Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Vasárnap a vevők szerint vásárnap

Szeged - Az üzletek vasárnapi nyitva tartását korlátoznák a szakszervezetek és a KDNP, emiatt hamarosan Alkotmánybírósághoz fordulnak. A szegedi vásárlók zöme elutasítja a kezdeményezést – kényelme, feledékenysége, munkarendje miatt.
Az üzletek vasárnapi nyitva tartását korlátoznák a szakszervezetek és a KDNP, emiatt hamarosan Alkotmánybírósághoz fordulnak. A szegedi vásárlók zöme elutasítja a kezdeményezést – kényelme, feledékenysége, munkarendje miatt. Holott kosarukban ritka az alapvető élelmiszer. Akad viszont, aki ilyenkor intézi a heti nagybevásárlást.

Vasárnapi bevásárlókörútra indultunk Szegeden, hogy megtudjuk: mit szólnak a vásárlók az üzletek nyitva tartásának korlátozáshoz, és mi kerül a hét utolsó napján a bevásárlószatyrukba.

Alkalmazkodni kell

– A kisboltok megélhetési forrása szűnne meg, ha be kellene zárnunk vasárnap. A forgalom ilyenkor a hétköznapinak a másfélszeresére emelkedik – mondta el Dombiné Berkecz Mária, az egyik szegedi kisbolt eladója, tulajdonosa. A kereskedő szerint ma már nem vásárolnak három-négy napra az emberek, mindig a friss árut igénylik. Pintérné Kapás Mária csongrádi eladó vasárnap is kénytelen dolgozni egy helyi kereskedelmi cég Szőlőhegyi úti üzletében. Tapasztalata szerint leginkább a reggeli órákban téved be hozzájuk vevő vasárnapokon, de délután szinte senki. Kap ugyan hétvégi pótlékot, de szerinte nem éri meg akkor dolgozni. Kis Katalin, az egyik vásárhelyi élelmiszerbolt eladója nem örülne, ha a munkahelye vasárnap zárva tartana. Elmondta: hétvégenként nagy forgalmat bonyolítanak, sokan ilyenkor tartják a nagy bevásárlást.
– Ilyenkor indul vissza a gyerek Győrbe tanulni, és gyakran előfordul, hogy csak az utolsó pillanatban jut eszünkbe, mit is kellene még magával vinnie. Nagyon jó, hogy leszaladhatok vasárnap is megvenni ezeket – mondta a vásárlási szokásairól a tarjáni CBA-ból délelőtt tízkor kilépő Berkes Csabáné. Véleményét mások is oszthatják, hiszen a boltban húszméteres sor állt a pénztár előtt. A középkorú nő félig telt kosarában pár zacskó müzlivel és egy adag fagyasztott csirkemájjal indult hazafelé. Mint mondta, a nagybevásárlást inkább szombatra időzítik. Hozzátette: amióta háztartást vezet, nyitva vannak a boltok vasárnap, nagyon nehéz lenne lemondania erről a szolgáltatásról azért, hogy a kereskedőknek kényelmesebb legyen.

A pár száz méterrel távolabb működő bevásárlóközpontban három pénztár előtt gyülekeztek a vásárlók. A bevásárlókocsik zömének viszont csak az aljára jutott az áruból – és azok sem alapvető élelmiszerek voltak. Papírtörlőket, két palack ásványvizet és nassolni valókat láttunk Csoma Rozáliánál, aki – mint mondta – azt is kibírná, ha zárva lennének vasárnap a boltok. A vendéglátásban dolgozó nő szerint igazán járna ennyi pihenés az eladóknak is. Azt azonban elismeri: sokszor főzés közben jut eszébe, nincs otthon élesztő vagy tejföl, ilyenkor igencsak jól jön a nyitva tartó bolt.

– Jóval kényelmesebben, nyugodtabban, pihentebben tudok vasárnap boltba menni, többnyire ilyenkor intézem a heti nagybevásárlást is. A kötetlen munkaidőm miatt hét közben fogalmam sincs, mikor végzek, este pedig hullafáradt az ember, és addigra már a választék is kicsi – mondta el az egykori cipőgyár helyén lévő boltban válogató Gombár Péter. Ebben a bevásárlóközpontban nem tolongtak a vásárlók – vagy nagysága miatt „elvesztek" benne. A vásárlás elején tartó férfi kocsijában egyelőre csak tíz kiló lisztet láttunk – ebből sütik maguknak otthon a kenyeret –, de a kezében szorongatott cetliből kiderült: kerül még más is a kosárba.


Támogatók és elutasítók

A KDNP, az MSZOSZ és a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) mellett a napokban a Reál és a CBA élelmiszerláncok is csatlakoztak a vasárnapi nyitva tartást korlátozó kezdeményezéshez. A Reál szerint vasárnap ingadozó és kiszámíthatatlan a forgalom, a bérköltségek aránytalanul nagyok. A CBA szerint hozzánk képest Európában erőteljesen korlátozzák a vasárnapi nyitva tartást.
Két SZDSZ-es politikus azt tervezi, hogy az Alkotmánybíróságon támadja meg a vasárnapi munkavégzésről szóló népszavazási kezdeményezést; Gusztos Péter és Wittinghoff Tamás, az SZDSZ két ügyvivője ezt vasárnap jelentette be. Úgy vélik ugyanis, ez a népszavazási kérdés indokolatlanul és megmagyarázhatatlanul tesz különbséget állampolgár és állampolgár között. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az egyetemé az egészségügy, a Hunguest Hotelsé a fürdő

Szeged - Bekiabálásokkal tarkított többórás parázs vita után a szegedi közgyűlés kormánypárti… Tovább olvasom