Délmagyar logó

2019. 05. 25. szombat - Orbán Még több cikk.

Variációk ünnepi gyermekelosztásra

Karácsony és környéke sokszor tortúra az elvált szülők és gyermekeik számára. Hol töltse a karácsonyt a gyerek, az anyjánál vagy az apjánál? „Kié legyen" a szenteste, kié huszonötödike, huszonhatodika, kié a szilveszter, újév?
– Karácsonykor általában az egymással egyébként rossz viszonyban lévő szülők is meg tudnak egyezni arról: „hogyan osszák föl ünnepekre a gyereket" – mondja dr. Benkő Katalin. A Gyermekegészségügyi Centrum részeként működő Ifjúsági Pszichiátriai Gondozó intézetvezető főorvosa számtalan családnak segített-segít rendezni a válás utáni konfliktusokat. A legtöbbször az a megoldás, hogy szentestét annál a szülőnél tölti a gyermek, akinél egyébként is tartózkodik – többnyire az anyánál –, huszonötödike az apáé, huszonhatodika a nagyszülőké.

Sokszor előfordul: már huszonötödike is nagyszülős nap a gyermek számára – az apaiaké, hisz az anyai nagyszülőkkel gyakrabban találkozhat –, s ilyenkor az apa is jelen van, azaz nyer még egy napot. Ha már eltelt egy-két év a válás óta, és viszonylag harmonikus a szülők közti kapcsolat, a téli szünetet is elosztják, például fele-fele arányban. A szilveszter azonban az apáé. Az is sokszor előfordul: az apa befizet az új családjának, amelybe a „régi" gyermek is beleértendő, néhány napos téli üdülésre-sízésre. Ha a gyermek nagyon szeretne ezen részt venni, az anya, még ha nincs is különösebben jóban a volt férjjel, ezt általában lehetővé teszi.

A szülők, ha az átlagnál erősebbek köztük az ellentétek, sokszor szakemberhez fordulnak: adjon tanácsot, miként oldják meg az ünnepeket. – Ilyenkor én javasolni szoktam: üljön össze, apa, anya, akár a nagyszülők is, valamint a probléma oldását megkísérlő szakember egy-két órás „együttgondolkodásra", nézzük, mi is voltaképpen a probléma? Ilyenkor előjönnek a régi, földolgozatlan sérelmek. Teljes mérvű megoldást ugyan nem sokszor eredményeznek ezek az alkalmak, bizonyos fokú helyzetjavulást azonban annál gyakrabban. Sokszor kapok visszajelzést „most már mégis meg tudunk egyezni" – ismerteti tapasztalatait dr. Benkő Katalin. Viszont nem javasolja, hogy a szülő a gyermekre hárítsa a választást, mondván, döntse el ő, kinél akar karácsonyozni. Hiszen egy tíz, tizenkét, tizennégy éves gyermek számára óriási lelki teher egy ilyen döntés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bolt, jégpálya, vásár és könyvtár

Szegeden az üzletek többsége december 24-én délután 2 óráig tart nyitva. Vasárnap és hétfőn zárva… Tovább olvasom