám rengeteg a sarlatán. Lehetséges lenne, hogy tényleg eljött a Vízöntő istenemberkora, és bárki beavatottá válhat, ahogy ezoterikus kiadványok, ˝guruk˝ hangoztatják?

 – Az ezotéria szó valódi jelentése benső tér. Azt jelenti: mindennek van egy benső magva. Idetartoznak a vallások, az irodalmi és zeneművek, és az ember is. A kereszténységben azt jelenti: ˝Isten országa bennetek van.˝ Más kérdés, hogy ez a mag csak önátéléssel hozzáférhető – mondja az író, aki nem tekinti magát ezoterikus szerzőnek. Úgy fogalmazott: drámaíró ő, aki igyekszik a lét nagy titkaihoz hozzáférni. Ezen az úton saját halálélménye indította el: hat golyót kapott 1956-ban, a történetet Kígyó és kereszt című könyvében osztotta meg az olvasókkal.

Müller Péter
Müller Péter

– Azért vélik rejtettnek a tudást, mert az ember nem fér hozzá saját rejtett magjához. A mai ember mindent kívül keres, nem önmagában – tette hozzá.

Aki úgy hiszi tehát, egy pakli tarot-kártyával vagy heti két jósoltatással megoldja a problémáit, tévúton jár. A valódi ezotériához ugyanis úgy fér hozzá az ember, ha mély, befelé forduló életet él. Müller Péter úgy véli, az ezoterikus polcokon sorakozó művek nagy részének  semmi köze a valódi ezoté-
riához.Szkeptikusok a médiában

Adásonként 85 ezer forint plusz áfába került az adófizetőknek az MTV 2003-ban indult, ezoterikus témákkal foglalkozó, Vízöntő című műsora. Vágó István válaszul elindította az áltudományok ellen harcba szálló X aknákat az ATV-n. Mára a nagy nézettségű kereskedelmi csatornákon is megjelent az ezotéria: horoszkóprovatok a reggeli műsorokban, A kiválasztott, az Ezo TV médiumai, kártyajóslás a katolikus Pax TV-n. A Szkeptikusok Társasága, amelynek oszlopos tagja, hogyan lép fel ezen jelenségek ellen? – kérdeztük Vágó Istvánt.

Vágó István
Vágó István

– A kereskedelmi televíziókban nem az adófizetők pénzéből készülnek a műsorok. A közszolgálati televízióban azonban nem szerencsés olyan műsornak teret adni, amely szembemegy a jelenlegi tudományos állásponttal – ilyen a Világokon át az m2-n. Arra biztatjuk az embereket honlapunkon és előadásainkon, hogy kételkedjenek. Minél meglepőbb egy állítás, annál alaposabban kell bizonyítani – magyarázta a kvízmester, aki soha nem mondja azt egy-egy állításra, hogy nem igaz. Ám elvárja a bizonyítást tudományos módszerekkel. Nemrég a szkeptikusok készítettek egy filmet is, amelyben több, ezotériához sorolt téma felmerült a vízerektől a mágikus falszárítóig – állítólag a Parlamentben is működik ilyen... A közszolgálati televízió ígérte: műsorra tűzi a filmet.

Olvasóink írták

 • 4. flexsnake 2010. február 22. 20:13
  „Kételkedni kell de vágó szó nélkül feláll és elmegy ha valamit nem tud megmagyarázni, ennyit róla. Nem kételkedni kell tudni hanem beismerni ha tévedett valamiben, erre ő képtelen, mr agytröszt :D
  Csak szólok hogy egy angol .... rákos sejteket pusztít csupán az érintésével, laboratóriumi kísérletekben bizonyította. Nem tudják hogyan de működik. Tudományos magyarázat nincs, de beengedik a kórházakba. Itthon inkább hagynának mindenkit kemoterápián megpusztulni.”
 • 3. soligor 2010. február 22. 13:07
  „Igaza van Vágónak!”
 • 2. csiperke73 2010. február 21. 15:18
  „Sok idióta !!!”
 • 1. sevenof9 2010. február 20. 16:50
  „bolcseszprofesszorunk igen bolcsen szolt hozza. kell nekunk ezert a hatalmas tudasert az adofizetok penzevel fizetni?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Improvizációs est a szegedi Grand Caféban

Szeged - Szombaton 21.00 órától ismét Improv Estet rendeznek a Grand Café mozitermében. A hamburgi… Tovább olvasom