Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Vásároljon turkálóban! Támogassa a brit gyerekeket!

Szeged - Tudta, hogy nem csak ruhát vesz, hanem jótékonykodik is, amikor a használtruha-boltokban vásárol?
Két éve ismerkedtem meg Szegeden egy amerikai lánnyal. Monica Jonesnak hívják. Valamilyen cserediákprogramban érkezett Szegedre Seattle-ből, Washington államból. Intenzív magyar nyelvtanfolyamon vett részt, elég szépen haladt. Kedves amerikai akcentussal ugyan, de elég jól beszélte már az első hónap után is a mi cseppet sem könnyű nyelvünket.

Egy délután, miután magyar mondókákat ismételgetett nekem vagy 30 percen keresztül, fejébe vette, hogy turkálóba akar menni. Szerezni pár „ouj rouhat". Mindig turkál valamit, ha külföldön van, most se hagyná ki – mondta, így – bár jómagam sosem rajongtam ezért a műfajért - elindultunk túrni.

Már tudom hová viszik Seattle-ből a segélyszállítmányokat!

Elvittem az egyetlen helyre, amelyet akkoriban ismertem. Két éve még nem volt tele angol turival a belváros, elég egyszerű volt a dolgom. Sajnos a hét vége fele mentünk, és rendszerint addigra a jobb darabokat már kitúrták, alig maradt valami a dobozokban (még nem vállfán lógtak a cuccok, mint manapság). Ahogy csalódottan turkáltunk a kinyúlt pólók és a foltos nadrágok között, Monica egyszer csak felnézett, és bosszúsan azt mondta: - Már tudom hová viszik Seattle-ből a segélyszállítmányokat!
Mikor látta, hogy erre kicsit ráncolom a homlokom, gyorsan hozzátette, hogy csak viccelt, de abban a pillanatban, ahogy ezt kimondta, a kezébe akadt egy ing, amelynek egy amerikai segélyszervezet címkéje lógott az ujján. Szégyen, nem szégyen, én azóta készülök megírni ezt a cikket.

Angol ruha magyar áron.
Fotó: Frank Yvette

Mióta Monica elment Szegedről egyre-másra nyílnak az angol bálás boltok. Kínálatukkal szinte a vadonatúj ruhákat forgalmazó boltoknak is konkurenciát jelentenek. Annyi angol turi nyílik manapság, hogy az utcát járva szinte már azt kérdezi magától az ember: de miben járnak az angolok? Az angoloknak ez már nem kell, hát eladják nekünk, keletre – szoktuk mondani. Gyorsabban cserélik a ruhatárukat, nekünk meg jó lesz még... Én legalábbis ilyen véleményeket hallok, ha nagy ritkán a turikra terelődik a szó. Hát nem így van. Nem nekünk adják.

Honnan jönnek a divatos angol holmik?

Nagy-Britanniában – nem olyan nehéz elképzelni – sokkal fejlettebb a civil szféra, mint Magyarországon. Nagyon sokkal. 10 perc internetes szörfölés után kiderül, hogy egyenesen irigylésre méltó, ahogy gondoskodnak saját magukról az emberek a szigetországban. A segélyszervezetek hálózata átszövi az egész Egyesült Királyságot. Gyűjtenek az árváknak, az öregeknek és magányosoknak, a hallás- és látássérülteknek, mindenkinek, aki rászorul. Tucatnyi segélyszervezet működik egymás mellett, és mind megél. Önkéntesek és hivatásos szociális munkások ezrei segítenek sok-sok óra kétkezi munkával is azoknak, akik a legelesettebbek a brit társadalomban.

Számtalan módja van annak, hogy egy brit jótékonykodjon. Lehet a hagyományos módon: átutalni kisebb-nagyobb összegeket, kis dobozokba aprót dobni, önkéntes munkát végezni és még ezernyi módon segíteni. Az egyik ilyen mód a ruhaadományozás. Na persze ez sem olyan egyszerű. Nem arról van ugyanis szó, hogy a londoni háziasszony egy zsák ruhát bevisz a raktárba, aztán azt kiosztják a rászorulóknak. Ennél sokkal bonyolultabb, de sokkal hatékonyabb is a rendszer. Addig rendben van, hogy beviszik a ruhát, de a rászorulók nem a ruhákat kapják meg, hanem a ruhák eladásából befolyó összegekkel segítik őket. A segélyszervezetek többsége ugyanis „charity shopokat", azaz szabad fordításban jótékonysági boltokat is üzemeltet. Ezekbe a boltokba a britek különféle használati tárgyait, könyveit, hanglemezeit, és a jó minőségű, nem elnyűtt (!) ruháit várják. A boltok ingyen kapják, és pénzért adják a nadrágokat, pulcsikat, ingeket. A bevételből pedig minden szervezet a maga elesettjeit, saját programjait, karitatív munkáját támogatja.

