Délmagyar logó

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 16°C | 25°C Még több cikk.

Várfalat keresnek a régészek a Stefánián

Szeged - Szeged középkori várának északi és déli főfala után kutatnak a régészek a Stefánia parkjában, majd a Móra parkban. A költségeket a város állja, a feltárás a partfalépítés terveihez szükséges.
Szeged középkori várának északi főfala után kutatnak a Móra-múzeum régészei, ezért kerítették el a Stefánia park zöldjének egy részét. A feltárás ezen a héten kezdődik a munkaterület kijelölése után, és nagyjából másfél hónapig tart. Ezután a múzeum előtt, a Móra park szökőkútja mellett ásnak még nagyjából másfél hónapig.

Fogas Ottó vezető régésztől megtudtuk, előbb egy 1-szer 5 méteres kutatóárkot nyitnak, és ha rábukkannak a falmaradványokra, 5-ször 10 méteres szelvényt bontanak ki 3–4 méter mélyen. Fontos a helymeghatározás, mert a szakemberek csak sejtik a rajzok alapján, hogy a belváros alatt hol helyezkedik el a középkori várrom. Ha az egykori vár északi és déli főfalát megtalálják, a három már biztos pont – vízi bástya, a fellebbviteli főügyészség Vörösmarty utcai pincéjében előkerült északi torony, a múzeum mögött kibontott vártemplom – segítségével pontosan behatárolhatják a szegedi vár helyét. A Stefániát és a Móra parkot is visszaparkosítják, ha a kutatás véget ért. A várkertben szakaszosan feltárt vártemplom ásatása is folytatódik, ősztől dolgoznak rajta tovább, ahogy a falkeresést befejezték.

Miért most van erre szükség? A 8 millió forintos megbízást a város adta a régészeknek, mert az összesen 1,5 milliárd forintos partfal-rekonstrukciós projekt terveit őszre el kell készítenie, amire – beszámoltunk róla – az önkormányzat 60 millió forint támogatást nyert. Nagy Sándor alpolgármester elmondta: ehhez előírás az érintett régészeti lelőhelyek adatainak pontos meghatározása. Ha a terv elkészül, egyenes az út, hogy elnyerje a város a támogatást az 1,5 milliárd forintos projekthez, ami jövőre indul, és 2013-ra készül el.

Olvasóink írták

34 hozzászólás
12
 • 34. ifj. Nagy Gábor 2010. május 18. 12:47
  „33. antikos 2010.05.18. 11:35
  "A parapet falról pár mondat. Az ha lebontják abban igazad van semmit nem jelent, az a parasztvakítás:) A probléma az alatta levő rész, ahhoz is hozzá kell nyúlni, de nem mindegy hogyan. De ne most és a mostani szakembereknek mondottak ne tegyék..."

  Ja, a tieidnek is kell, hogy maradjon lenyúlni való, igaz? ;-) A képeid egyébként tényleg érdekelnének a mostani fal építéséről.

  "Szóval a város beszél ilyet is olyat is. Érdemes nyitott fülekkel járni!"

  ...és megszűrni, ami a füleken bejut!

  "A kerékpárutakról is van véleményem, de gondolom azt se írjam meg:D"

  Írd meg, de ne itt, hanem a kerékpárutas fórumba. Segítheti a kerékpárosklub szakmai munkáját. (Amúgy nekem is megvan róluk a véleményem, szerintem ismered is.)

  "Az idő majd igazolja ezt, vagy azt az érvrendszert. Idáig engem igazolt az M43, a villamosprojektben, Téged a Lófaránál. Ennyi:)"

  A villamosprojekt vége még igen messze van, úgyhogy abben én még nem hirdetnék "eredményt". Egy projektelem rohadt nagyot csúszott, a többi halad.”
 • 33. antikos 2010. május 18. 11:35
  „Gábor! Ne tagadd városházi briganti vagy!!! :DDD Ez vicc!!!

