Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Várólista helyett drága külföldi műtét

Szeged - Egy uniós rendelkezés alapján októbertől bármelyik európai országban kezeltethetik magukat a betegek, akiknek itthon fél évnél hosszabb ideig kellene várniuk a beavatkozásra. A rekord jelenleg egy közel ötéves előjegyzés, a lehetőség több szakterületen csábító lehet. Csakhogy a külföldi gyógykezelések jóval drágábbak.
Ezerhétszáznyolcvan nap. Ennyit kell jelenleg a győri kórházban várni térdprotézisműtétre. A közel ötéves várólista az ország rekordere, de számos más intézményben is években mérik az előjegyzési időt. Szürkehályog-műtétre Pécsett 631 napot, csípőprotézisre Kaposváron 1258 napot, ortopédiai nagyműtétre pedig a fővárosban 1206 napot kell várni. Soha nem voltak még ilyen hosszúak az országban a várólisták. Októbertől lehetőségük nyílik a betegeknek arra, hogy az Unió bármely országában megműttethessék magukat – az OEP elküldi a kiválasztott intézménynek a hazai ellátás után járó összeget.

Csakhogy a magyar betegek többségének ettől sem lesz könnyebb. A Heti Válasz gyűjtéséből kiderül: 500-1000 százalékkal kerülnek többe ezek a műtétek a nyugat-európai országokban, vagyis több százezer – esetenként több mint egymillió – forintot kellene hozzátenni a magyar finanszírozáshoz, hogy az itthoni várólistát kikerüljük. A térdprotézis- vagy csípőprotézis-műtét itthoni 600 ezer forintos árával a zsebünkben például Németországban, Ausztriában és Angliában sem mennénk sokra: mindhárom országban több mint 3 millió forintot kérnek ezekért a beavatkozásért. De egy szürkehályog-műtétért sem valószínű, hogy sokan utaznának: a magyarországi 111 ezer forint és az Egyesült Királyság 1,3 millió forintos ára között van némi különbség. A lengyel árak a legbarátságosabbak, de még ott is meg kell duplázni az itthonról megkapott összeget. Nem meglepő egyébként ez az árkülönbség: a nyugati országokban a bérek is jóval magasabbak – ezeket pedig valakinek meg kell fizetnie.

Bárhol Európában megoperálják a magyar beteget. Illusztráció
Bárhol Európában megoperálják a magyar beteget.
Illusztráció

Itthon sem mindegy, hogy az ország mely felében élünk – a leghosszabb várólistával rendelkező szakmák esetében is találni olyan városokat, ahol alig kell várni a műtétre. Szürkehályog-operációt például a Ferencvárosi Egészségügyi Szolgáltató, illetve az érdi szakorvosi rendelőintézet is 4-4 napos előjegyzéssel vállal, térdprotézisre Szekszárdon 26, csípőprotézisre pedig a Zalaegerszegen 27 napos előjegyzést adnak. Sajnos a területi ellátási kötelezettség miatt a betegek nem mehetnek máshová műtétre.

Csongrád megyében nem könnyű a leghosszabb várólistás műtétekre időpontot kérni. Szürke hályoggal Hódmezővásárhelyen 599, Szegeden 251 napot váratják a betegeket. A térdprotézist Szentesen 709, Szegeden 176 nap alatt ültetik be. Csípőprotézisre ugyanebben a két városban 693, illetve 155 napot kell várni. Ezek közül egyedül a szürkehályog-műtétekkel lehetne országon belül „trükközni", a szakember szerint azonban nem érdemes.

– Ezeket a beavatkozásokat a fejlett technikának köszönhetően már döntően egynapos ellátásban végezzük, amelyekre elvileg bármelyik városban bejelentkezhet a beteg – mondta el Facskó Andrea, a Szegedi Tudományegyetem Szemészeti Klinika tanszékvezető professzora. – Ilyenkor azonban általában este engedik haza a beteget, másnap pedig vissza kell menni ellenőrzésre, vagyis az utazgatás nem biztos, hogy jó megoldás.

Facskó Andrea a várólisták külföldi kezeléssel való kikerülését teljesen értelmetlennek tartja. – Egyrészt a magyar szemészet európai szintű, másrészt teljesen felesleges az ár többszörösét kifizetni, amikor magánintézményekben az OEP által megszabott összegért várólista nélkül ellátják a betegeket.

Olvasóink írták

 • 18. mivan? 2013. szeptember 19. 08:20
  „Itt csak annak van várólista aki nem tud fizetni. Mit gondoltok akinek van pénze sokat kell várnia? Lóf...t!”
 • 17. Wacky 2013. szeptember 19. 05:29
  „"De egy szürkehályog-műtétért sem valószínű, hogy sokan utaznának: a magyarországi 111 ezer forint és az Egyesült Királyság 1,3 millió forintos ára között van némi különbség."
  A gond csak annyi hogy míg itthon a fizetéséből nem hogy félre rakni de még megélni se tud nagyon az ember, addig kint Angliában meg tud élni, és félre tud rakni az illető(még minimálbér esetén is!!).
  Ha ilyen szemmel nézzük akkor Anglia kecsegtetőbb mint az itthoni 111 ezer forint. :(”
 • 16. döngicse2 2013. szeptember 18. 23:17
  „Kádár idejében nem volt várólista! Most miért is van? Vagy nem főbb érték az ember?
  Nahát!Ne sírjunk,mi szavaztuk meg,hogy ez legyen!”
 • 15. xenopus 2013. szeptember 18. 21:33
  „Én csak azt nem értem, ha Magyarországon piszlicsáré dolgokra elfolynak milliárdok és futballstadionok épülnek szintén milliárdokból, azokra az emberekre nem jut egészségügyi ellátásra pénz akik életük nagy részét ledolgozták és a munkában betegedtek meg? Vajon jól van ez így?