Age Concern charity shop Brightonban - "Vásárlásával az időseket segíti"

A britek adományruhái így javarészt a brit társadalmon belül cirkulálnak. Valaki beviszi Marks & Spencer pulóverét, mert mégiscsak kicsi lett, vagy az asszony utálja a színét, ingyen leadja a jótékonysági boltban, lóg a kirakatban, amíg jön valaki, akinek viszont pont jó a méret, és megér neki 6 fontot annak ellenére, hogy a színe tényleg elég furcsa. Az üzlet létrejön, 6 font megy mondjuk a gyerekeket segítő alapba, és valakinek van egy új pulóvere. Egyszerű.

Nos ezek a ruhák érkeznek hozzánk is. Erről tanúskodnak a címkék, amelyek a használt ruhákon hirdetik, melyik szervezet jótékonysági üzleteiből származnak. Igaz, nem egyenesen a boltokból szállítják Magyarországra a holmikat. A ruhákat hetekig kínálgatják a briteknek a „charity shopokban", majd az el nem adott, de tovább már nem raktározható darabokat nagykereskedések veszik meg csökkentett áron és nagy mennyiségben. Végül más kereskedők révén különböző országokba kerülnek a holmik a használtruha-boltokba, ahol többek között mi, magyarok is vásárolni szoktunk. Erről az e-mailben megkeresett brit segélyszervezetek tájékoztattak bennünket.

A brit rászorulókat támogatjuk?

Szegeden elég csak néhány turkálóban megfordulni, és az említett segélyszervezetek címkéit megtalálhatjuk a szépen vasalt, divatos angol ruhákon. Én egy óránál többet nem töltöttem el a turizással, és 5 különböző címkét „szereztem". A hatodikat csak azért nem téptem le, mert nagyon szem előtt volt a zakó, amelynek az ujján fityegett.

Age Concern, Barnardos, Claire House, Save the Children, Sense.
Fotó: Frank Yvette

A Sense a hallás- és látássérülteket segíti, az Age Concern az időseket támogatja, a Save the children, a Claire House és a Barnardo's a gyerekeket. Néhányan ezek közül nemcsak a briteket vagy az amerikaiakat támogatják a jótékonysági boltok bevételeiből, hanem távoli országok rászorulóit is. Ilyen például a „Save the Children" is, amely gyakorlatilag az egész világot behálózza, de mivel is foglalkoznak ezek a segélyszervezetek pontosan?

Age Concern:

Az Age Concern az idősek jogaiért harcol. Fellépnek az idősebb korosztályt érő diszkrimináció ellen. Azt vallják, hogy minden korosztálynak, így az ötven éven felülieknek is joga van dönteni a saját életét érintő kérdésekben. Munkájuk során kifejezett hangsúlyt fektetnek az ismeretterjesztésre. Az idősekkel megismertetik alapvető jogaikat. Alapelvük, hogy minden rászoruló embernek joga van az egészségügyi állapotának megfelelő ellátáshoz és segítséghez. Az Age Concern segít az időseknek méltósággal és önállóan élni az életüket, ügyüket képviselik nemzeti szinten is. Munkatársaik - a napi találkozások és a közvetlen segítségnyújtás mellett - segítenek maximalizálni az egyes emberek nyugdíját, megvédik őket a korosztályt fokozottan fenyegető szegénységtől. Elsődleges céljuk, hogy az idősek minél hosszabb ideig éljenek egészségben, jólétben és önállóan.

Barnardo's:


A Barnardo's a fiatalok és a gyerekek ügyét karolja fel. A Barnardo's alapelve, hogy minden gyereknek joga van az egyenlő indulási esélyekhez, hogy ezáltal maximálisan ki tudják aknázni a bennük rejlő lehetőségeket. A Barnardo's jelenleg mintegy 110 ezer gyereket, fiatalt és azok családjait támogatja nap mint nap az Egyesült Királyságban. Feladatukként többek között a kábítószer, a szegénység, a nemi erőszak elleni harcot határozzák meg. Küzdenek a gyermek-hajléktalanság ellen, segítik a sérült gyerekek életét. Honlapjuk szerint jelenleg több mint 400 programjuk fut az Nagy-Britanniában, amelyekbe bárki bekapcsolódhat a saját önkéntes munkájával.