  A parapet falról pár mondat. Az ha lebontják abban igazad van semmit nem jelent, az a parasztvakítás:) A probléma az alatta levő rész, ahhoz is hozzá kell nyúlni, de nem mindegy hogyan. De ne most és a mostani szakembereknek mondottak ne tegyék... Gondolok a szeviép és környezetének jó biznisz lenne, de itt a városról van szó. A vízügyesekkel semmi bajom!!! A politikai lobbi itt a szakember gárda!!!
  Egyébként meg valami kincset keresnek, amit már a 60-as években is kerestek... Arról is szól a fáma, hogy a Bartha (???) finanszírozza. Erről beszél a városi suttogó. A partfal alatt lehet a hajó amit újhelyi alelnök keresett a folyóban. Ezért is akarnak bontani. Szóval a város beszél ilyet is olyat is. Érdemes nyitott fülekkel járni!
  Más.
  Csak azt nem értem, ha van véleményem az miért baj??? A fórum erről szól. Vagy Te cenzor akarsz lenni, mint Ledvai kolleganő???
  Ugyan úgy elmebeteg ötletnek tartom az ilyen jellegű bontást, mint a villamos projekteteket is amit annyira sztárolsz már két éve.
  A kerékpárutakról is van véleményem, de gondolom azt se írjam meg:D
  Ennyi! Ez a véleményem. Leírom mert még nem Kínában élünk... És remélem ott is le lehet írni majd egyszer, mi fáj az embereknek, mivel nem értenek egyet. Én nem értek veled egyet! Vitatkozhatunk, de szerintem felesleges. Az idő majd igazolja ezt, vagy azt az érvrendszert. Idáig engem igazolt az M43, a villamosprojektben, Téged a Lófaránál. Ennyi:)
  Én nem tudok beleszólni a történésekbe, csak négy évente kétszer. Megteszem behúzom, és majd elhúz a balfék banda aki szétcseszi ezt a jelenleg élhetetlen várost... Gyere ki az utcára és beszélgessél el az átlag emberekkel, ne a kávézó teraszán ülő semmittevőkkel, hanem az emberekkel, akik a város 99%-t adják...
  És nem a fejlesztésekkel van a baj!!! Hanem az embertelen, agresszív, átgondolatlan, sok ember életminőségét megkeserítő, pénzlenyúlással megspékelt, kommunikációs trükkök ezrével kiagyalt projektekkel. Igen lehet fejleszteni és kell is, de átgondoltan, konszenzusra törekvően, reális pénzügyi keretekkel számolva.
  Ma Szegeden a sokat akar a szarka nem bírja a farka effektus van... És mint itt élő lakost ez nagyon zavar...”
 • 32. Laetus 2010. május 18. 11:20
  „27. Church

  "Primum vivere, deinde philosophare" - "Előbb élni, azután filozofálni" (Aristoteles).
  Nyilván ezt akarta "vmagdi" a maga primitív módján megfogalmazni. Nem tudja, de ezt akarta ("Nem tudják, de teszik" - ahogy Marx mondta :)
  Bár minden szavaddal egyetértek, sajnos ma, amikor ilyen rettenetes szegénység van az országban, nem szabad csodálkozni azon, ha vannak, akik úri passzióként tekintenek erre a feladatra. Sajnos nem a 19-20. század fordulóján élünk, amikor egyrészt a régészet mint tudomány magára találása, másrészt a millenniummal feltörekvő nemzettudat, plusz a viszonylagosan prosperáló ország gazdagsága tevékenyen hozzájárult a régészet virágzásához. Tudom, hogy vulgárszemlélet, de bizony manapság sokakat irritálhatnak az erre költött milliók, ahogy persze más, adóforintokból támogatott kulturális események (filmszemle stb.) is. Ez van.”
 • 31. ferdzso 2010. május 18. 11:02
  „"12, 13, 14"-ekre: Sajnálatos, hogy nem tudják a mondást, hogy mindezt azért, "Mert aki a múltját elfelejti, az jövőjét nem érdemli!" Ezzel az erővel, az összes temetőt dúrjuk el, nem érdekel a múlt! Nem tudom, hogy Budán, az Aqincum kit zavar? (Régészeti látványosság, bizonysága, hogy a Római birodalom része volt.) Ép eszű ember bizonyságot szeretne mutatni arról, hogy Szeged történelmi jelentőségű város, és amellett, hogy a gyerekeknek sok más helyen van játszótere, itt igenis, hogy illik feltárni,amíg még lehet, és turista látványosságnak sem utolsó. Ha jól értelmezem, mindez azért most, hogy ne legyen a partfal felújítás miatt, örökre betemetve, Szeged múltjának egy megmenthető része! (És még csak régész sem vagyok..., de "betokosodot" sem...)”
 • 30. ifj. Nagy Gábor 2010. május 18. 10:00
  „18. antikos 2010.05.17. 14:20
  "De!
  Miért nem a villamos projektnek az elemzésével vagy elfoglalva???"

