Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Városi esküvő kontra falusi lagzi

Presztízskérdés a falun élők körében a fényűző, több száz fős, többnapos lakodalom, amelynek minden részletét a család készíti elő, őrizve a népi hagyományokat. Ezzel szemben a városi párok jelentős része esküvőszervezőre bízza a „nagy nap" előkészítését, és a nyugati mintákat követve kívánják emlékezetessé tenni azt.
A nyár az esküvők közkedvelt időszaka. Lehet szűk családi ünnepség vagy több száz fős falusi dínomdánom, a cél: a tökéletes kivitelezés.

Előkészületek


– A városi esküvőknél az előkészületeket egyre többen bízzák esküvőszervező cégre. A falun élők viszont legtöbbször mindent maguk szerveznek – sorolja a különbségeket Almási Anita esküvőszervező.

A falusi lagzi előtt a családtagok csirkét, disznót, esetleg borjút vagy birkát vágnak, ők készítik el a vacsora fő fogásait, a süteményeket. A sátorban ők szolgálnak fel, így összességében kevesebb pénzből jönnek ki. Viszont vőfélyt alkalmaznak, aki versbe szedve mondja el, épp mi a teendő – a hagyomány szerint. A városi párok ceremóniamestere ugyanúgy ellát minden szervezői feladatot, tájékoztatja a vendégeket, és konferál, de nem szórakoztat – például humoros versikékkel.

Valami régi, új, kölcsön, kék

Amerikából és Nyugat-Európából sok szokást veszünk át anélkül, hogy tudnánk, valójában mit is jelképez. Azt mondják, akkor lesz jó a házasság, ha az esküvőn viselünk valamit, ami régi, ami új, ami kölcsönvett és ami kék. A régi azt jelképezi, hogy lezárult az életnek egy szakasza, a leánykor. Az új az előttünk álló új életet jelöli – már asszonyként. A kölcsönvett holmi emlékeztet bennünket a barátainkra, akikre az esküvő után is számíthatunk. Végül a kék a hűséget szimbolizálja, ami a jó házasság alapja.

Nyugati szokások


A nyugati szokások átvétele a házasságkötésben is dominál, főleg a városban. Abszolút újdonság például, hogy – a csokordobáson kívül – a vőlegény is elrepít egy harisnyakötőt szingli barátainak. Nyugati találmány a nászajándék-szolgálat is, ami azt jelenti, hogy egy adott üzlethez listát ad le a pár. A vendégek itt, a listáról válogatva vásárolnak nászajándékot, így elkerülhető, hogy a fiatalok ugyanolyan ajándékokat kapjanak – magyarázza a szakember. A városi menyegzőn az ifjú pár egészen modern és különleges ötletekkel is meglepheti a násznépet. – Az esküvőnk után a Szeged-néző kisvonat vitte át a vendégeket az újszegedi Forrás Szállóba. A lakodalmunkon nem tipikus cigányzene szólt. Inkább slágereket, régi és modern popdalokat kértünk – meséli Fenyeresné dr. Nárai Lilla.

Lakodalmas CD

Június elején jelenik meg a Délmagyarország és a Délvilág lakodalmas fesztiválja döntőjének dalaiból szerkesztett válogatásalbum. A hetvenöt perces CD-t előfizetőink 990 forintért vásárolhatják meg. Egy előfizető több darabot is rendelhet az előbb említett áron. Nem előfizetők számára az album 2900 forintba kerül. A lakodalmas CD megrendelhető a lapjainkban megjelenő szelvény kitöltésével, amit kiadónk címére kell elküldeni (DM Kiadó, 6929 Szeged, Szabadkai út 20.). Megrendeléseiket fogadjuk a 06-80/821-821-es ingyenesen hívható telefonszámon, valamint a 62/567-860-as telefonszámon is. E-mailben megrendeléseiket a terjesztes@delmagyar.hu címre küldhetik el. A CD-t júniusban kézbesítőink viszik házhoz.

Hangulat


– Háromszáz fős, igazi hagyománytisztelő lakodalmunk volt Mórahalmon. Lánykéréssel, játékos feladatokkal. A zenekar csak csárdást játszott. A vendégek közül nem is fért el egyszerre mindenki a tánctéren – emlékezik vissza Osznovitsné Rábai Kitti.– A férjem bocskait viselt, a menyasszonyi ruhám is a magyar viseletekre emlékeztetett. A jó hangulatról a vőfélyünk gondoskodott.

– Falun erősen őrzik a hagyományokat. Igénylik a játékokat, a vicces versikéket – mondja Kis-Lukács Zsolt vőfély. Az egyszerű emberek jobban értik a poént, oldottabban mulatnak. Sándorfalván például az esküvő után átgyalogolnak a templomból a vendéglőbe. Isznak és táncolnak, így előfordul, hogy az alig nyolcszáz méteres utat két óra alatt teszik meg. A városi autós menetnek ehhez képest sokkal tempósabban kell haladnia, mert a közlekedő kocsik türelmetlenül dudálnak. Bár a fiatalok egyre ritkábban kérnek a népi hagyományokból, én mégis belecsempészek kicsit, hiszen ezektől lesz igazán jó a hangulat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Világsikerről álmodik a szegedi rap- és R'n'B énekes

Zenét szerez és énekel a szegedi Barkóczy Dávid, művésznevén Dave Gringo, aki egy évig élt Kanadában… Tovább olvasom