Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Városi díj lett a Dömötör

Kilencedik alkalommal adják át ebben az évben a Dömötör-díjat, amely civil kitüntetésből immár a színházművészet hivatalos városi elismerésévé vált. Az erről szóló megállapodást tegnap írták alá, és a díjjal járó új kisplasztikát is bemutatták.
A Pálma Reklámstúdió civil kezdeményezésként 1999-ben alapította a Dömötör-díjat, amit eddig nyolc alkalommal adtak át a Szegedi Nemzeti Színház művészeinek, munkatársainak a teátrumban folyó alkotómunka elismeréseként. A szegedi közgyűlés tavaly úgy döntött: beemeli a díjat a városi kitüntetések sorába. Erről tegnap írt alá háromoldalú megállapodást a Novotelben Szentgyörgyi Pál alpolgármester, Székhelyi József, a színház főigazgatója és az egyik ötletgazda, Elekes Zoltán, a Pálma Reklámstúdió vezetője. Szentgyörgyi Pál hangsúlyozta: a Dömötör-díj egyedülálló lesz a városi kitüntetések között abból a szempontból is, hogy továbbra sem a politikusok vagy a szakmai szervezetek döntenek róla.

Bár az anyagi hátterét az önkormányzat biztosítja, a jövőben is minden évad végén a társadalmi kuratórium javaslata alapján a közönség szavazza meg a díjazottakat. Az idei Dömötör-gálaesten, május 26-án új kisplasztikát vehetnek át a szponzoroktól a győztesek. Csernay László, a kuratórium soros elnöke elmondta: három szegedi alkotó hat pályamunkája közül választotta ki a grémium az új díjat, Bánvölgyi László szobrászművész alkotását. A carrarai márvány posztamensen álló Szent Dömötör jobbjában jellegzetes attribútumát, a lándzsát, baljában a Dömötör-tornyot, a díj névadóját tartja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iskola- és óvodabezárások 1990–2007

Szegeden a rendszerváltás, 1990 óta kilenc általános iskolát és öt városi fenntartású óvodát zártak… Tovább olvasom