Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Várólisták egykor és ma

A szegedi rendelőintézetben a megszorítások ellenére nem várnak lényegesen többet a betegek, mint két éve. Ahol nőtt az előjegyzési idő, ott egy-két héttel, ahol csökkent, ott viszont látványosan: egy hónapról egy hétre, illetve két hónapról két napra.
Hol fel, hol le. Egyes szakrendeléseken csökkent, másutt nőtt a várakozási idő. Fotó: Segesvári Csaba
Közel két évvel ezelőtt egyszer már feltérképeztük a szegedi rendelőintézet szakrendeléseinek várólistáit. Inkognitóban időpontot kértünk tizenhárom vizsgálatra, hogy megtudjuk: mennyit kell a betegnek várnia, mire orvos elé kerülhet. Akkor, 2004 novemberében meglehetősen elkeserítő volt a helyzet: négy olyan szakrendelést is találtunk, ahol több mint egy hónapos volt az előjegyzés, de további kettőnél is hetekben mérték a várakozási időt. Kíváncsiak voltunk, ehhez képest javult vagy romlott a helyzet az intézményben, ahol – mint azt a múlt héten megírtuk – szigorú gazdálkodás folyik, mely a betegellátást is érinti. Ezért ismét időpontokat kértünk ugyanazokra a vizsgálatokra.
Tapasztalataink szerint azokon a rendeléseken, ahol két évvel ezelőtt nem kellett időpontot kérni, továbbra sem változott semmi. A nőgyógyászaton, az urológián, a sebészeten, a gasztroenterológián és a fül-orr-gégészeten is azonnal fogadják a betegeket.

Vannak szakrendelések, ahol ugyan van előjegyzés, de az gyakorlatilag ugyanolyan hosszú, mint két éve. Ilyen például a reumatológia, ahol két hetet kell várni, valamint a mammográfia, ahol két hónapot. Ez utóbbi természetesen csak a szűrővizsgálatra vonatkozik, sürgős eseteket személyes egyeztetés után ennél jóval hamarabb kivizsgálnak.

Négy olyan szakrendelést találtunk, ahol a két évvel korábbi állapothoz képest most tovább kell várniuk a betegeknek, hogy bejussanak az orvoshoz. A legszembetűnőbb változás a laborvizsgálatoknál történt, ott ugyanis korábban nem volt előjegyzés. Most viszont egy-két hetet kell várni, mivel az egészségbiztosító márciusban korlátozta az egy hónapban elvégezhető laborvizsgálatok számát. Hasonló okból nőtt egyről másfél hónaposra a kardiológiai előjegyzés is. Zsibrita Ágnes orvosigazgatótól megtudtuk: ott az egyetemi megszorítások éreztetik hatásukat, mivel a rendelőintézet és a 2-es számú belgyógyászati klinika ezen a területen szoros együttműködésben dolgozik.

A fogászaton két éve még nem kellett várni – most két héttel későbbre kapunk csak időpontot, az ortopédián pedig a 2004-es háromhetes előjegyzéshez képest most egy hónapos a várólista. Az orvosigazgató az előbbivel kapcsolatban elmondta: valószínűleg szintén az egyetemi megszorítások állhatnak a háttérben – a fogászati klinikáról a rendelőintézetbe tevődött át a járóbeteg-forgalom egy része. Az ortopédián viszont teljesen más a helyzet: csökkent az orvoslétszám, és nincs is elegendő szakorvos, vagyis a helyükre nem tudnak senkit felvenni.

Hasonló helyzet két éve a szemészeten volt, ahol akkor két hónapot kellett várni egy vizsgálatra. Meglepő volt tehát, hogy tegnapi bejelentkezésünkkor szerdára már kaptunk is időpontot. – Néggyel több szemész dolgozik a szakrendelésen, mint akkoriban, amikor a korábbi cikk készült, ennek köszönhető, hogy szinte eltűnt az előjegyzés – mondta Zsibrita Ágnes. Hasonlóan látványos a várakozási idő csökkenése az ultrahangon is: ott a két épületben működő szakrendelés összevonásának köszönhetően egy hónap helyett már csak egy hetet kell várniuk a betegeknek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fölényesen nyerte a választást az MSZP–SZDSZ Szegeden

Botka László biztos többséggel a háta mögött folytathatja a kormányzást Szegeden. Az… Tovább olvasom