Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Vasárnap este az újszegedi ligetben: Karaván Família

Vasárnap este 21 órától az újszegedi Ligetben különleges koncertre lehet számítani: autentikus cigányzenével, családi kiszerelésben, orosz, balkán, spanyol hangulatokkal, reggae és blues dallamokkal lép fel a Karaván Família.
A Karaván Familiát különleges atmoszférát lengi körül. Egy családi zenekar két tizenéves gyermekkel, akikről azt írta a szaksajtó, hogy a hazai cigányzene legizgalmasabb formációja, akik finom ízléssel, játékos derűvel és egyfajta kíváncsi könnyedséggel nyúlnak a legkülönbözőbb roma tradiciókhoz és egyszerű eleganciával, ugyanakkor egyfajta kikezdhetetlen tartással dolgozzák fel a dalokat.

A szülők (Nagy István és Farkas Ilona) olyan híres zenekarok alapító tagjai voltak, mint a Romanyi Rota, vagy a Romano Kokalo, és az évek alatt Európa leghíresebb koncerthelyein fordultak meg Moszkvától a párizsi Theatre de Ville-ig. A Karaván volt az első olyan magyarországi zenekar, akivel a világhírű szerb trombitás Boban Markovics közös lemezt készített. A zenekarhoz 2004-ben kapcsolódtak a gyerekek, a 13 éves Niki, és a 14 éves István – és így vált valódi családi zenekarrá a Karaván.

A Karaván Família zenéjében egyaránt megtalálhatóak a balkáni dallamok, az orosz cigányzenék, mindez blues-zal és flamencóval megszínesítve és ezáltal a romák zenei hagyományának nemcsak a virtuozítását, tüzességét mutatja meg az együttes, hanem annak líraiságát, szemérmességét, kulturált szellemességét és bölcsességét is..

„Gipsy Crossroads" lemezük kijutott Svédországba, a kisebbségi Euróvíziós dalversenyre, és hazai családi roma zenekar a fesztivál kedvencei lettek Shej Baxtali című dalukkal, melyet a verseny legfiatalabb tagja a 13 éves Niki énekelt, és táncolt.

Sokak szerint a verseny legkiemelkedőbb produkciója volt, a nemzetközi zsűri pedig szoros versenyben harmadik hellyel jutalmazta a zenekart, mely az összes Eurovíziós versenyt tekintve (beleértve a kisebbségi Eurovíziós dalversenyt is), a legsikeresebb magyar eredmény.

A tavalyi szegedi SZIN fesztiválon az angol-indiai Transglobal Underground vendégzenészeiként léptek fel a Nagyszínpadon, és adtak elő közösen egy szabolcsi cigánydalt.

Vasárnap este 21 órától az újszegedi Ligetben különleges koncertre lehet számítani: autentikus cigányzenével, családi kiszerelésben, orosz, balkán, spanyol hangulatokkal, reggae és blues dallamokkal. Az estén fellép a Karaván Família állandó vendégzenésze is a szerb származású Wertetic Slobodan, aki a harmonika nagymestere.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feloszlatott részönkormányzatok

Megszűnt az a két lakótelepi részönkormányzat Szegeden, amelyet még a tavalyi országgyűlési… Tovább olvasom