Délmagyar logó

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Vashegység a Dorozsmai úton

Havonta több száz tonna fémet visznek a Dorozsmai úti MÉH-telepre. A lopott árut többnyire felismerik, de amúgy is visszakereshetők az eladók. A fémhulladékot szelektálják, és külföldre is adnak el belőle. Valaki órákat guberál egy fémalkatrész után, mások trükközni próbálnak az átvevőkkel.
Nem könnyű kocsival bejutni a szegedi Dorozsmai úti MÉH-telepre. Aki ezzel próbálkozik, egy megtermett biztonsági őrrel kerül szembe – ő leméreti a járművet az aszfaltba ágyazott hídmérlegen.

Nem egyszerű lopni


– Innen nem egyszerű ellopni semmit, mert visszafelé is lemérjük a járművet. A többletsúlyból látszik, ha valamit megpróbálnak fizetés nélkül kivinni – magyarázza Szabó István telepvezető az óvatosság okát. Hozzáteszi: a biztonsági intézkedések miatt nem is nagyon próbálkozik ezzel senki.

A kapuban lévő bódé oldalán táblán sorakoznak a különféle fémek átvételi árai. Világosan látszik: a hat milliméternél vékonyabb vaslemezeket nemigen éri meg gyűjteni kilónként 15 forintért, de az új vörösréz jól fizet, 700 forintot kaphat érte kilónként az eladó. A vas kilója 40 forintot ér. Van itt azonban bálázott papír, műanyag és elektronikai hulladék is – ez utóbbit mozgáskorlátozottak szedik szét újrahasznosítható elemekre. A többi fémhulladékot is átnézik és szétszedik, így nagyobb haszonnal adhatóak el.

700 tonna vas

Miközben a telepvezető végigvezet bennünket a tizenhat hektáros területen, elmondja: havonta 15-20 tonna színesfémet és nagyjából 700 tonna vasat hoznak a telepre. Ennek jelentős részét nagyobb cégek veszik meg tőlük, sőt még exportálnak is belőle, főként Olaszországba. Ez könnyen érthető, ha tudjuk, hogy az ásványokból történő előállításhoz képest 80-90 százalékkal kevesebb energia kell a fémhulladékok újrafeldolgozásához.

Trükköző kuncsaftok

Vannak olyanok, akik a tapasztalt MÉH-eseket is megpróbálják átverni. Mint a telepvezető meséli, a nikkelezett alkatrészeket rozsdamentes acélként próbálják eladni, de azonnal lebuknak, amikor azt mágnessel tesztelik. Mások mindenféle üreges fémtárgyat pakolnak meg téglával, és ezt akarják eladni. Ez a trükk is elég ócska, nem megy át a szakemberek rostáján.

Sok a visszatérő kuncsaft a telepen – és nem csak az eladó. Vannak olyanok, akik órákat képesek guberálni egy-egy csavarért, alkatrészért, fémlapért, vasprofilért, fémoszlopért, gerendáért. Az itt heverő hulladékhalmokból ugyanis jóval olcsóbban kihozható például egy kerítésmerevítő, fémajtó vagy más egyéb, mint egy új árukat árusító nagykereskedésben. Az egyik munkástól megtudtuk, a legfurcsább kidobott holmi mostanában egy jó állapotú rézágy volt – begyűjtőjének, eladójának szépen hozhatott a konyhára.

Kincsek a kupacban

A fémdombokban eközben érdekes tárgyakra bukkanunk: traktormotor, összelapított Volkswagen- és Polski Fiat-karosszériák, kimustrált vájdling vagy éppen a telepvezető által 10-12 tonnára taksált vasúti vagon. Ez utóbbit persze a MÁV-tól vásárolták egy selejtezés alkalmával.

Síndarabokat is vesznek így, hiszen az méterenként ötvenkilónyi jó minőségű színvas. A telepvezető elárulta: időnként pár kuncsaft ugyan próbálkozik lopott áru eladásával is, de egy táblatartó oszlopról elég életszerűtlen azt állítani, hogy csak találták. A KRESZ-táblák is azonnal kiszúrhatók. Ráadásul minden kuncsaft személyi adatait rögzítik, így azonnal visszakereshető, ha valamiről netán kiderülne, hogy mégsem törvényes úton jutottak hozzá. Sétánk végeztével azért belebotlottunk egy utcai kandeláberlámpába is – nyilván ezt is leselejtezték valamikor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyolc banda muzsikál a szegedi lakodalmas döntőben

Szinte minden jegy elkelt lapunk lakodalmas fesztiváljának döntőjére. Az újszegedi sportcsarnokban… Tovább olvasom