  Azt elhiszem, hogy kényelmesebb lenne, mert akkor ellenérvek nélkül szórhatnád itt a meggondolatlanságaidat. :-))

  "Ha elbontják, márpedig, ha a betont el kell tüntetni a kenyéradó gazdáid szerint, akkor ha jön egy kis árvíz, mi lesz???"

  Ha kis árvíz jön, akkor semmi. És a vízügy sem hülye, hogy tavasszal kezdje el bontani - nyár elejétől tavaszig pedig nem igazán valószínű olyan nagy árvíz, amelyik 900 cm fölé jönne (ugye a parapet fal bontásáról van szó a Stefánián, az meg ezen szint FÖLÖTT kezdődik).

  "Mert a villamos projektjeitek óta tudjuk, hogy képtelenek vagytok egy kisebb kereszteződést felújítani laza egy év alatt. (Európa balkáni részén ez max. 1 hónap...)"

  Ezen kár izgatnod magad. A beruházás leghamarabb jövőre indul, akkor pedig - hogy felvegyem a stílusodat - a te "kenyéradó gazdáid" alatt már egy hét alatt megcsinálják az egész Stefánián a partfal átalakítását. Ha az egy hónapos kereszteződésfelújítást meséjével traktálsz, akkor nyilván ezt sem nehéz elhinned. :-)))

  "jelzem fényképeim vannak az építéséről"

  Feltennéd valamelyik fényképes fórumba? Érdekelne, hogy egyrészt mennyi ideig épült és hogy amikor éppen épült, akkor állt-e még az előző partfal, mert ha nem - a lenti kép azért részben erre utal - akkor mi lett volna, ha jön egy árvíz...? ;-)

  http://www.delmagyar.hu/forum-kepek/12/B112153.jpg

  "A vízügyi szakemberek meg tényleg a legjobbak!!! Az egyik szegedi szakember véleményére lennék igazán kíváncsi, amit egy fröccs mellett mondana el, mint magánvéleményt:D"

  Az meg különösen jó lenne, ha csak ezen vélemény meghallgatása UTÁN minősítgetnéd a terveket...”
 • 29. ifj. Nagy Gábor 2010. május 18. 09:14
  „18. antikos 2010.05.17. 14:20
  "ha a betont el kell tüntetni a kenyéradó gazdáid szerint"

  Majd ha sikerül kilépni abból, hogy aki veled nem ért egyet, az az önkormányzat alkalmazottja, akkor azért szólj...”
 • 28. macs 2010. május 18. 00:04
  „Abban a gödörben, ha jól tudom a hajdani Vár Szent Erzsébetről elnevezett templomának falmaradványai vannak.”
 • 27. Church 2010. május 17. 23:26
  „24. vmagdi 2010.05.17. 20:27

  Pár szó a régészet védelmében, még mielőtt még nagyobb marhaságokat írkálnál össze kedves Vmagdi. Adóforintok ide, adóforintok oda, létezik egy Örökségvédelmi törvény, amelyet anno az összes parlamenti párt egyhangúlag elfogadott. Ellenszavazat nélkül. Tehát minden olyan beruházást, amelyet regisztrált régészeti lelőhelyen hajtanak végre, leletmentő ásatás előz meg. Ez tetszik neked, vagy sem, senkit sem érdekel, mivel ez egy törvény. Ha elmész egy múzeumba, konkrétan a Mórába mondjuk, ahol éppen egy régészeti kiállítást rendeztek meg, akkor csak megnézed, nem? Vagy hagyjanak a régészek mindent a földben, és aszisztáljanak ahhoz, hogy a munkagépek széthordják a múltunkat? Egy olyan nemzetnek, egy olyan országnak nincs és nem is lehet jövője, amely nem ismeri, és nem ápolja a múltját, a hagyományait!

  A régészet motorja valóban az adóforint, de ne akarjuk már keresztre feszíteni ezért! A magyarországi bürökrácia, a képviselői juttatások, mutyi tenderek, a MÁV, a BKV stb. adóforint pusztító módja nem zavar! Nehogy azt mondd nekem, hogy a magyarország régészet finanszírozása miatt került ilyen helyzetbe az ország? Bár, ahogy látom, tőled még ez is kitelik...
  És egy jótanács: legközelebb, ha régészettel kapcsolatban teszel ismét valamilyen vállalhatalanul ostoba kijelentést, talán járj utána pontosan annak, hogy milyen tudományterületet szidsz! Nézz utána az Örökségvédelmi törvénynek, látogass meg egy ásatást, aztán ha elég tapasztalatot szívtál magadba, akkor értelmezd azokat! Mert bármilyen hihetetlen lesz is számodra: a fejedet az anyatermészet nem csak sapka- és szemüvegtartónak "fejlesztette" ki! Ja, és a régészet igenis kemény munka.

