Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Varga Ádám Kína helyett Kölnbe utazik

Szeged - Tegnap jelezte a kölni klinika, hogy július közepétől tudja fogadni a 11 éves szegedi kisfiút, Varga Ádámot, aki őssejtbeültetésre vár. Köln közelebb van, kisebbek a költségek, s mindössze egy hétig tart a kezelés.

Ezek az indokok, amelyek alapján az olvasóink rokonszenvét és támogatását élvező Varga Ádám édesanyja úgy döntött, Kína helyett inkább Németországba utaznak.

Újabb fordulóponthoz érkezett a 11 éves, őssejtbeültetésre váró szegedi mozgássérült és agykárosodást is szenvedett kisfiú, Varga Ádám sorsa. Azé a gyereké, akinek gyógyulásáért az egész megye összefogott, lapunk segítségével. Tegnap érkezett meg a kölni klinika válasza: fogadni tudják Ádámot.

Két hónapja arról számoltunk be, hogy júniusban Kínába utazhatna a gyerek, és megkezdhetné a 25 napos kezelést. Az olvasóink segítségével összegyűlt mintegy 6 millió 400 ezer forint ugyanis bőven fedezné a költségeket.

Ha nem mehetnek együtt, az édesapa, Varga István marad itthon a két kisebb gyerekkel. Fotó: Schmidt Andrea
Ha nem mehetnek együtt, az édesapa, Varga István marad itthon a két kisebb gyerekkel.
Fotó: Schmidt Andrea

A kínai kezeléssel kapcsolatban 3-3,5 millió forintról beszéltek, de – már akkoriban – ugyanekkora összegről szólt egy németországi, kölni klinika ajánlata is. Az édesanya, Márkus Tímea áprilisban úgy nyilatkozott, a neurológusra bízza a döntést. Így is történt.

Az eltelt időszakban Tímea – aki az összes létező forrásból megpróbálta beszerezni az információkat – feltette a kérdést Ádám neurológusának: ha a saját gyerekéről lenne szó, hová vinné.

Mi a különbség?

Kínában kétféle sejtet használnak, donorok köldökzsinórvéréből származó és a páciens saját csontvelejéből kivont őssejteket. A saját sejteket körülbelül két hét alatt tenyésztik ki. Két alkalommal donortól származó, kétszer saját sejtekkel kezelik a beteget, injekció formájában. A szakemberek szerint mindkét sejttípusnak megvannak a maga előnyei, ezért kombinálják a módszert a 25 nap alatt. A kölni kezelés egy hétig tart, vasárnaptól vasárnapig, utazással együtt. Hétfőn leveszik a saját őssejteket, elviszik Londonba tenyésztésre, és szerdán már be is ültetik őket. Rövid pihenő után, a következő vasárnap már haza is lehet utazni.

A szakorvos a kölni klinika mellett tette le a voksát: a saját őssejt százszázalékosan beépül, nem úgy, mint a donoroké, a mintavétel és a beavatkozás altatásban történik, a magyar orvosok által elfogadott zárójelentést adnak, 8 hónap múlva pedig vissza lehet menni a második kezelésre. Ádámnak elvben három ilyen kezelést kellene kapnia, hogy látványos eredményt érjenek el.

Tegnap az S. O. S. Alapítvány elnöke, Balogh Csaba kapta meg faxon a kölniek válaszát: az első időpont a július 13-ával, vasárnappal kezdődő hétre szól. A vezető elmondta, Varga Ádám családjának át kell utalnia legalább 3 millió forintot az alapítvány számlájára, ezt követően ők regisztráltatják a kisfiút Kölnben. Most már minden attól függ, mikor érkezik meg hozzájuk a pénz – tette hozzá.

Márkus Tímea azt mondta, a napokban intézkednek. A kérdésre, hogyan utaznak, ki kíséri el Ádámot, ki marad itthon a mindössze 3 hónapos Árpáddal és a hatéves Ákossal, mosolyogva válaszolta: most azon vannak, hogy mindnyájan utazzanak. Egy ismerősük megígérte, kiviszi őket, és ott az ismerős ismerősénél megszállhatnak. Ezzel is spórolhatnak, hiszen máskülönben drágább lenne: az alapítvány szervezné az utaztatást és a szállást. De ez még nem biztos. Ha mégsem mehetnek együtt, akkor az édesapa, Varga István marad itthon a két kisebb gyerekkel. Tímea örül a gyors megoldásnak, ugyanakkor tele van félelemmel: tényleg javul-e majd Ádám állapota? Mi várható az első kezelés után? Megváltozik-e a kisfiú jelleme? Azzal biztatja magát, rosszabb nem lehet a helyzet, és legalább a lelkiismerete nyugodt, hogy mindent elkövettek.

Varga Ádám édesapjával már azt tervezi a számítógépen, hogyan lehet eljutni Szegedről Kölnbe. Fotó: Schmidt Andrea
Varga Ádám édesapjával már azt tervezi a számítógépen, hogyan lehet eljutni Szegedről Kölnbe. Fotó: Schmidt Andrea

Számlát kér az édesanya a költségekről

A lapunk és olvasóink, valamint a Cora Áruház és vásárlói által 1 és 2 forintosokból összegyűjtött csaknem 2 millió forinttal együtt mintegy 6 millió 400 ezer forint gyűlt össze Varga Ádám javára a Napos Oldal Alapítvány által kezelt bankszámlán. Ha valóban „csak" 3-3,5 millióba kerülne az első őssejtkezelés, egy jelentős összeg megmaradna. Olvasóink joggal tehetik fel a kérdést, mi lesz ezzel az összeggel. Mint megtudtuk, általában egyetlen őssejtkezelés nem elegendő ahhoz, hogy jelentős mértékben javuljon a páciens állapota, ezért a nyolc hónap múlva sorra kerülő második, majd harmadik kint tartózkodásra is gondolni kell. Az édesanya ragaszkodik ahhoz, hogy minden kezelésről, gyógyszerről számlát kapjon.

Olvasóink írták

 • 5. mani 2008. június 05. 21:17
  „A kupakgyüjtés mindig aktuális olyannyira megszoktuk.A Százszorszép gyermekházban is láttam kihelyezve edényeket amiben lehet gyüjteni.Bizonyára vannak még Ádámon kivül is rászoruló gyermekek akik hasznát veszik a gyüjteménynek.
  Ádám sok sikert!”
 • 4. mami 2008. június 05. 20:13
  „ha nekik már nem kell akor másik gyerekinek jó lesz mi is gyűjtjük folyamatosan sajnos valakinek mingig kell.”
 • 3. Jason Donovan 2008. június 05. 17:47
  „Sok sikert Ádám...”
 • 2. kata43 2008. június 05. 09:46
  „Én is jó egészséget és mielőbbi gyógyulást kívánok! Azt meg tudná mondani valaki, hogy a kupakgyűjtés aktuális még? Mi folyamatosan hordjuk a műanyag kupakokat a bölcsibe, lehet, hogy már nem is kell?”
 • 1. Horton 2008. június 05. 08:43
  „Kitartást, türelmet,és jó egészséget kívánok az egész családnak!!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csongrád megye kincsei a Nap alatt

Szeged - Négy egyenlő részre felosztott kör, benne a nap, a szív, a víz és a természet motívumával:… Tovább olvasom