Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Variációk nyelvvizsgára

Számtalanféle nyelvvizsga közül választhatunk, de mi alapján döntsünk? Van vizsga, ami könnyebb, és van, amihez a német irodalmi nyelvben is jártasnak kell lenni. Az SZTE Idegennyelvi Központjában pénteken új nyelvvizsgatípust mutatnak be.
A mai diákoknak már természetes, hogy nyelvvizsgával hagyják el az iskolapadot. Fotó: Karnok Csaba
Origó, Goethe, ECL, Pitman, ÖSD, Trinity. Nyelvvizsgázni kell, de hogy milyen típusú vizsgát választunk, az ma már rajtunk múlik. A Szegedi Tudományegyetem Idegennyelvi Központjában magyarországi akkreditált, akkreditált nemzetközi és szaknyelvi vizsgák tehetők, a városi nyelviskolák pedig tovább színezik a kínálatot.

– A hallgatók szükségleteit lefedik az általunk kínált lehetőségek, de külsősök – középiskolások és fiatal felnőttek – is vizsgáznak nálunk – mondta Demeter Éva, az SZTE Idegennyelvi Központjának vezetője.

Az egyetem nyújtotta variációk közül az Origó, vagyis a Rigó utcai nyelvvizsga letehető angolból, németből, franciából, olaszból, spanyolból, oroszból, szerbből, románból és latinból. Az ECL angol és német, a cambridge-i pedig angol vizsga. Német a Goethe, az ÖSD, a ZMP, és a Zertifikat Deutsch. Az Oeconom gazdasági, a Profex pedig egészségügyi szakmai vizsga.

S hogy mi a különbség? Amíg az Origó például kétnyelvű, addig a cambridge-i és az ECL típusú megmérettetéseken nem kell magyarra és magyarról fordítani, tehát „csak" az adott idegen nyelven kell és lehet megnyilvánulni. Az Origó magyar nyelvvizsga, a cambridge-i nemzetközileg is elismert. A ZMP esetében a vizsgázónak a beszélt irodalmi nyelvben is jártasnak kell lennie, az ÖSD-nél ez nem követelmény. A Goethe és az ÖSD vizsgarendszerében a sikeres vizsgázók két – egy magyar és egy német nyelvű – bizonyítványt kapnak. A jelentkezés feltétele itt a betöltött 16 év.

– A tendencia ma már az, hogy minden nyelvvizsga az uniós elvárásokhoz próbál igazodni. Az EU-s vizsgákban hat fokozat van, ennek megfelelően változtat értékelési rendszerén a többi is. Az Origó ugyan csak három szintű – alap-, közép- és felsőfok –, de ezek hatfokozatú megfeleltetését már meghatározták – folytatta Demeter Éva.

A szegedi nyelviskolákban a fentieken kívül Trinity és Pitman vizsga is tehető. Ezek előnye, hogy gyakran könnyebbek a többinél, hátrány viszont, hogy külföldi ösztöndíjakhoz, munkákhoz általában nem elegendők. Az Idegennyelvi Központ munkatársainak tapasztalata alapján máig legnépszerűbb nyelv az angol, második a német, a harmadik helyen pedig az olasz, a spanyol, illetve a francia osztozik.


Új vizsgatípus

Az egyetemen ma mutatnak be egy új vizsgatípust, a TOEIC-ot. Ez a változat – Demeter Éva elmondása szerint – a világvezető angol nyelvi tesztek egyike. A mindennapi élethelyzetekben, valamint a multinacionális cégeknél használt, az irodai munkával kapcsolatos angol nyelvtudást méri, minden szinten: a kezdőtől a legmagasabbig. A TOEIC hasznos tehát mindazoknak, akiknek hivatali tevékenységük során angolul kell kifejezniük magukat. A vizsgának csak írásbeli része van. A nemzetközileg érvényes bizonyítványt a vizsgázó 1-5 munkanapon belül kapja meg. Az idegennyelvi központ tervei szerint ezt a vizsgát a jelentkezők számának megfelelően havonta, kéthavonta meghirdetik. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életeket is menthet a gázszerelő

Itt az újabb fűtési szezon. Kétévente célszerű átvizsgáltatni a ház kéményét, gázkészülékeit. Rossz… Tovább olvasom