Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Varrás mentén – tetoválóexpó Szegeden

Szeged - A nonfiguratív már kevésbé divat, Ronaldót, gésát, tűzmadarat kértek a szegedi tetoválóexpó résztvevői. A színes a menő, de nem a túlságosan tarka. Öt éve nem volt ilyen fesztivál Magyarországon, a Szegeden dolgozó Pál fivérek most szerveztek egyet.
Nem voltak vonalasnak nevezhetők a hétvégi szegedi Sun City tetoválóexpó résztvevői. Amikor szombaton pontban 11-kor a 11-re meghirdetett versenyt követeltük a Mars téri U pavilonban, lazán közölték: az időpont csak hozzávetőleges. Jöjjünk vissza, vagy várjunk. Vagy amit akarunk.

Visszanéztünk délután, és akkor már nem csalódtunk: minden standon varrtak. Úgy láttuk, a nonfiguratívnak már leáldozott, festményszerű, színes képek készültek karra, hátra, combra. Az élő vásznak csukott szemmel, néha grimaszolva, vagy rezzenéstelenül tűrték a beavatkozást. Volt, aki egy szál alsónadrágban, szenvtelen arccal, sörrel a kezében várta, hogy Ronaldo kimondottan jól sikerült arcképe a combjára kerüljön.

– Inspirál, ha néznek közben – mondta Pál Szabolcs, miközben jókora tűzmadarat tetovált Meszes István karjára. Az alkotással a nap legjobbja címért indult. Standját egy kitömött dolmányos varjú díszítette. A madár mindenhová elkíséri, kabala. Ahogy egy valamirevaló tetoválóművésztől elvárható, Szabolcs bőrét is rengeteg kép díszíti. Azért készítteti, hogy tanuljon a többiektől. Ha akarná, magának is megcsinálhatná, de akkor nincs tanulság. Szabolcs egyébként bátyjával az expó szervezője. Hódmezővásárhelyiek, de Szegeden van szalonjuk.

A mester és a munkadarab. A folyamat nem túl kellemes. Fotó: Frank Yvette
A mester és a munkadarab. A folyamat nem túl kellemes.
Fotó: Frank Yvette

– Nincs egy őrült nagy reményünk az egésszel kapcsolatban, de az elsőből tanul az ember – mondta a rendezvényről, amit azért tartottak időszerűnek, mert már öt éve nem volt Magyarországon tetoválófesztivál.

A fiatal tetováló egyébként nem varrna mindenkire, úgy gondolja:
ideálisan húszéves korára tudja eldönteni valaki, akar-e képet magára. 18 éven alulit sosem tetovál. Felső korhatár azonban nincs, megkérdeztük: egy 90 éves kuncsaft például jöhetne.

Halálosan édes

Az expón koncerteket is rendeztek, és mindenféle kiegészítőket árultak. Láttunk például halálosan édes dolgokat: rózsaszín masnis halálfejet és csinos fehér inget, melyen a páros cseresznyék helyett zöld szárral összekötött piros halálfejek vigyorogtak.

Maga a folyamat nem túl kellemes, állítólag égető érzés. Egy nagyobb méretű alkotás végére már „egy kicsit elmegy az embernek a kedve az élettől", de ilyenkor pihenőt iktatnak be.

Prislinger Anita például éppen egy ilyen után tartotta oda ismét karját, hogy elkészülhessen a kép: egy gyönyörű gésa.

– Relatív, hogy mekkora a fájdalomküszöböm, ezt most elég jól viselem – mondta. Anitát három tetoválás – többek között egy tündér a lábfején – és három piercing díszíti. Fodrásznak tanul, közben hitelügyintéző egy olyan munkahelyen ahol nem engedheti meg magának, hogy az ügyfelek előtt extrémnek tűnjön, ezért úgy öltözik, hogy ne vegyék észre a díszeit. Pál Szabolcs ezzel kapcsolatban elmondta: Németországban nagy divat, hogy komoly munkahelyeken dolgozók, például ügyvédek nyolctól négyig ing és zakó alá rejtik óriási tetoválásaikat, melyeket fesztiválokon félmeztelenül boldogan mutogatnak. Persze nem kell mindenkinek az egész hátat elborító, hosszú órákon át készülő képeket választani. Szabolcs rövid beszélgetés után nekem virágot vagy pillangót ajánlott. A választott mintát azonban jól meg kell gondolni, állítólag tetováláseltüntetés után sem lesz soha olyan a bőr, mint eredetileg volt.

Olvasóink írták

  • 1. Pipicz Gabor 2008. május 19. 17:36
    „Nem vagyok semmi rossznak elrontoja es mindenki ugy dekoraltatja ki magat ahogy akarja, elvegre szabadsag van.Nekem meg mindig a regi reflexeim mukodnek, hogy a multban altalaban a bortonviselteken lehetett tetkot latni.Egyebkent a szabadsag hazajaban /USA/, komolyabb cegek nem alkalmaznak olyanokat, akiknek lathato helyen tetovalsuk van.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Üzenet Új-Huligániából

Szeged - Én itt vagyok – Üzenet Új-Huligániából címmel idén is megrendezi a Baka István… Tovább olvasom