Igazi angol "márkák".
Fotó: Frank Yvette

Claire House:

A Claire House olyan brit gyerekeknek nyújt széles körű támogatást, akik halálos betegségekkel küzdenek, vagy olyan betegséggel kénytelenek együtt élni, amely megváltoztatja az életüket. Az alig 20 éve alakult segélyszervezet jelenleg 200 brit család életét könnyíti meg. Programjaikkal a súlyos beteg gyerekeknek segítenek a mindennapokban, és támaszt nyújtanak a gyógyuláshoz. Teljesen akadálymentesített épületeikben adnak új esélyt a rászorulóknak. Szakembereik házhoz is jönnek, abban az esetben, ha a rászoruló gyerek vagy fiatal több mint egyórányira lakik az intézménytől. Mottójuk: A Claire House nem egy szomorú hely, a Claire House a nevetés, a játék, a szeretet és a támogatás helye.

Sense:

A Sense elsősorban az egyszerre süket, vak és néma embereken próbál segíteni, megkönnyíteni mindennapi életüket. Különös hangsúlyt fektetnek az ilyen komplex sérülésekkel születő gyermekek megsegítésére. A mindennapi segítségnyújtás és személyes találkozások mellett kommunikálni tanítják őket, és fejleszteni próbálják képességeiket, hogy minél önállóbbak legyenek halmozottan hátrányos helyzetük ellenére is.

Save the Children:

Ezt talán már felesleges is magyarázni. A nevében minden benne van. A nyomorban, szegénységben élő gyerekeket segítik az Egyesült Államokban és további 41 országban. Afrika, Dél-Amerika, Ázsia és a Közel-Kelet hátrányos helyzetű gyerekei számíthatnak rájuk.

Előtte - utána. Barnardo's Angliában és angol turi Szegeden.

A felsorolt szervezeteket rengetegen támogatják az angolszász világban. A brit celebek tucatjával állnak mögéjük. Honlapjaikon gyakran külön menüpontot szánnak a befolyásos, híres emberek felsorolására. Támogatóik között ott van például a magyarok számára is jól ismert futballista, Wayne Rooney és felesége, Coleen, vagy Johnny Herbert F-1-es pilóta, de a média, a gazdaság területeiről is állnak mögöttük befolyásos emberek.

