Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Variációk autóparkolók foglalására

Szeged - Van, aki vödörrel, más kisszékkel jelöli meg a területét. Olyan is akad, aki felfesti autója rendszámát a kiszemelt parkolóhely betonjára. Hiába szeretnék, a közút ettől még nem lesz az övék.
Mi a közös a székben, a vödörben és az anyósülésen ülő rokonban? Mindegyiket használják parkolóhely-foglalásra Szegeden. Az első kettő azért jobb megoldás, mert ott lehet hagyni hosszabb időre is, a rokon meg azért lehet hasznos, mert őt senki nem teszi arrébb, ha elfogy a szabad parkoló. Vödrös foglalást a Somogyi utcában, székes variációt Tarjánban láttunk.

– Rálát az ablakából, lámpa alatt van, és nem túl közel a fához, vagyis védve a madárpiszoktól. Ezért foglalja kőbunkó szomszéd sámlival a helyet – magyarázta a hallgatólagosan elfogadott helyzetet az egyik lakó, aki nem akarta, hogy a nevét leírjuk, mert nem szeretne konfliktust a sámlissal. Nem ő az egyetlen, állítása szerint a környéken élők számára a kisszék olyan, mintha maga az autó állna ott: soha senkinek nem jut eszébe egyszerűen odébb tenni.

Hiába festi fel valaki autója rendszámát, nem az övé a parkoló. Fotó: Frank Yvette

– Hivatalosan ezt úgy hívják, hogy közút nem közlekedési célú igénybevétele – tudtuk meg Molnár Lászlótól. Az önkormányzat városüzemeltetési irodájának vezetője hozzátette: ezért fizetni kell, attól függően, hogy hány négyzetméter közterületet – a parkoló is az – hány napon át szeretne használni valaki. Engedélyt kérnek és fizetnek ennek értelmében például közműjavításkor, de a vödrének eddig Szegeden még senki sem kért engedélyt. Más kérdés, hogy nem is kapna, mert az önkormányzatnál arra törekszenek, hogy a közutat nem közlekedési célra minél rövidebb ideig vegyék igénybe.

Makkosházon láttunk egy vödörnél tartósabb és kényelmesebb megoldást: a betonra festette föl valaki az autója rendszámát. Egymás mellett két parkolóhelyet is lefoglaltak így az ott lakók. Legalábbis ők azt hiszik, hogy lefoglalták, mert mint Molnár Lászlótól megtudtuk: a felfestett rendszámnak „semmiféle jogi relevanciája nincs". Vagyis annyit ér, mint az a krétával rajzolt virág, amelyet egy Csongrádi sugárúti tízemeletes előtt láttunk. Az autós hiába szeretné, az nem az ő magánparkolója. Sokszor mégsem áll oda senki. Miért? – kérdeztük egy közelben várakozó autóstól.

– Nem akarok balhét – indokolt, de azért hozzátette: ennyi erővel ő Szeged több pontján is felfesthetné autója rendszámát, így talán mindig lenne számára szabad parkolóhely.

Úgy tudjuk: a közterület-felügyelők direkt módon nem vadásznak egyik foglalástípusra sem, nem bántják a trükközőket.