  Személy szerint a természettudományban látom a jövőt (különösen a biológiában és a fizikában), de amikor ilyen kommentelőkkel futok össze ezen az oldalon, mint amilyen te is vagy, akkor kinyílik a virtuális bicska a zsebembe. Viszont egy dologban azért egyetértünk: valóban idegesítő tud lenni egy rohadt nagy gödör a város közepén!”
 • 26. louis 2010. május 17. 20:49
  „1. antikos 2010.05.17. 08:13 és
  18. antikos 2010.05.17. 14:20
  Ne bontsátok el a partfalat!!! Könyörgöm amikor ilyen esőzések vannak!!! Ez komoly biztonságot ad a városnak, inkább erősíteni kellene!!! Ne őrüljetek már meg...

  TILOS bontani, erősíteni kellene!

  Ilyen kalandba nem lehet, nem szabad a Város polgárainak tudta, akarata nélkül belevágni.

  Aki 1970-ben itt élt, tudja még, milyen szörnyű volt a makói híd alját ´simogatva ostromló´ víz látványa; tudja, milyen heroikus, összefogó munkával mentették meg Szegedet. Tudja, hogy az árvíz után milyen hatalmas munkálatok folytak a prevenció érdekében.
  Ronda?
  Nem szép, de MEGVÉD.
  40 év telt el, lehetett volna jobban karbantartani, uram bocsá´: fejleszteni.
  De! De ez a csúnya, szoc.real. partfal hősiesen ellenállt, megvédte a Várost 2006 április-májusában a hihetetlenül hosszan tartó magas vízállás, másutt: árvíz idején. Érdekes módon, ez után egy darabig nem volt szó az esernyű-szerűen-kipattantható védelemről. (Vesmás terv)
  TILOS bontani - bár, azt is hallottam már: nyugi-nyugi: a Széchenyi térre, a Városházára zúdulna le a Tisza vize, hiszen az sokkal mélyebben fekszik a Tiszapartnál.

  Nem szeretem az ilyen vicceket.

  Ja, és mit is mondott a Költő?!
  "AZÉRT A VÍZ AZ ÚR!" - ezt jobb lenne nem elfelejteni.”
 • 25. louis 2010. május 17. 20:30
  „8. gróf 2010.05.17. 09:18
  Meg lehetne oldani, hogy egyáltalán ne legyen töltés és partfal.
  Igaz költséges, de a népszerűség mindent megér!
  3 szintes folyómedret ásni, fúrni még 2 alagutat a Tisza medre alá ( a 4-s metró fúrópajzsával) és ha árvíz van akkor az alsó szinteket megnyitni, így a víz lefelé terjeszkedne, a szint szinte állandó lenne és nyugodtan lehetne egész évben a Tisza partján borhalászléújkenyérkrácsonyivásár fesztivál és különböző cirkuszok...
  na megyek szippantok még egy adagot!

  Rég nevettem ilyen jót. ZSENIÁLIS! Azonnal szabadalmaztatni kell!
  [Bele sem merek gondolni, milyen ötletparádé születhetne még egy szippantás után!]”
 • 24. vmagdi 2010. május 17. 20:27
  „ezeket a turkalokat ki kene rakni egy lakatlan szigetre es ott assanak kedvukre , no es a sajat kontojukra, mert hogy ezek meg az adonkbol penzt is kapnak ezert tok ertelmetlen hobbiert, mert munkanak nem lehet nevezni.. majd helyrehozni az lesz munka a sok kart.”
 • 23. Lakos 2010. május 17. 17:20
  „Remélem nem találnak semmit, mert akkor soha nem lesz élhető a vár környéke. Tényleg nagyon klassz a régészet, de én most szeretnék még egy kicsit élni. Jó lenne elférni a vár mellett a gyalogosoknak, és a bicikliseknek is..egyszer...majd...talán...20 év múlva.”
 • 22. 777kutya 2010. május 17. 17:15
  „Most könnyű ásni, vizes a föld.”
 • 21. papsajt 2010. május 17. 16:13
  „"20. Carlo 2010.05.17. 15:25
  és most miért is kell ezt a faldarabot keresni?"