Az egyszerű brit polgárok pénzzel, munkával, adományokkal járulhatnak hozzá tevékenységükhöz. Akár úgy, hogy leadják ruháikat, könyveiket a jótékonysági boltokban. Végül pedig akarva-akaratlanul mi szegediek is beszállunk a jótékonykodásba azzal, hogy egy angol használtruha-boltban vásárolunk. Vásárlásainkkal hasznot hozunk a vállalkozónak, aki a boltot üzemelteti, hasznot hozunk a nagykernek, amely Magyarországra szállítja az adományruhákat, hasznot hozunk a szervezeteknek, amelyek a boltjaikból befolyó pénzt saját működésükre fordítják, közvetve pedig így segítünk a brit gyerekeken, a súlyos betegségekkel küzdőkön, a szegényeken, az időseken, a hallás- és látássérülteken. Gondoljunk erre is, amikor legközelebb felpróbálunk valamit egy angol bálásruha-boltban. Úgy tűnhet, csak egy inget, vagy egy nadrágot vettünk, de valójában lehet, hogy egy brit gyereket is segítettünk a gyógyulás felé vezető úton.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. Rosalinda84 2009. február 25. 10:03
  „Nahh, hát én Szeged környéki lennék csak a szél elsodort ide a Nagy Brittania nevű szigetkére. Most kaptam ezt a cikket emailben egy barátomtól és elolvastam, valamint a hsz.-kat is. Otthon egy jó minimálbéres állásom volt, szüleimmel laktam, irodában dolgoztam, kellett kicsit adnom magamra. A kínsai ruháktól kiütést kapok, az én fizetésemmel pedig csak az angol turkálókat tudtam megfizetni. Szép új és igényes ruhákta sikerült találnom, nem utolsó szempont volt, hogy lévén kicsit testesebb leányzó a magyar konfekcióban nem találtam előnyös cuccokat a méretemben, míg az angoloknál csupa rám való és elegáns holmit.
  Jelen pillanatban egy Walesi kisvárosban élek, több magyar társammal együtt. Hotelt és magánházakat takarítok. Másak az emberek, a nők, a ruhatáruk. Két nagy gardrób tele a márkás cuccokkal, és ez csak egy egyszerű háziasszony, aki otthon van a három gyerekkel, a férje meg üzletember. És igen, sűrűn váltja a ruháit, amit elhasznál télleg elviszi egy ilyen karitatív üzletbe, bár a multkor összeválogatott nekem egy szatyorral, hogy elfogadom-e? Továbbá itt is dívik a kuka mellé rakós módszer, végül is ez egy szegény város, sok magyar, török, és lengyel "csóró" él itt. Továbbá tényleg nagyon sok támogatnivaló gyerek és idős él ezen a vidéken legalábbis ahol én vagyok. Eleinte nem tudtam hogy itt több mozgássérült van-e vagy csak bátrabban mozognak mint otthoni társaik, de aztán kiderült hogy tényleg több sérült idős/gyermek él itt, viszont az akadálymentesítés mintha kicsit jobban meg lenne oldva mint otthon, de ez egy másik téma.
  Azt ugyan nem tudom hogy hol végzik az itt összegyűjtött cuccok, de ha a magyaroknál, igazából nekem az se fáj. Itt egy napi fizumból úgy bevásárolhatok új ruhákból ahogy jól esik, ha hazamegyek, meg elmegyek túrni! :D
  Hát ez eléggé összevissza írás lett bocsika!
  Bye: Rose”
 • 24. barzsuzsa 2009. február 16. 11:00
  „A delmagyar.hu 2009. február 05-i számában olvastuk Bálint Csaba fenti című írását. Úgy tűnt számunkra, hogy a szerző igyekezett alaposan körbejárni és bemutatni a használt ruha útját a brit adományozóktól a hazai angol használtruha-boltokig. A brit társadalmi felelősségvállalást és a civilszféra egyes szervezeteit bemutatva magyarázza az olvasóknak, hogy a turikban vásárló kiket, milyen szervezeteket is támogat egy-egy ruhadarab megvételével.
  Az olvasás végére azonban szomorúan állapítottuk meg, hogy az alapos információ-gyűjtésből a legközelebbi, a helybeni információ kimaradt. A szegedi székhelyű és használtruha kereskedelemben jelentős nagyságrenddel bíró ANGEX 2004 Kft. felelősen gondolkodva fontos feladatának tekinti társadalmi szervezetek támogatását, többek között azért is, hogy a vevőik vásárlásaikkal a hazai rászorulókat is segíthessék. Így a cég részt vett az Egészség Hídja Összefogás programban, adománnyal segítette a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesületet. Rendszeres támogatója a Remény a Leukémiás Gyermekekért Közhasznú Alapítványnak. Ruhaadományokkal segíti a Hódmezővásárhelyi Romák Egyesületét, a szegedi és Szeged környéki hajléktalanokat. A cég karitatív tevékenységére az üzletekben színes plakátok, szórólapok hívják fel a figyelmet, megköszönve a vásárlóknak a tudatos választást.

  Említést érdemel az is, hogy a használtruha vásárlók hozzájárulnak a környezetünk állapotának megőrzéséhez, az ANGEX 2004 Kft. munkatársai igyekeznek hangsúlyt fektetni arra is, hogy minél többen felismerjék ezt. Sajnálatos tény itthon az, hogy a használtruha vásárlók nagy száma nem a környezettudatosság és a segíteni vágyás szándéka, hanem a gazdasági és szociális kényszer miatt megy használtruha-boltba.

  Üdvözlettel:

  Bálint Zsuzsanna
  ügyvezető
  ANGEX 2004 Kft.”
 • 23. .suhym. 2009. február 07. 09:10
  „21/Sziti!

  Azért felmerül egy kis probléma, nálunk bizony egyáltalán nincs biztosíték arra, hogy a befolyt összeg a megfelelő helyre kerülne.:(( Sajnos!

