Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Várólistákat hoz az új finanszírozási rendszer

Súlyponti intézményként a szegedi klinikai központnak megnőttek a feladatai, míg a finanszírozás csökkent. Emiatt hamarosan várólisták alakulnak ki, bár Mikó Tivadar, az orvoscentrum vezetője még bízik a pluszpénzekben.
Még nem látja tisztán, mennyiből gazdálkodhatnak idén Mikó Tivadar, a szegedi orvoscentrum elnöke. Ez eddig 17 milliárd forint körüli összeg volt. Az OEP-től érkező pénzek egyik kulcseleme az aktív ellátás ágyszáma, amit áprilistól 105-tel csökkentettek. A másik fontos összetevő: a tvk – a teljesítményvolumen-korlát –, azaz hogy egy hónapban milyen ellátásból mennyit finanszíroz az egészségbiztosító. Ez is folyamatosan csökken. Tavaly júliustól 15, idén áprilistól pedig további 8-9 százalékkal – összesen nagyjából 1,1 milliárd forinttal – kevesebb az OEP-támogatás a korábbi időszakhoz képest. Közben a környékbeli kórháziosztály-bezárások miatt jóval több feladatot kell ellátniuk.

A pluszként jelentkező betegforgalom mértékét még nem lehet megbecsülni, de az nyilvánvaló – mondta a centrumelnök –, hogy lehetetlen megoldani a fekvő- és járóbeteg-ellátást a jelenlegi korlátozásokkal. Ezért a hangsúlyt a nem halasztható, nem tervezhető esetek ellátására kell fektetniük, a halaszthatóaknál viszont várólisták kialakítására kényszerülnek.

Haszon és integráció

A városi fenntartású egészségügyi intézmények és az egyetemi klinikák integrációját – működési szempontból – hasznosnak látja Mikó. A párhuzamos ellátások leépítése, a helyileg széttagolt intézményrendszer egy tömbbe költöztetése biztosan csökkentené a helyi egészségügyi kiadásokat. A professzor hozzátette: akár pluszpénzeket is hozhat az integráció az orvoscentrumnak, ha nem folytatódik a forráskivonás az egészségügyből.

A súlyos forráskivonással szembesülve az ország négy orvosképző helye kedden közösen kezdeményezett személyes találkozót az egészségügyi tárca vezetésével. Mikó Tivadar bízik a megegyezésben. A professzor hozzátette: az egyetemi orvosi központok egybehangzó véleménye az, hogy a jelenlegi rendszerből hiányzik egy, a súlypontinál magasabb, kiemelt finanszírozású szint, a regionális központoké. Most ugyanis a nagyjából 1200 ágyas szegedi orvoscentrum egy kategóriába került a néhányszáz ágyas kórházakkal, noha azoknál sokkal komplikáltabb és szélesebb körű feladatokat lát el.

Az orvoscentrum tartozásállományáról is beszélt Mikó Tivadar: szavaiból sejthető, kifizetetlen számláik összege jelenleg kétmilliárd forint körüli. Keményen dolgoznak a helyzet stabilizálásán: például spórolni kell a gyógyszer- és a fogyóeszköz-felhasználással, a központi beszerzéseket pedig a lehető leggazdaságosabban próbálják lebonyolítani. A személyi állományhoz csak végső esetben nyúlnak, tavaly ősszel azonban kénytelenek voltak több mint száz nyugdíjaskorú munkatársuktól megválni. Azt most tekintik át, hogy az áprilistól érvényes finanszírozási rendszer miatt szükséges-e további létszámcsökkentés.

Nem célszerű privatizálni

A városi Fidesz-frakció privatizációs félelmeivel kapcsolatban Mikó professzor úgy reagált: az orvoscentrum célja az, hogy egyben maradjon a teljes ellátórendszer, ne lehessen kiemelni belőle a nyereséges ellátásokat, hiszen ebből egyenlítődik ki a rentábilissá sosem váló kezelések vesztesége. A teljes klinikai rendszer privatizálása sem lenne célszerű, de erre nem is volt példa még itthon. A Fidesz rektorhoz írott nyílt levele rákérdez: miért alakított gazdasági társaságot az orvoscentrum, amelyet a rendelőintézet gazdasági igazgatója vezet. A professzor elmondta: az orvosok túlmunkáját a kft. közreműködésével oldhatják meg, illetve jogszerűen így láthatják el a térítéses betegellátási igényt. Sokan ugyanis fizetnének azért, hogy hamarabb sorra kerüljenek. Vezetője pedig azért az, aki, mert igencsak szűkös a kínálat fiatal, képzett és jó munkát végző egészségügyi közgazdászból. A rendelőintézet és az orvoscentrum jogtanácsosa pedig azért ugyanaz a személy, mert annyi a jogi feladat jelenleg az orvoscentrumban, hogy egy további szakember bevonására volt szükség.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem a legolcsóbb sonkát keresik

A vásárlók idén már nem az ötszáz forintos sonkát keresik. Minőségi árut ezer forint környékén lehet… Tovább olvasom