Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Vasárnap egy órával többet alhatunk

Csongrád megye - Ma éjjel kezdődik a téli időszámítás. Hajnali 3-kor vissza kell húzni az óráinkat 2-re. Olvasóink zöme eltörölné a váltogatást; a Fidesz az Európai Parlamentben is napirendre vetetné.
November 7-éig érvényesek a bérletek

Ma éjjel – az óraátállítás miatt – a szegedi 91E-s, 92E-s, 93E-s és 94E-s éjszakai buszjáratok a nyári és a téli időszámítás szerinti 2 órakor is indulnak. A MÁV-, a busz-, troli- és villamosbérletek november 5. helyett november 7-én éjfélig érvényesek.
– Tudom, hogy vissza kell állítani az órát vasárnap hajnalban, ám ezzel együtt azonnal meg is szüntetném ezt az orbitális baromságot – fogalmazta meg rövid, de annál tömörebb véleményét Barna Zsolt, a delmagyar.hu olvasója.

Munkácsi Istvánnak az is eszébe jutott, mennyivel spórolósabb, ha reggel fél 9-kor vagy fél 8-kor sötét van. Hiszen akkor mindenki dolgozni, iskolába megy, a nyugdíjasok orvoshoz. Este meg tovább lehetne világos, amikor értelmes és tartalmas munkát lehetne világosban a szabadban végezni. Vígh Gabriella azt írta, csak a fehér ember képes elhinni, hogy ha a takarója egyik végéből levág egy darabot, amit aztán hozzávarr a másik végéhez, akkor hosszabb lesz a takarója.

Ma éjjel tehát egy órával többet alhatunk. Kezdődik a téli időszámítás. Hivatalosan hajnali 3-kor kell visszahúzni az óramutatókat 2-re. Az óraátállítással évente közel 100-120 megawattóra villanyáramot spórolunk, ami megfelel egy közepes magyar város éves energiaszükségletének – derül ki a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (Mavir) több évre visszatekintő elemzéseiből.

A megtakarítás leginkább a háztartásokban, az építkezéseken, a hosszan nyitva tartó intézményekben és szolgáltatóknál, illetve a középületek díszkivilágításánál jelentkezik. A környezetvédelemben is hasznos a téli és nyári váltakozás: az alacsonyabb fogyasztás kevesebb károsanyag-kibocsátással jár.

Igazítsuk óráinkat!

Ötből négy ember eltörölné az óraátállítást – derült ki a Szallas.hu legfrissebb felméréséből. Ráadásul minden ötödik válaszadó rosszul tudja, merre is kell tekerni a vekkert. Az ellenzők kétharmada a fix nyári időszámítás híve, 23 százalékuk a téli időszámításra állna át. 13 százalékuk az időzónaváltást támogatná, és a greenwichi középidőhöz nem egy, hanem inkább két órát adna. A téli időszámítást többen részesítik előnyben a kisebb településekről. Ellenzőinek fő érve a korai sötétedés, amihez 10 emberből négynek rossz közérzet társul. Az 55 év felettiek többségének egészségi problémái vannak óraátállítás után.

A téli órabeállítással állunk át az eredeti időszámításra. Bár 1916 és 1957 között több alkalommal is bevezették a nyári időszámítást, az 1973-as kőolajválság miatt először 1976-ban Franciaország hozta vissza. 1980. április 6-ától nálunk is rendszeres, mégpedig energiatakarékosságra hivatkozva. Ezt a magyarázatot a felmérés résztvevőinek jó része megkérdőjelezi, mondván, később kapcsolunk villanyt reggel, de sok elektromos készüléket működtetünk, nyáron például légkondicionálót. 1996 óta igazítjuk óráinkat az Unióhoz.

Eltörölnék

Deli Andor fideszes európai parlamenti képviselő kérte a bizottságtól a napokban, hogy vizsgálja felül a téli–nyári időszámítást. – Kevés olyan rendelkezés van, amelyben ennyire egységes a polgárok álláspontja. Ne hagyjuk figyelmen kívül a többség véleményét! – emelte ki írásbeli hozzászólásában. A spanyol Baleár-szigetek parlamentje után a szintén spanyol valenciai autonóm közösség törvényhozása is úgy döntött: nem akar téli időszámítást. Ezért kérik a spanyol központi kormányt, hogy nyisson társadalmi vitát a témáról.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingyenes koncerttel zárulnak a IV. Szegedi Rézfúvós Napok

Ingyenes koncerttel zárulnak a IV. Szegedi Rézfúvós Napok
A Zeneművészeti Kar Rézfúvós Tanszéke immár negyedik alkalommal rendezi meg a Szegedi Rézfúvós… Tovább olvasom