  Megjegyzem, a cikk utolsó mondata ad minden kérdésre választ!”
 • 14. exdeus 2013. szeptember 18. 20:48
  „Na ez a jó hozzáállás, itthon nem utazhatsz A-ból B-be, de mehetsz külföldre.
  Miért ne mehetnék én a 4 napos várólistás helyre, még ha csak a szállást kell kifizetni valahol pár napra, akkor sem kell több hónapot várjak, és mindenki jól jár, mert nem kell még sok-sok napig két marék fájdalomcsillapítón és egyéb gyógyszeren élni...”
 • 13. fotelagy 2013. szeptember 18. 20:33
  „A hosszú várólista szerintem teljesen rendben van. Egyszerűen tudomásul kell venni, hogy ennyi pénz van egészségügyre, ennyiből kell kihozni. Eddig tudunk nyújtózkodni és passz. Túl sok a rendszeren a teher, tehát várni kell. tessék sok gyereket csinálni, hogy legyen befizető a rendszerbe, és minden működni fog. Igaz, ez nem ma lesz.”
 • 12. fotelagy 2013. szeptember 18. 20:30
  „Na végre! Előbb-utóbb minden a helyére kerül.”
 • 11. SzaboPJudit 2013. szeptember 18. 18:33
  „Tegnap elmentem Szegeden váll ultrahangra időpontot kérni. Azt mondták egy kicsit várni kell rá, ugyanis legkorábban novemberre tudnának időpontot adni. Megkérdeztem, hogy ok, és ha fizetek mikorra tudnak időpontot adni? Erre ők: hát mikorra szeretném? Úgyhogy holnap már mehetek is, mert tegnap nem úgy készültem, hogy a bankkártyám is kell a bejelentkezéshez :( És fizetem a TB-t. Vagyis nem a túlzsúfoltsággal van a baj, mert szabad időpont még lenne bőven, csak nincs rá TB keret. Akkor én mire fizetek??? Vajon kit gyógyítanak az én befizetéseimből? Mert ezek szerint nem engem!”
 • 10. qrumpli 2013. szeptember 18. 17:21
  „Tehát ha jól értem mehetek fizetni külföldre annak az orvosnak ,aki
  kis hazánkból külföldre menekült megélhetés végett.
  Na ez ám a politika.
  Akkor ki is akarja népet kiirtani innen?
  Szégyenlem magam a jövő nemzedék előtt.
  Ha <moderálva>csány hazug és hazaáruló vólt akkor mostani vezérünk micsoda?”
 • 9. Commander-V2 2013. szeptember 18. 17:07
  „A narancs orrmány ezzel kipipálta az egészségügyi reformot. Mehetünk bécsbe műtétre yes!”
 • 8. lajszlo 2013. szeptember 18. 16:58
  „"Sajnos a területi ellátási kötelezettség miatt a betegek nem mehetnek máshová műtétre."

  Rettentő bonyolult dolog ám átjelenteni a lakcímet egy másik városba.”
 • 7. adalen27 2013. szeptember 18. 16:55
  „Nem értem komolyan...Ha van olyan városrész,ahol alig kell várni,akkor miért kéne külföldre küldeni a más városban élő betegeket,miért ne lehetne a kevésbé hosszú várólistára írni?
  Abszurdisztán megint...”
 • 6. queenmargareth1 2013. szeptember 18. 16:48
  „NA, EZÉRT FIZETITEK AZT AZ ORBITÁLIS TB-T:(bocs a nagybetűért.Orbánnak nincs ilyen gondja!”
 • 5. X_Y 2013. szeptember 18. 16:29
  „Magyarország jobban telejsít! Csúcstartó a várólisták hosszában.

  Milyen érdekes hogy itt minden egyre jobb - mégis a hanyatló nyugatra megy gyógyulni aki meg tudja fizetni.”
 • 4. pog 2013. szeptember 18. 16:18
  „legyen ami legyen az egyszerű magyar emberrel, csak a kormány emberei élvezik a soron kívüliséget...”
 • 3. Garfield 2013. szeptember 18. 15:46
  „1. ugyanmé 2013.09.18. 15:38

  A TB-nek semmivel sem kerül többe, mivel ő csak a hazai ellátás díját téríti meg, a többit a kedves beteg.

  Kis is mondott egyszer régen olyasmit, hogy ne bankkártyával kelljen kórházba járni?...”
 • 2. Garfield 2013. szeptember 18. 15:44
  „"Magyarország az elmúlt években megújult. Mindannyian nagy áldozatokat hoztunk, hogy talpra állítsuk az országot. Kiszolgáltatottságunk jelentősen csökkent. Magyarország ma már nemcsak a 2010 előtti időszakhoz, hanem Európa számos országához viszonyítva is jobb teljesítményre képes."”
 • 1. ugyanmé 2013. szeptember 18. 15:38
  „"Egy uniós rendelkezés alapján októbertől bármelyik európai országban kezeltethetik magukat a betegek, akiknek itthon fél évnél hosszabb ideig kellene várniuk a beavatkozásra."
  Én már nem is bánom. Az se zavar, hogy kicsit többe kerül az ellátás a TB-nek. Egyébként, hogy mi és mennyivel drágább, az is viszonylagos. Kint ismeretlen fogalom az orvos részére a paraszolvencia.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszaélnek a magyar állampolgársággal?

Számos szerb sajtóorgánum cikkez több hónapja arról, hogy visszaélések vannak a magyar… Tovább olvasom