Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Várólistára is várnak a betegek

Szeged - Idén januártól már az interneten kellene lennie a kórházi várólistáknak, de az intézmények – a vásárhelyi kórház kivételével – eddig nem teljesítették a törvényi előírást. Jövőre nem kapnak pénzt, ha nem teszik nyilvánossá ezeket az adatokat.
Idén januártól már az interneten kellene lennie a kórházi várólistáknak, de az intézmények – a vásárhelyi kórház kivételével – eddig nem teljesítették a törvényi előírást. Jövőre nem kapnak pénzt, ha nem teszik nyilvánossá ezeket az adatokat. A szegedi klinikákon jelenleg szívkatéterezésből és szürkehályog-műtétből van várólista, de hamarosan más beavatkozásokból is előállhat ilyen.

Bár már idén januártól kötelező nyilvánossá tenni az egyes betegellátó intézmények várólistáit, a törvényi előírásnak csak a kórházak, klinikák és járóbeteg-szakrendelők töredéke tett eleget szeptemberig. A késlekedéshez hozzájárult az is: a törvény csak tavaly december végén jelent meg és az sincs pontosan szabályozva, mi a különbség az előjegyzés és a várólista között.

Egyéves türelmi idő után az Egészségbiztosítási Felügyelet úgy döntött: jövő januártól az egészségbiztosító(k) nem köthet(nek) szerződést azokkal az egészségügyi szolgáltatókkal, akik honlapjukon nem tüntetik föl a mindenki által elérhető várólistáikat. Vagyis ezek az intézmények pénz nélkül maradhatnak.

Csongrád megyében jelenleg csak egy kórház honlapján látható: kit, mikor, mivel jegyeztek elő és mikor kerülhet sorra. A többi helyen jelenleg is csak egy átláthatatlan, ellenőrizhetetlen prioritásokon alapuló rendszer működik, e szerint tájékoztatja a beteget a szakorvos arról, hogy körülbelül mikor kerül sorra.

Példás Vásárhely

Csongrád megyében most egyedül a vásárhelyi kórház honlapján hozzáférhető az intézményi várólista. E szerint legtöbben ideggyógyászati, reumatológiai és mozgásszervi rehabilitációs ellátásra várnak. Kallai Árpád főigazgató elmondta: a kötelező januári időpont után nem sokkal már felrakták a várólistát, és inkább ennek informatikai kivitelezése volt bonyolult, mint az adatok összeszedése. A betegek sokat látogatják a várólistás oldalt, természetesnek veszik a meglétét. A vezető úgy tervezi, ha lesz rá keret, hamarosan megújul a honlap arculata is. 
A régió legnagyobb és legmagasabb szintű betegellátó intézményei, a szegedi szakklinikák honlapjain sem szerepelnek az egyes beavatkozások várható időpontjai. Mint Bodosi Mihálytól, a klinikai központ várólista-bizottságának vezetőjétől megtudtuk: a hiányzó adatok várhatóan októbertől lesznek láthatók az interneten, jelenleg belső, intranetes tesztelésük folyik. Az országos, illetve a nagy értékű beavatkozásokra vonatkozó régiós adatokat – például a szervátültetésre vagy PET/CT-re várókét – pénteken tudták továbbítani az ezek kezelésével megbízott Országos Vérellátó Szolgálatnak, mert ott sem állt készen a rendszer ezek fogadására. Az összes várólistáról tájékoztatják a megyei egészségbiztosítási pénztárt is.

Mivel nem volt egységes központi szabályozás az intézményi várólisták feltételeiről, a klinikák maguk alakították ki az úgynevezett várólista-protokolljaikat. Eszerint csak a „nagyon kritikus ellátási formákban" hoznak létre ilyeneket: ott, ahol hónapokat kell várni az ellátásra, kezelésre és/vagy az előjegyzés időpontjához képest az ellátás jelentősen csúszhat. Ilyen a szívkatéterezés, amire jelenleg 572-en várnak Szegeden, és a szürkehályog-műtét, ahol az utolsó bejegyzett páciens előtt 97-en vannak. Bodosi professzor hozzátette: hamarosan listát nyithatnak a térd- és csípőprotézis beültetésre várókból is.

Az interneten megjelenő listán – az adatvédelmi törvénynek megfelelően – csak a beteg sorszáma, a listára való felkerülés, a várható ellátás és a lekerülés időpontja, valamint annak oka szerepel majd. Ezzel párhuzamosan fut azonban egy belső, nem nyilvános, „munkalista" is, ami betegre vonatkozó összes személyes adatot, illetve betegsége és ellátása részletes leírását tartalmazza. Ennek segítségével számolhatnak el az egészségbiztosítóval is. A várólistát módosítani csak a klinikák vezetőinek vagy egyik általuk megjelölt munkatársnak lehet: ők nyithatják meg, betegeket helyezhetnek el rajta vagy bejegyzéseket írhatnak „hozzájuk".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az egyetemé az egészségügy, a Hunguest Hotelsé a fürdő

Szeged - Bekiabálásokkal tarkított többórás parázs vita után a szegedi közgyűlés kormánypárti… Tovább olvasom