Délmagyar logó

2019. 06. 18. kedd - Arnold, Levente 19°C | 27°C Még több cikk.

Várólisták a reform kellős közepén

Szakrendelésekre kértünk időpontot a szegedi rendelőintézetben – már nem először. De a mostani próbálkozásunkat az is motiválta, hogy megtudjuk: az egészségügyi átalakítással súlyosbított körülmények között mennyit kell várni egy-egy vizsgálatra.
Szakrendelésekre kértünk időpontot a szegedi rendelőintézetben – már nem először. De a mostani próbálkozásunkat az is motiválta, hogy megtudjuk: az egészségügyi átalakítással súlyosbított körülmények között mennyit kell várni egy-egy vizsgálatra. A szívbetegek és a nők járnak legrosszabbul, az ortopédián kevesebbet kell várni, a többi rendelésen nagyjából ugyanannyit, mint közel egy éve.

Közel háromnegyed éve próbálkoztunk utoljára azzal, hogy a szegedi rendelőintézetben időpontot kapjunk a különféle szakrendelésekre. Azóta elkezdődött a hazai egészségügyi rendszer átalakítása – többek között bevezették a vizitdíjat és csökkentették az intézmények teljesítményvolumen-korlátját –, és a nyári szabadságolások is befolyásolhatják az ellátás gyorsaságát. Ezért kíváncsiak voltunk: mennyit kell most arra várni, hogy a szakorvos megvizsgálhasson bennünket. Inkognitóban jelentkeztünk be kilenc különféle szakrendelésre – akadt, ahol azonnal, másutt csak három hónap múlva tudtak volna fogadni.

A gasztroenterológián tegnap délelőtt – tipikus stressztünetként – gyomorfájdalomra panaszkodtunk, másnapra ajánlottak időpontot. Csak az ajtó előtti sort kellene végigvárni. Legutóbb már aznap fogadni tudtak volna. Azt viszont hozzátették: ha gyomortükrözésre is szükségünk van, azt csak két hét múlva lehet megoldani. A fül-orr-gégészeti szakrendelésre másnapra adtak időpontot – ugyanúgy, mint tavaly októberben. Hasonlóan járt kolléganőm a nőgyógyászati vizsgálattal. A szemészeten kellemes meglepetés ért: már délután mehettünk volna, noha közel háromnegyed éve még két napot kellett várnunk.

Csökkent a várakozás – igaz, csak egy nappal – a reumatológiai szakrendelésen is: a bejelentkezéstől számított tizenharmadik napon már megvizsgáltak volna. Jelentősen lerövidült viszont a várólista az ortopédián: az orvoshiány miatti tavaly októberi egy hónapos előjegyzés tegnapra két hétre csökkent – ide percre megszabott időpontot kaptunk.

Az ultrahangvizsgálatra most jóval tovább kell várni, mint októberben.
Egy hét helyett tegnap már csak július elejére tudtak időpontot adni – beutalóval. Ugyancsak beutaló, valamint egy hetesnél nem régebbi EKG-eredmény kell ahhoz, hogy a kardiológiai rendelésen ránézzenek az emberre. Miután érkezési sorrendben talán már másnap bejutunk, a szakorvos eldönti, hogy azonnali vagy halasztható kivizsgálásra kell visszajönni. Ha a szívünk csak kicsit rendetlenkedik, augusztus végére tudnak időpontot adni egy alapos kivizsgálásra.

A rendelőintézet általunk felfedezett leghosszabb előjegyzési listája a Vasas Szent Péter utcában működő mammográfián van. Háromnegyed éve két hónapot kellett várniuk a nőknek ahhoz, hogy megvizsgálják mellüket – a várakozási idő mára két és fél, három hónapra nőtt. Az időpontot adó asszisztens hozzátette: ha panasza van valakinek, természetesen korábban is fogadhatják – beutalót viszont hozni kell.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi hírességeket faggattunk diplomaszerzésükről

Olimpiai bajnok vízilabdázónk, Molnár Tamás edzéssel és tanulással, Jáksó László műsorvezető ünneplő… Tovább olvasom