Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Várjuk tűzijátékos fotóit!

Szeged - Használja ki a legális tűzijátékosdit! Szerelkezzen fel a legkülönfélébb pirotechnikai cuccokkal, s miközben "lövöldözik" fotózzon is! És küldje be nekünk a fotókat! A kutyákat meg jól zárják el!

Itt az idő! Szép lassan a tízmillió tüzér ország leszünk, hiszen ilyenkor legálisan lehet pukkantgatni, tűzijátékozni. Miközben elhasználja a megvett fényjelző rákétákat és egyebeket gondoljon ránk is: örökítse meg a látványt! A kutyákat zárják be, és gondoljanak arra, lehet, hogy (félig) ittasan jó ötlet petárdákat dobálni autók alá, ablakokba satöbbi, de lehet, hogy fordított helyzetben önök sem örülnének az ilyesminek, nem is beszélve az egyéb körülményekről, következményekről!

Végül egy kis ismeretterjesztés: a Wikipédia szerint a tűzijáték a pirotechnika legközismertebb, leglátványosabb „végeredményű" ágazata. Az egyik legrégebbi iparág, melynek fejlődése szorosan összekapcsolódik a feketelőpor feltalálásával (i. sz. 800 körül), alkalmazásával és gyártásával. Kínában az i. sz. 900 körül feketelőporral töltött bambuszrudakat meggyújtva a tűzzel, füsttel és durranással űzték el a rossz szellemeket.

A feljegyzések szerint az első - maihoz hasonló - tűzijátékot Kínában tartották a XII. században, ahol később azok az egyházi szertartások, ünnepek, vagy például a császár születésnapjának kísérő eseményei lettek, melyekhez már tűzijátékanyag-gyárat is építettek. Kína mellett később Japánban is létesült gyár.

Az első európai gyárak Münchenben, Velencében majd Angliában jelentek meg. A mediterrán országok, főként Spanyolország, Olaszország és Málta ma is nagy gyártói hagyománnyal rendelkeznek, de Franciaország is kiemelkedő.

Hazánkban az első üzemet a XX. század elején Emmerling Adolf alapította Pesterzsébeten, melyet 1946-ban államosítottak és később Balatonfűzfőre költöztettek. Mivel a gyártásnak még ma is csak elenyésző fázisa gépesíthető, így nagy az élő munka igénye a tűzijáték gyártásnak. Ezért elsősorban az olcsó munkaerő miatt, és csak másodsorban az évezredes tapasztalat miatt a tűzijátékok zömét ma is Kínában készítik.

Európában a reneszánsz idején jelent meg a tűzijáték, és eleinte csak egyházi személyek kiváltsága volt. A feljegyzések szerint Magyarországon először Mátyás király esküvőjén tartottak tűzijátékot 1476-ban, majd 1686-ban Budavár visszafoglalását ünnepelték meg tűzijátékkal. A XVII. századtól már a gazdagabb polgárok is tűzijátékozhattak. Azonban a II. világháború után Magyarországon a tűzijáték is állami monopóliummá vált, az emberek évente csak néhány alkalommal (például április 4-én vagy augusztus 20-án) láthattak csak tűzijátékot.

Elektromos indítógépet Európában először Teleki György és Fekete Károly gépészmérnökök 1965-ben alkalmaztak a budapesti tűzijáték elműködtetéséhez. A rendszerváltás után 1992-ben Gyulán tartották az első privát szervezésű és kivitelezésű tűzijátékot. Az esemény olyan sikerrel zárult, amely az egész szakma újraéledését hozta magával.

Professzionális tűzijáték alaptermékek (felépítésük, szerkezetük alapján):
tűzijáték bomba
(angolul: Display Shell v. Aerial Shell)
kaliberek: 2"=50mm; 2,5"=65mm; 3"=75mm; 4"=100mm; 5"=125mm; 6"=150mm; 7"=175mm; 8"=200mm; 10"=250mm; 12"=300mm; 16"=400mm.
rómaigyertya (angolul: Roman Candle)
kaliberek: 1,2"=30mm; 1,5"=40mm; 1,75"=45mm; 2"=50mm; 2,5"=65mm; 3"=75mm.
tűzmozsár (angolul: Mine)
kaliberek: 2"=50mm; 2,5"=65mm; 3"=75mm; 4"=100mm; 5"=125mm.
rakéta (régiesen: röppentyű, angolul: Rocket)
vízesés égő (tévesen: görögtűz, angolul: Waterfall Effect)
szikraszökőkút (angolul: Fountain)
bengál égő (angolul: Lance)
bombettatelep (angolul: Batterie vagy Cake)Olvasóink írták

 • 4. Mignon. 2010. december 31. 19:59
  „tényleg néha belegondolok hogy az ovisoknak irjak a cikkeket vagy
  az ujsagirok az ovisok?”
 • 3. ValakiaSOKKözül 2010. december 31. 19:14
  „na én "anyával" most "durrantottam" egyet, hogy nincsenek itthon a gyerekek.....ugye nem baj, ha nem csináltam képet? :)”
 • 2. sörpocak 2010. december 31. 19:05
  „Én is meglepetéssel veszem tudomásul, hogy míg tavaly ilyenkor nem győztük hallgatni, addig eddig nagyon kevés durrogtatást hallottunk. Úgy látom, a fiatalok is meggondolják, mennyit és mire költenek az ínséges világban.És tényleg csak az óév búcsúztatásra szánják a tüzijátékokat.
  Van a globális pénztelenségnek is előnye?”
 • 1. Mignon. 2010. december 31. 18:31
  „na azt várhatjátok
  még eddig egy petarda se robbant
  olyan nap ez mint a többi.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pezsgőteszt szondával - van, aki a fújástól elszédült

"Ne ácsorogj ott azzal a pohárral, hanem idd meg. Nem házibuli ez, hanem munkahely!"Pezsgőt ittunk és szondáztuk magunkat. Tovább olvasom