Délmagyar logó

2019. 06. 25. kedd - Vilmos 20°C | 30°C Még több cikk.

Városnézés tánccal, kóstolóval: életben tartják a tereket a civilszervezetek

Szeged - Ismerd meg városod! – ez lehetne a mottója annak a sok színes programnak, amelyet a szegedi civilszervezetek az újjászülető belváros kulisszái közé álmodtak az elmúlt évben.
– Nem adatokat soroltunk az épületekről, hanem kultúrtörténeti csemegét kínáltunk a város híres-neves lakóiról – halljuk Sebő Tamástól, a szegedi Diákcentrum Universitas Alapítvány szakmai tanácsadójától. Szeged legújabb korzóján, a Kölcsey utca 11. szám előtt, ahol az Anna-vizet régen palackozták, szódásított gyógyvizet kóstoltak. A Reök- palotáról elmesélték, hogy túl ledér vízitündéreket örökített meg a falán a stukkók készítője, emiatt azokat száz éve leverették, akkor nyíltak ki a helyükön a ma látható vízililiomok. A felújított teret határoló Vinkler-ház szellemi központját Szent-Györgyi Albert hangjával idézték meg. A helyreállított Gutenberg utcán zsidó zene hangzott fel, miközben a városnézők a zsinagóga felé sétáltak. Élménydús városnézést rendezett a Diákcentrum láthatatlan színház elnevezésű akciójával is: egy bekötött szemű nézelődőt öten kísértek, hogy húsz perc alatt megérezhesse például a Mars téri piac ízeit, illatait és hangjait. A Sansz napon szemléltető eszközökkel és akadálypálya segítségével hívták fel a figyelmet a fogyatékkal élők világára. Hagyományőrző kézműves-foglalkozásokat tartottak, a Vasvári- és a Gábor Dénes iskolában pedig pályaorientációs tanácsadással támogatták a szülői értekezleteket, valamint elhelyezkedési esélyekről beszélgettek a középiskolásokkal.

A Reök-palota előtti kulturális programözön nyüzsgést hozott a térre. Fotó: DM/DV
A Reök-palota előtti kulturális programözön nyüzsgést hozott a térre.
Fotó: DM/DV

A felújított városrészt kulturális, egészségügyi és sportrendezvényekkel megtölteni – ezt a nem csekély célt tűzte ki magának a Csongrád Megyei Népművelők Egyesülete Orbán Hédi elnökletével. Helyet kapott a programözönben egész napos kulturális esemény a REÖK előtt, egészségnap a Gábor Dénes iskolában, drogprevenciós rendezvény, hangverseny a zsinagógában, koncert a Dáni utcai templomban, de szerveztek városrész-ismereti vetélkedőt is.

Táncosok a jogi kar előtt. Sokan voltak rájuk is kíváncsiak. Fotó: DM/DV
Táncosok a jogi kar előtt. Sokan voltak rájuk is kíváncsiak.
Fotó: DM/DV

– Igyekszünk életben tartani a tereket, befogadó színház lévén helyet adunk színházi és zenés produkcióknak. A tavaly őszi Örökség napokon, illeszkedve a belváros rehabilitációjához, Rutkai Borit és a Hébe Hóba Bandát, valamint a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházat láthatta a közönség a régi zsinagóga falai közt – mondta Balog József, a MASZK Egyesület vezetője.

A régi zsinagógát a MASZK Egyesület programjai töltik meg. Fotó: DM/DV
A régi zsinagógát a MASZK Egyesület programjai töltik meg.
Fotó: DM/DV

Három közlekedési és három szemléletformáló programot kínált a belvárosban a CSEMETE Egyesület. Bojtos Ferenc irodavezető elmondta: azoknak az akcióknak volt nagy sikerük, amelyek hagyományokra alapoztak a fiatalság körében: sokan örültek a kerékpározást és gyaloglást népszerűsítő kampányoknak. A pénztárca azonban behatárolta a lehetőségeiket, amikor az ésszerű autóhasználatról és a belvárosi autós közlekedésről tájékoztattak. Ugyancsak fogas kérdésnek bizonyult, hogyan népszerűsítsék a hazai termékeket és termelőket, ha sokan főként az árakat nézik. Ennek ellenére rengetegen részt vettek a Mars téri piacra szervezett információs napjukon, a városi zöldterületekről és a szelektív hulladékgyűjtésről szóló programjukon. Az egyesület lakossági környezetvédelmi tanácsadó irodája nyitva áll, ahol főként helyi témákra koncentrálnak, de akciókkal a soron következő – a Dugonics és az Árpád tér környékére irányuló – belváros-rehabilitációs projektben is közreműködnének.

Olvasóink írták

  • 2. K.T. 2011. május 26. 20:36
    „"akciókkal a soron következő - a Dugonics és az Árpád tér környékére irányuló - belváros-rehabilitációs projektben is közreműködnének. "
    Ha-ha-ha.
    Jó pénzért ki nem?”
  • 1. antikos 2011. május 26. 13:52
    „Nem látom azt az iszonyatosan nagy turista áradatot... Gondolom a pályázati pénz szépen el lett költve?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lendület: két szegedi kutató nyert

Szeged - A Magyar Tudományos Akadémia 3 éve indította Lendület programját – az akadémia… Tovább olvasom