Olvasóink írták

 • 18. Letty 2008. március 22. 16:09
  „Jéé! A legelső autó keresztapámé! :D”
 • 17. zenélő szökőkút 2008. március 19. 10:37
  „Szilléri sgt!
  És környéke.A helyzet nem is lehetne kaotikusabb. Keskeny Sugárútnak nevezett kis utcácska, talán szélesebb kerékpárúttal mint az autóknak fenntartott,a forgalmi sávok két oldalán parkoló autók,megnövekedett forgalom a körút,Bertalan híd irányából.Az ittlakók,parkolási lehetőségéről talán ne is beszéljünk.
  Pl:A Spár végénél lévő társasház tulajai Közúti táblát is elhelyeztek hogy csak az ottlakók vehetik igénybe a parkolót.A Szilléri sgt 17-19-21 panelok mögötti zöldterületet éjszakánként részeg, drogos fiatalok veszik igénybe éjszakábanyúló tivornyázásra.A környezet megfelel nekik,hisz a játszótér ki sincs világítva.”
 • 16. .......... 2008. március 18. 21:04
  „Én is panelben lakom és én is kemény harcot vívtam a parkoló helyért.
  Addig nem volt gond, amíg normálisan be tudtak parkolni és jött egy "kedves" embertársunk és két autó helyére beparkolt és még ő volt felháborodva, h mi mit képzelünk, h szóvá tesszük. Ja a lényeg 4 házzal az ellenkező írányban lakik. csak neki ez a parkoló kellett, mert aránylag zárt.
  Én iis ezért állok ide, mert láttom a zautót és itt nem törik fel, ha nem láttok rá állandóan feltörik éjszaka.
  A közvetlen szomszédokkal nincs gond, mert normálisak és mindenki a megszokott helyre tud parkolni.
  Sok emberrel lehet emberi hangon is beszélni, de sokan még erre sem képesek.”
 • 15. Mazda_ 2008. március 18. 20:41
  „na aztán meg engem büntetnek meg rongálásért”
 • 14. NTK 2008. március 18. 20:01
  „Én azt csinálnám, hogy az összes szabálytalanul parkoló autónak leereszteném a gumiját. Két-háromszori leeresztés után mindenki meggondolná, hogy hová is áll. Nagyon egyszerű: csak egy gyufaszálat kell a szelepbe nyomni és lehet iszkolni. :-))”
 • 13. Mazda_ 2008. március 18. 19:24
  „Béke u. 4. szám előtt a fél-belvárosban, napközben sétáljanak, guruljanak el. Olyan tahó módon parkolnak a lenti üzlet bérlői, hogy a babakosis anyukák kénytelenek átmenni a másik oldalra, mert nem férnek el. Egy fehér Octavia folyamatosan a járdán parkol. Többször szóltunk már a KF-nek, akik kijöttek a pókkal, vakargatták a fejüket, majd elmentek. Nem értem. Pedig a szabály szerint 1,5 m-t kell hagyni a járdán...

  A másik pedig hogy a tahóknek parkolási díjat sem kell fizetniük, mert az már nem parkolósáv. A parkolósok nem büntethetik, a Közlekedésfelügyelők pedig ráhagyják. Ezért ilyen az egész belváros, a tahó autós bárhol, bármikor azt csinál, amit akar, és beleröhög a jogkövető, tisztességes emberek képébe. Szerencse, hogy nekünk garázsunk van, de akkor is bosszant a taplóságuk. (pl. mennyire szebb lenne füvesítve, növényekkel díszítve a járdaszegély, mint most: letaposva, esőben sarasodva, stb..) Sajnos az emberek, az itt lakók mentalitása a probléma, ami szerintem sose változik, sose közeledik a nyugatihoz.. Mindegy, ezt kell szeretni.
  Szép napot!”
 • 12. VCrash 2008. március 18. 19:10
  „Kedves ´joy´! Ha egy terület közterület, akkor annak rendben/tisztán tartása is legyen közérdek, közpénzből. Ha az építőaanyagot egy pár napig a házam előtti területen tárolom, már jöbbek, hogy fizessek területfoglalási díjat, de ha takarítani, füvezni, virágosítani kellene, hol vannak a közterületfelügyelőK? Ez a ház előtti terület/járda esete az, amikor ´közös lónak túrós háta´....”
 • 11. Rozsdás 2008. március 18. 17:18
  „Minden lakóközösségben idővel kialakul egy (szokásjog) pld.melyik lakó hol parkol és ezt általában be is tartják a többiek nem állnak be a másik helyére úgyszintén én sem.
  Az igaz hogy nem a miénk a parkoló,de azért nem fontos egyik részről sem bunkónak lenni!!”
 • 10. Fenntartó 2008. március 18. 16:34
  „Zsuzsanna! Hiába irkál ilyesmit, én igenis fenntartok magamnak parkolót, mert ...
  Nem fogom magának megmagyarázni, másoknak neg végképp nem!!! És kész!”
 • 9. Skipper 2008. március 18. 14:40
  „Mit gondol az ilyen paraszt magáról? Vegyen családi házat vagy garázst, oda beállhat, az a sajátja. Jól megbüntetném rongálás vagy "falfirka" miatt!!! A rendszám alapján könnyen beazonosítható mindkét idióta!”
 • 8. Mil 2008. március 18. 11:05
  „Hát én is panelban lakok, de nekem soha ilyesmi eszembe nem jutott. Szerencsére másnak sem a környéken. Bár sokaknak van garázsa. Én csak akkor láttam ilyesmit, amikor 2003 elején volt az a nagyon nagy hó, akkor a kitakarított parkolóhelyeket foglalták különböző módokon a lakók. Ezt még valamennyire meg is értem. De ezt, hogy csak úgy kisajátítani a helyet.. ezt nem tudom megérteni. Dehát így működik az ember, a kapitalizmus is erre alapoz: a szerzésvágy.
  Amúgy hogyhogy nem lopják el a sámlikat meg a vödröket?? Nekem eszembe nem jutna ilyen baromság, hogy sámlit rakjak az üres parkolóra.”
 • 7. Vandorr 2008. március 18. 09:05
  „A közterületfelügyelet, egyébként mit csinál?”
 • 6. tray86 2008. március 18. 08:32
  „Ezek a fajta megoldások szerintem nem elfogadhatóak. A parkoló legyen azé, aki hamarabb elfoglalja. Akinek nem tetszik, vegyen garázst magának (nekem sincs) vagy ha szükséges parkoljon 1 vagy 2 utcával arrébb. Nem hiszem, hogy bárki belehalna +2-3 perc gyaloglásba a lakásáig... kis mozgás sose árt”
 • 5. joy 2008. március 18. 07:57
  „Nyugdíjas!
  Elég jól ráéreztél.
  A közterült mindenkié, ha magdnak vindikálod, megveszed, vagy fizetsz érte, hogy más ne hsználhassa!
  Tisztántartása evidencia.
  Saját magadról állítasz ki vele bizonyítványt: ahogyan ápolod környezeteted, olyan az életed.