  Mert a Szeviépes munka végetért ,kell másik, hogy el legyen tartva az úri banda.
  Még személyi sofőrjük is van. LIC-... rendszámos Opel hozza-viszi őket.”
 • 20. Carlo 2010. május 17. 15:25
  „és most miért is kell ezt a faldarabot keresni?
  nem tudjuk ezt a pénzt másra költeni?
  és ha találnak, akkor mi van?
  elméletileg tudjuk, hogy hol volt a régi vár fala nem?
  építeni kéne , de értelmeset, van itt 1-2 felújítanivaló is”
 • 19. zehn 2010. május 17. 15:17
  „antikos. Amit írtál azzal nagyrészt egyetértek. Viszont, ha olyan jól lenne alapozva a védmű akkor hogyan szivároghat át rajta víz a sétányra. Megjegyzem, a Tisza medrének mélysége alá kell menni a szigeteléssel. Hidd el, a jelenlegi partfal esetében ez nem így van.”
 • 18. antikos 2010. május 17. 14:20
  „Kedves Gábor!
  Köszönöm szépen kedves szavaidat! Melyek szívet melengetően megnyugtatták sápítozásra hajlamos lelkemet:)
  De!
  Miért nem a villamos projektnek az elemzésével vagy elfoglalva??? Miért nem tudsz egy kicsit gondolkodni? Ha elbontják, márpedig, ha a betont el kell tüntetni a kenyéradó gazdáid szerint, akkor ha jön egy kis árvíz, mi lesz??? Mert a villamos projektjeitek óta tudjuk, hogy képtelenek vagytok egy kisebb kereszteződést felújítani laza egy év alatt. (Európa balkáni részén ez max. 1 hónap...) Ez ha csak egy évet jelentene, mert azért valljuk be kb. 1 kilométeres szakasz, hány árvíz megy le ez idő alatt??? Ja mások szerint a klimatológusok tévednek... Igen nagyot méghozzá a mennyiségben. Lásd az elmúlt két nap. Lásd Miskolc példáját. Ja és ez felénk jön le, nem Slotákiába landol...
  Abban mindenkinek igaza van ocsmány egy mű ami védi Szegedet. De védte és védi jelenleg is. Ha meg azzal jön valaki, hogy ez csak a földig ér, jelzem fényképeim vannak az építéséről. Nagyon keményen alapozott mű, aminek köszönhető, hogy 2006-ban nem katasztrófa sújtott terület a mai napig Szeged... No meg a földben lapuló évszázados csatornarendszer, ami összeköttetésben van a Tiszával, azzal mi lesz??? Az a legveszélyesebb városunkra, azt kellene először leválasztani, eltömni, stb.
  Szépen szakaszosan kell kiváltani, de csak akkor, ha meg van a pénz, paripa és az emberanyag. Nem úgy mint a sikeres villamos projekt. Mert csak a beruházásból lenyúlható pénz motiválja uraitokat, más nem... Ha nem jön össze nem baj majd elköltözünk. De aki itt született, itt lakik hova menjen???
  A vízügyi szakemberek meg tényleg a legjobbak!!! Az egyik szegedi szakember véleményére lennék igazán kíváncsi, amit egy fröccs mellett mondana el, mint magánvéleményt:D”
 • 17. Szecskamester 2010. május 17. 13:56
  „Remélen ezzel a tisza-projekttel a stefkón befejeződnek az ásatások és az előkerült maradványokat, kultúrált módon egyfajta bemutatóvá varázsolják, mint mondjuk Pécsett a székesegyháznál..”
 • 16. greg 2010. május 17. 13:45
  „Francnak kellett betemetni a mellékágakat. :(”
 • 15. ifj. Nagy Gábor 2010. május 17. 13:10
  „8. gróf 2010.05.17. 09:18
  "Meg lehetne oldani, hogy egyáltalán ne legyen töltés és partfal."

  Ez így igaz, még ha nem is úgy. amint leírtad. :)

  Egy Szegedet megkerülő Tisza-ág létesítésével (aminek a legkülönfélébb vizes hasznosításait - idegenforgalom, vizes élőhely stb. - lehetne kitalálni) a városban állandó vízszint lenne tartható, nem kellene partfal, rakpartlezárások stb.”
34 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeged borfesztivál: Elmosta az eső a szegedi programokat

Hiába állítottak fel sátrakat a XVI. Szegedi Borfesztivál kiállítói, vasárnap az esőben nemigen akadt vevőjük. Tovább olvasom