Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Várják a segélyvonallá minősítést

Szeged - Július 1-jétől a 116-123-as egységes európai számon is fogadja a segítséget kérők hívását a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége (LESZ).
A szegedi szolgálat ettől az időponttól tért vissza a 24 órás ügyeletre.
Kállai Klára LESZ-elnök az elmúlt két hónap tapasztalatairól lapunknak elmondta: az új hívószámot egyre többen tárcsázzák. A próbaidő szeptember 1-jén jár le: innentől 2 hónapig él még a lelkisegély-szolgálatok régi elérhetősége, majd teljesen áttérnek az új rendszerre. A 116-123 nemcsak vezetékes, hanem mobiltelefonról és az internetről is tárcsázható. Az elnök elmondása szerint így a határon túli magyarok is anyanyelvükön tudnak problémáikról beszélni munkatársaikkal. A Vajdaságból és Romániából egyelőre még nem sokan tárcsázzák a magyar lelkisegélyt: a tervek szerint külföldi mobilról csak jövő csütörtöktől lesz ingyenes a hívás. Kállai Klára a szegedi szolgálatról közölte: bevált a 24 órás rendszer, a régi munkatársak közül többen újra csatlakoztak hozzájuk, jelenleg 30 fővel működnek.

Bodonovich Jenő média- és hírközlési biztos korábban elmondta: a szolgálat állami feladatot lát el, a mobilhívások miatt sokkal többen fognak a szolgálathoz fordulni, de a megnövekedett költségeket csak nagyobb állami segítséggel lehet fedezni.

– A kormány előtt van egy tervezet, ami a lelkisegély-szolgálatot segélyvonallá minősítené. Ennek megszavazása fontos lenne: vannak olyan telefontársaságok, amelyek tarifája 20 forint percenként, amit nekünk kell kifizetni. A törvény betűi kötik őket is, pedig megvan bennük a hajlandóság a tarifacsökkentésre. Amennyiben ez nem történik meg, úgy a szeptemberi váltás után hamar elfogy a pénzünk. A telefonszámlánk havi 2 millió forint lenne. A szolgálat egész évben 3 és fél millióból gazdálkodhat – magyarázta Kállai Klára.

Olvasóink írták

  • 1. szeti 2011. augusztus 28. 14:33
    „Sok sikert hozzá, reméljük, sikerül az átminősítés! Hatalmas kincs ez a szolgáltatás a mai világban, hálásak lehetünk az önkéntes munkaerőnek!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Amikor a tehetség önmagában nem elég

Két szegedi diáklány is képviseli hazánkat októberben a brazíliai sakkvilágbajnokságon. Az ifjú tehetségek – támogatás híján – saját költségen utaznak el a Föld másik csücskébe. Tovább olvasom