  A házad előtti csúszásmentesítés mindenhol a világban a tulajdonos feladata, és érdeke, mert ha valaki eltöri kezét-lábát, beperli, és a tulaj szerencsétlen esetben akár élete végéig fizetheti!
  Az, hogy valaki gyakran odaáll, nem jelenti, hogy az az övé! Közterülerte NEM tarthat senki magánhasználati jogot! Általában sokkal többen laknak egy-egy panelban, mint amennyi a körüllötte levő parkolóxáma! A háza előtt mindenkinek egyformán van joga parklni!

  EUrópában ez úgy van: aki beáll a parkolóba az ott parkol. Ha valaki fölfesti egy közterületre rendszámát, annak kipostázzák a jogtalan közterület bitorlásért büntetést, és felszólítját a törvényes szerződéskötésre.”
 • 4. Fiona1 2008. március 18. 07:57
  „Engem az bosszant, hogy Lomnici utca 41. számú tízemletes ház kukatárolónak nézi az amúgy is kicsi parkolót. Évek óta probléma itt, hogy a délutáni-esti órákban dugig van tömve a parkoló, ők meg halál nyugadtan odahúzkodják a kukáikat. Gyakori, hogy betuszkolják a konténert a szorosan parkoló autók közé (!), úgyhogy a tulaj véletlenül se tudjon beszállni, vagy szemrebbenés nélkül odagurítják a kocsi fara mögé, aztán ha menni akarsz valahova, akkor arrébbhúzod. A városban sok helyen látni olyat, hogy a parkolóban álla a kuka, ezzel egészen addig nincs is gond, amíg a parkoló kihasználtsága a nap egyik szakában sem megy 60-70 % fölé. Viszont az általám említett parkolóban szerintem vértahóság.”
 • 3. nyugdíjas 2008. március 18. 06:35
  „A ´közterületfoglalási díj´ érdekes pénzügyi fogalom! Amikor a ház előtti járdát takarítani kell, havat lapátolni, a zöldterületet füvesíteni, virágokat/fákat ültetni, hogy barátságosabb, szebb legyen, akkor soha nem jelennek meg a ´közterület felügyelők´, hogy ne csináljuk, mert ez közterület és majd az önkormányzat elvégzi tennivalóját ezügyben...De ha egy négyzetmétert elfoglalsz, akkor egyből ´közterület´..fizessen mindenki, de azonnal,büntetés terhe mellett. Azt azonban minden ´közösségben´ élő lakótárs tudja, hogy amelyik lakó gépkocsijával általában egyazon parkolóhelyre áll le gépkocsijával, azt azért más lakók ´tiszteletben´ tartják, és ez oda-vissza műküdik.”
 • 2. Danzig 2008. március 18. 06:15
  „Ezt 4 napja fotóztam:

  ("Parkolójegy a könyvesbolt kirakatában".)

  http://img504.imageshack.us/img504/7538/kp042ea8.jpg”
 • 1. leveline 2008. március 18. 05:43
  „Érdekes ez a szerzési mánia!
  Némelyek parkolóhelyet,mások pedig az egész utcát lefoglalnák azt hiszik az autóval azonnal jár egy számukra fenntartott hely.A "normális" autós pedig nem mer szólni,mert fél a megtorlástól. A hajléktalanoktól pedig sajnálják a padot,amin az éjjeleket tölti...
  Azért ez elgondolkodtató,és nagyon szomorú.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A balástyai gyilkosság apropóján érdeklődtünk

Balástya - Hogy cselekedetének teljes tudatában volt-e valamely bűncselekmény elkövetője, arról… Tovább olvasom