Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 11°C Még több cikk.

Vásárhely, Mórahalom a termálvíz mellett

Mórahalmon, Vásárhelyen megéri a hőszolgáltató cégeknek a termálvíz hasznosítása. Szegeden úgy vélik, a gázmotorok gazdaságosabban üzemeltethetők. A magyarországi energia igények tíz százalékát lehet kiváltani geotermikus energiával.
A Floratom Kft.-nél termálvízzel fűtött üvegházakban terem a paradicsom. Fotó: Gyenes Kálmán
Magyarország geotermikus nagyhatalom. Ugyanakkor a geotermikus energiafogyasztás a teljes energiafelhasználás 0,28 százalékát teszi ki hazánkban. Hévízkészletünkből 50 milliárd köbméter ki is termelhető. Most évente 75-80 millió köbméter hévíz tör a felszínre – tudjuk meg a hódmezővásárhelyi Kurunczi Mihálytól, a Magyar Termálenergia Társaság elnökétől. A termálvíz egy részét ivóvízként, két harmadát fürdőkben és fűtésre használják. A megye élen jár, hiszen Csongrádon, Hódmezővásárhelyen, Makón, Szegeden, Mórahalmon és Szentesen is használják a termálenergiát. Vásárhelyen a használati meleg víz teljes mértékben termálkutakból érkezik a háztartásokba, míg a fűtési energia ötven százalékát biztosítják ily módon.

Mórahalmon a gyógyfürdőt, az egészségházat és a polgármesteri hivatalt is termálenergiával fűtik: ezeken a helyeken a gázköltség tíz százalékra esett vissza.
– Az iskolát és a többi belvárosi intézményt is fel tudnánk szerelni a termálvíz fogadására – mondja Nógrádi Zoltán polgármester. Belvárosi lakóházakat is átállítanának – három év a megtérülés.

Üvegházakban bevált fűtés

A szegedi Floratom Kft. 27,5 hektárnyi területén termálvízzel fűtik az üvegházakat, ahol vágott virágtermesztéssel és zöldséghajtatással foglalkoznak. Ehhez 14 saját tulajdonú és 11 bérelt termálkutat használnak. Az üvegházak fűtésénél így kiváltott energiamennyiség 7 millió köbméter földgáz hő értékének felel meg – tudtuk meg Faragó László ügyvezető igazgatótól.

Ezzel szemben Básthy Gábor, a Szegedi Hőszolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója kijelenti: gázmotorokkal gazdaságosabban működtethető a távfűtés. Ő azt mondja, Szegeden a geotermikus energiának nagy jövője nincs a távfűtésben, mert a földbe visszasajtolás igen költséges. A két a felsővárosi és az újszegedi termálkút közül csak az utóbbi működik, mely 850 lakás hőigényét húsz százalékban fedezi. Az újszegedi kutat addig működtetik, amíg a felhasznált termálvizet visszaengedhetik a Tisza sodorvonalába. Erre évente kell engedélyt kérni.

Vásárhelyen viszont a víz visszasajtolására külön kutat építettek. – Ára két éven belül megtérül – magyarázza Kurunczi Mihály, a helyi Távhőszolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója. – A vízkészletjárulék, a vízterhelési díj és a felszíni vizek szennyezésére kiróható bírság összesen jelentős összeg. Ezeket így nem kell fizetni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A lakók újítják fel a Hágit

Fordulat történt az 1997. december 31. óta zárva tartó Hági ügyében, tegnap megkezdődött az épület… Tovább olvasom