Délmagyar logó

2019. 07. 22. hétfő - Magdolna 21°C | 31°C Még több cikk.

Városból a tanyára – ez volt Ibolya álma

Világéletében városban élt, két éve tanyára költözött. Gyermekeivel együtt csodásan érzi magát az új környezetben. A megélhetést a tanya körüli terület biztosíthatná – ideális színhely lenne bármiféle tábornak. Fehér Ibolya most pályázati lehetőségek után kutat, együttműködőket keres, terveket sző – miközben tanul és dolgozik.

Ez a terület adna helyet a tábornak – mondja Fehér Ibolya. Fotó: DM/DV
Húsz évet élt egy dunántúli nagyvárosban, húszat Szegeden Fehér Ibolya. Tavalyelőtt azonban fogta magát, és kiköltözött Szegedtől negyven kilométerre, Öttömös környékére, a megyehatár közelébe, tanyára.

Nem szociális kiköltöző

Miért költözött ki? Siet kijelenteni, is tisztában van azzal, hogy a tanyára való kiköltözéseket sokszor az indokolja: az illető nem tudja fizetni a városi közműszámlákat, és vannak bizonyos illúziói kertben magától megtermő zöldséggel-gyümölccsel, ingyen kapirgáló tyúkokkal kapcsolatban. Az ő esete más. Meg tudna élni városban is, munkája van, néha több is, mint kellene, de – teszi hozzá – nincs már, ami Szegedhez kötné. Gyermekei valósággal kivirultak, amióta vidéken élnek, nem tudnak betelni azzal, hogy házhoz jön a nyúl, az őz, bekacsint a róka...
A megélhetés azonban máig a városhoz köti Ibolyát, mindennapos ingázásra készteti. Holott a tanyához tartozó területből is meg lehetne élni, a kérdés csak az: hogyan? Mezőgazdasági ismeretekkel nem rendelkezik, másképp kellene hasznosítani a tanyához tartozó földet.

Paradicsomi hely, táborozóknak

– Közvetlen mellettünk erdeifenyves, a másik három oldalon végtelen látóhatár, s itt-ott elszórva tanyák. Víz, villany, minden bekötve, közel hozzánk az ötvenötös út. Szerintem kitűnő lenne ez a terület – mire is? Például életmódtábornak, alkotótábornak, vagy akár csak „érezzük jól magunkat!"-tábornak. Ez hozhatná a pénzt – mondja. Az életmódtábor-ötlet onnan jön, hogy Fehér Ibolya egészségmegőrző és thaimasszázzsal is foglalkozik – van hozzá képzettsége is –, s nemsokára egészségfejlesztő terapeuta is lesz. Az alkotótábor gondolata pedig onnan ered, hogy ő maga is amatőr festő, már kiállítása is volt Szegeden. A lovastábor is fölmerült ötletként, a szomszéd tanyatulajdonos óriási lórajongó, s már beszéltek is az együttműködés lehetőségéről.

– Nemcsak többhetes táborokról lehetne szó: az országos kéktúra útvonala ott megy el a tanya előtt. Turistáknak kitűnő szálláshely lenne, akár egy-két napra is – gondolkozik hangosan Fehér Ibolya. Már el is kezdett pályázatokat fölkutatni, azt is mondja, bármilyen további, szükséges képzettséget megszerez. Úgyis vége nemsokára azoknak a képzéseknek, amelyekre most jár – szinte már kényelmetlenül érzi magát, ha nem tanulhat. S ha valakinek kellő tőkéje van és fantáziát lát a tanyai táborhely kialakításában – a vele való együttműködéstől sem zárkózik el.

Még ingázik tovább

Addig? Ingázik tovább. Gondolatban minden együtt áll álmai megvalósításához. És hogy továbbra is elképzelhetetlenül sokat dolgozzék. Csak éppen ott, ahová – most úgy érzi – egész életében vágyott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem ünneplik meg a tízmilliárdos beruházást

Noha Szeged város honlapján és korábbi cikkeinkben is 2006. szeptember 19-e szerepel az ISPA által… Tovább olvasom