  Évekkel ezelőtti történet. Az egyik szegedi bölcsődében gyűjtöttek ruhaneműt, takarót...etc. a Felső- Tiszavidéki árvízkárosultaknak. Egyik,t igencsak jó ismerősöm dajka volt a bölcsiben. Amikor bementem hozzá, mert valamit meg akartam vele beszélni, első szava az volt: "Gyere válogass a ruhaneműk közül. Szuper cuccokat, plédeket, ágyneműket hoztak a szülők. Mi már egy csomót meg is "mentettünk" magunknak!"
  Totál kiakadtam, mert akkoriban én is adtam különböző dolgokat az árvízkárosultaknak, és rájöttem egész másoknak "hoz" hasznot!:((”
 • 22. gardista33 2009. február 06. 22:15
  „sziti csak akarni kell és ugy lészen”
 • 21. Sziti 2009. február 06. 21:34
  „Mi is megcsinálhatnánk ugyanezt de gondolom, hogy itt nem lenne egyszerű dolog.”
 • 20. török 2009. február 06. 21:30
  „jajj, gardista, te mindenhol csak fikázni tudsz. már feltalálták a pzs-t. :P”
 • 19. persona 2009. február 06. 21:12
  „Marks & Spencer, meg Dorothy Perkins :)
  Ezeket én is szeretem. Ja, és remek darabjai vannak a Mexxx-nek és a George-nak is.
  De túrtam már DKNY és D & G felsőket is pár száz forintért, nem tizenezrekért.”
 • 18. hargita 2009. február 06. 19:40
  „A szegénységben élő, vagy fogyatékos gyerekek, elesett emberek támogatásra szorulnak. Ezt azoktól kaphatják meg akiknek módjuk van adni. A világ minden táján így van ez. Van ahol szervezetten teszik, s van ahol csak kirakják a kuka mellé. Az adomány így is, úgy is eljut a címzettekhez.
  A cikkben felsorolt emberek rá vannak szorulva a ruhákból befolyt pénzre....mi pedig, e ruhák lelkes vásárlói, nagyon is rá vagyunk utalva a turkálókra! A középkategóriás áruházak árai az átlag magyar számára megfizethetetlenek. Ált. 5-6 év is eltelik, mire ott venni tudok valamit. Ismerőseim - valamennyien munkával rendelkező, többnyire diplomás emberek - 90%-ban turikban vásárolnak.
  Hát...ez van....nemtom a Gyurcsány tudja ezt....És, ha tudja is..érdekli...?”
 • 17. gardista33 2009. február 06. 19:17
  „Ez okos cikk?? hmm”
 • 16. babocska 2009. február 06. 17:36
  „Sajnos nekünk már a levetett nyugati ruhákból jut.Van közte tiszta új,még az árjelző cimke is rajta van.Márkás cuccokat lehet venni,potom pénzért.A polójuk nemcsak egyszer használatos,hogy a kimosás után lehet is kidobni.Gyerekholmik,pedig jók,a felnőtt szandálok bőr,egy életre szól,nem pedig a gagyi kinai.Az akkor bőr,hogy a tehén elment mellette,mü az egész.Itt már gyűjtenek az áruházak előtt a sárga fém tartályokban.Az is majd egyszer bekerül valami üzletbe az ára pedig oda akinek gyűjtik.”
 • 15. vmagdi 2009. február 06. 16:56
  „a cikk valoban jo, en is gratulalok az irojanak, gondosan tálalt tema. Eszevehetne a dmonline, hogy nem hulye az olvasokozonsege es igenis becsuljuk a minoseget, nyugodtan irhatnak okos cikekket”
 • 14. vmagdi 2009. február 06. 16:53
  „na most en is rosszul irtam, hogy "magyar" arut, mert lassuk mirol van szo, egy mark& spencer egy doroty perlkin attol jol, hogy ellenorzott a minosege, es barhol gyartjak a vilagon meg lehet bizni a minosegben, meg ha kinaiak gyartjak akkor is,a magyarok is keszitenek minosegi holmikat pld itt szegeden paul & shark pulcsikat es meg mas minosegi holmikat (aruk 60-90 ezer ft) nem sok magyar no flangal benne, barhogy is szeretne.Ami nekunk jut a magyar arubol sajnos az egynyari furdoruha es tarsaik... esovaro nem kinai holmikat arulnak az angol turikban”
 • 13. KingTiger 2009. február 06. 16:51
  „VÉGRE EGY SZÍNVONALAS CIKK! A SZERZŐ VÉGRE (!!!) VETTE A FÁRADTSÁGOT ÉS KELLŐ GONDOSSÁGGAL KÖRBEJÁRTA A TÉMÁT. Én is gratulálok Neki (Bálint Csaba...megjegyeztem)”
 • 12. homer 2009. február 06. 15:20
  „Na, legalább ez a szerző megdolgozott ma a pénzéért a dm.-ben..”
 • 11. Esovaro 2009. február 06. 14:57
  „"Üdv És vegyen a Dm sok angol ruhát, mi maradunk a magyar termékeknél."

