Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Várhatóan a hét végén tetőzik a Tisza

Szegednél várhatóan a hét végén tetőzik a Tisza. A rakpartot valószínűleg nem kell lezárni. Tápén komp helyett már csak dereglye viszi az utasokat az áradás miatt, de a mindszenti komp még jár.
Csúcspontjához közelít a tiszai áradás, Szegedet a hét végén éri el a tetőzés; odafönn, a felső szakaszon már apad – tudtuk meg Kőfalvi Istvántól, az Atikövizig munkatársától. Tegnap reggel 529 centi volt a vízszint, ez azóta tovább emelkedett, de a tetőzés valószínűleg még 540-550 centi körül megáll. A szegedi rakpart lezárása 560-580 centi körüli vízállástól válik szükségessé, ezt, úgy tűnik, aligha éri el a mostani legmagasabb vízszint. Egészen biztosra persze nem lehet menni az előrejelzésben, hiszen többféle, egymás ellen ható tényező érvényesül.

Árvízlevezető sávok

A korábban tervezetthez képest előrébb sorolódik a Dóc térségébe tervezett szegedi tározó létrehozása a 2006-os rekordárvíz tapasztalatai nyomán. Az első ütemben létrejövő három tározó után várhatóan közvetlenül e Csongrád megye, s Szeged árvízvédelmi helyzetét tovább javító tározó létrehozása következik – mondta Göncz Benedek, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium árvízvédelmi és környezeti kárelhárítási osztályának főosztályvezető-helyettese. Az elmúlt évtizedekben feltöltődött hullámtér rendezésére is szükség van, a hullámtérben tehát árvízlevezető sávot hoznak létre, mely elősegíti a víz gyorsabb levonulását. A munkákat a természetvédelemmel egyeztetve, a már elkészült környezeti hatástanulmány figyelembevételével végzik majd. A legtöbb gondot okozó tájidegen gyalogakác, vadszőlő és társai eltávolítása egyébként is a természetvédelem és a vízügy közös érdeke.

Az, hogy Kiskörén megszüntették a duzzasztást, és megnyitották a zsilipeket, az alsó-tiszai részeken az áradás fokozódásával jár – az viszont, hogy a Maros már tetőzött, s apad – tegnapelőtt még 209 centit mutatott Makónál a mérce, tegnap reggel már csak 185 volt – nagyban mérsékli a tiszai áradást. S apad a Hármas-Körös is: tegnapelőtt Szarvasnál még 526 centi magas volt a víz, tegnap 517 centi.

A kompátkelés lehetőségének már ez a mérvű áradás sem használ. Mivel a tápéi komp a part sajátosságai miatt nem tud kikötni bizonyos vízállás fölött, leállt, helyette tegnap délelőttől dereglye szállítja az utasokat a két part között. Ez azonban kisebb jármű, mint a komp, egyszerre csak 12 ember fér rá, és motorkerékpárnál nagyobb jármű nem tud szállítani. De amint visszább húzódik a víz, máris ismét megindul a kompközlekedés – tudtuk meg Molnárné Ács Mártától, a kompot közlekedtető vállalkozás munkatársától. A mindszenti komp tegnap még tudott menni, és ha csak nem emelkedik vártnál nagyobbat a víz, minden valószínűség szerint nem érinti az itteni átkelést az áradás – mondta Juhász Lajos, a komp üzemeltetője.

Priváczkiné Hajdu Zsuzsanna, az Atikövizig munkatársa fölhívja a figyelmet: mivel a kiskörei vízlépcsőnél megszüntették a duzzasztást, nagyon sok, és egyre több uszadék érkezik a Tiszán. Ez fokozott figyelmet igényel a vízi eszközök üzemeltetőitől.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százkilenccel kevesebb álláshely a szegedi kórházban

A szegedi önkormányzat 109-cel csökkentette a városi kórház álláshelyeinek számát. Száz üres státust… Tovább olvasom