Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Vasmenyegző Újszegeden

Hatvanöt évvel ezelőtt mondta ki a boldogító igent Sárkány Etelka és Farkas Szilveszter. Tegnap ünnepi szentmisén erősítették meg akkori fogadalmukat az újszegedi templomban.
Az újszegedi Erzsébet-templom plébániaközösségének legfiatalabb házasai, akik januárban keltek egybe, köszöntötték tegnap a szentmise elején a vaslakodalmát ünneplő fiatal párt, Sárkány Etuska nénit és Farkas Szilveszter bácsit. A szertartáson maghatottságtól elcsukló hangon elismételték a hatvanöt esztendeje mondott imájukat, és könnyekkel küszködve erősítették meg az egymásnak tett esküjüket. Ugyanazt a keresztet tartották kezükben, amit egykoron. Két gyermekük közül csak lányuk él, az ő családja, nyolc unoka, két dédunoka köszöntötte a „vaspárt".

– Minket már az iskolában összeadtak, hiszen gyerekkorunktól szerettük egymást Alsó-központban, a mai Mórahalom elődjében. Én vagyok az öregebb egy évvel, már betöltöttem a nyolcvanhetet – pontosította a számokat Etuska néni a szertartás után. Milyen volt egy esküvő annak idején, azaz 1942. április 19-én? Szilveszter bácsi elárulta, hasonlóan verőfényes tavaszi nap sütött, ám mivel az ország háborútól vérzett, nem tarthattak dínomdánomot. Csak a legszűkebb család jött el, és fehér papírvirágokból állt a menyasszonyi csokor, melyet máig őriznek.

A két szegény parasztcsalád gyermeke a tanyájukon gazdálkodott, míg el nem vették. Zákányszékre menekültek, a fiatal férjet elvitték katonának, háromszor is orosz fogságba esett. 1952-ben kerültek Szegedre, Szilveszter bácsi sofőr lett, a Volánnál vezetett buszt és teherautót, később még taxizott is. Etuska néni a háztartásban maradt, később pedig beállt paprikát fűzni gyárba, takarított a színházban, az egyetemen és egy tervezővállalatnál. Keményen dolgoztak, úgy összegeztek: „nem tréfa dolog volt".

– Mi a receptje a hosszú házasságnak? Megmondom: őszintén és nagyon kell szeretni, a szerelem csak ajándék mellé. Becsületesen tiszteletben tartva egymást, megbeszélve mindent. Ennek pedig a szigorú szeretet és következetes nevelés adta az alapját, amit otthonról hoztunk, és mi is továbbadtunk a gyerekeinknek – ragyogott föl Farkas Szilveszter szeme. – Szerencsére a mi életünket nem csiklandozták féltékenységi jelenetek, mert a féltékenység olyan mint a szú, a legvastagabb fát is összerágja.

Előfordult ugyan, hogy amikor egy ifjú hölgy utasomat letettem, megkérdezte, nem rendezhetné-e természetben a számláját. Azzal vágtam ki magam, hogy nem, mert én annál anyagiasabb vagyok. Az esküvőig, bizony, én botrányosan féltékeny voltam, nem azért, mert okom volt rá, hanem mert nagyon szerettem és féltettem.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kilencven éve halt meg Tömörkény István

Kilencven éve hunyt el Tömörkény István író, régész és etnográfus, a Szeged környéki népélet írója,… Tovább olvasom