  Azok az angol ruhak leginkabb made in China, vagy made in Bolivia stb cimkekkel vannak ellatva

  Akkor marad a bogatya,bar abban sem lennek biztos.Azert csak nezd meg a "magyar" boltokban vett ruhazati cikkek cimkeit ,hogy hol keszultek,ketlem hogy a Voros Oktober Ruhagyarban:-))”
 • 10. antracit 2009. február 06. 13:31
  „Nagyon jó cikk!Ami pedig az angolokat illeti,lehetne tőlük tanulni.”
 • 9. antikos 2009. február 06. 13:19
  „jó kis reklám cikk mennyit kaptatok belőle:)
  Na azért inkább a magyar gyermekeket támogassuk azzal, hogy magyar árut veszünk és a családjuknak megmarad a munkahelye. A britek amúgy sem a szívem csücskei. Végig rabolták a világok, rabszolgákon gazdagodtak meg. Most, hogy nincs gyarmat végük is lesz nem sokára. Degenerált az egész monarchiájuk, elég rájuk nézni.
  A másik pedig ezeket a ruhákat a jól értesültek is tudják egyes nagyáruházak készlet frissitésekor leselejtezik és ügyes vállalkozók, hogy elkerüljék a Áfa témát használt és segélyakciós ruhaként hozzák be. Egy kib§szott jo áfa trükk!
  Üdv És vegyen a Dm sok angol ruhát, mi maradunk a magyar termékeknél.”
 • 8. vmagdi 2009. február 06. 12:54
  „Ennek az elgondolasnak az alapja:
  1. van egy egeszen kicsi, egy icipici kulonbseg az angol es a magyar elet szinvonal kozott, a magyarok nem tudjak cserelni olyan gyorsan a ruhatarukat, mint az angol nok, es ugy tunik ez az icipici kulonseg meg nagyon sokai, szazevekig megmarad.
  2. Nyilvan az angol allam nem nyulja le ilyen mertekben az adofizetoit, nem ilyen gatlastalan: ugyanis most ha en az adozott penzembol adomanyoznek barkinek, akkor meg az adomany afajat is nekem kellene megfizetni, vagyis jol megbuintet az allam a nagylelkusegert
  3.Az angol ipar kepes eloallitatni vagy eloallittatni olyan minosegu arukat, ami tobb embnert is kiszolgal, szemben a hazai es kinai egyszerhasznaltatos arukkal
  4 az angolopknak nincs se gyurcsanyok se orbanjuk akik olyan merhetetlenul szembe allitananak egymassal sajat nepuket, mint bennunket tett e ket dicso hazafi, kvazi: magyar magyarnak a farkasa lett, hires tolvaj nep lettunk, lenyuljuk egymast, lenyulnak bennunket az alapitvanyok es a civil szervezetek 98 szaleka penzmosasi celra jott letre, lasd konyviadok akik sose nyomtatnak konyvet, segito civilszervezetek, akik meg bajbajutottnak egyszer sem segitettek”
 • 7. pille 2009. február 06. 12:43
  „Sajnos az egész város turkálóval és kínai bolttal van tele.Kevés olyan várost láttam kis országunkban, ahol ennyi lenne,mint Szegeden.”
 • 6. Esovaro 2009. február 06. 12:20
  „"Egyedül úgy lehetne megakadályozni, hogy akár egyetlen fillérrel támogassuk a briteket, hogy saját civil szervezeteket hoznák létre, ami konkurenciát jelent. Nem is szólva arról, hogy így mi "túrhatnánk" először", nem pedig a "maradékot" kapnánk."

  Ha sajat civil szervezetet hozunk letre azok is onnan vennek az arut vagyis akkor is ugyanugy tamogatnank oket.Mellesleg van ilyen, valami csaladsegito szolgalat.Egyszer be akartam vinni hozzajuk 3 zsak az evek alatt felhalmozodott ruhat ,a felsovarosi irodajukba, gyerekruhaktol, tini cuccokig, volt kozte jopar szinte vadiuj markas farmer is,azt mondtak nekik nem kell vigyem ki ujszegedre valahova.En meg mondtam ja ha ti igy alltok hozza akkor majd guberaljak ki a homeless-ek a kuka mellol.Ugy is lett. 1 ora a alatt eltunt az osszes .”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tudományos központtá tenné Szegedet a szuperlézer

Szeged - Több száz új munkahelyet, rendkívüli tudományos eredményeket és még nagyobb nemzetközi… Tovább olvasom