Délmagyar logó

2019. 04. 19. péntek - Emma Még több cikk.

Vass Imrének fizetnie kell

Ítéletet hirdetett tegnap a Csongrád Megyei Bíróság Vass Imre kölcsöntartozási ügyében. A Rádió Plusz ügyvezetője elismerte többmilliós tartozását, további haladékot kért a fizetésre, de nem kapott. Tizenöt napon belül fizetnie kell Csapó Balázsnak. A vezető egyelőre még nem tudta, miből fizeti meg a tartozást.
Tavaly decemberben írtuk meg lapunkban, hogy Csapó Balázs városi érdekvédelmi megbízottnak több millió forinttal tartozik Vass Imre, a Rádió Plusz ügyvezetője, illetve cége, a FeS-Média Kft.

A városi ombudsman még 2004 elején adott kölcsön a rádió vezetőjének tízmillió forintot a Juventus rádió helyi leányvállalatának megvásárlására, amelyben közös tulajdont szerettek volna szerezni. A budapesti központú cég az elővásárlási jog megtartására foglalót kért, és miután az adásvétel meghiúsult, a pénz elúszott. Csapó nem kérte vissza a kölcsönt, sőt amikor megszületett a szerződés a rádió bérbeadásáról, a működtetéshez további hatmilliót biztosított.

Szerződésükben kikötötték: Vass fél év múlva visszafizeti a kapott kölcsönt, kamatokkal együtt. A határidő lejárta után Csapó többször próbált megállapodni a Rádió Plusz ügyvezetőjével, megkereséseire azonban nem kapott választ. Csapó emiatt bírósághoz fordult, hogy annak határozatával hajtsa be a tartozást.

Az első érdemi tárgyalást tegnap tartotta az ügyben a Csongrád Megyei Bíróság. Az ügyvezető – aki jogi képviselő nélkül jelent meg a bíróságon – nem vitatta a tartozás jogosságát, problémát számára az jelentett, hogy Csapó a tartozása kiegyenlítése mellett cégéből is követelt magának üzletrészt. Ez utóbbi azonban Csapóék keresetében nem szerepelt, így a bíróság nem foglalkozott vele.

Vass még nem tudja

A tárgyalás után megkérdeztük Vass Imrét, kifizeti-e az általa is jogosnak tartott követelést vagy fellebbez az ítélet ellen. A Rádió Plusz ügyvezetője úgy nyilatkozott: előbb az ügyvédjével konzultál, aztán dönti el, mit tesz. Hangsúlyozta: törekszik arra, hogy mielőbb pont kerüljön az ügy végére, azt azonban nem érti, miért kellett bíróságra vinni az ügyet. A vezető egyelőre még nem tudta, miből fizeti meg a tartozást.

Miután Vass elismerte a tartozás összegét, a bíróság fölajánlotta a lehetőséget a peres feleknek, hogy egyezzenek meg. Vass elmondta: szeretne egyezséget kötni Csapóval, de csak ésszerű visszafizetési határidőre tudja biztonsággal előteremetni a követelt összeget. Ezt a határidőt 2006 december végében jelölte meg. Csapóék ezt elutasították, amit azzal indokoltak: a szerződés teljesítésének határideje már évek óta lejárt. Helyette április 4-ét ajánlották a kifizetés végső teljesítésére, amit viszont Vass Imre nem fogadott el. Mint mondta, leghamarabb november végén tudna fizetni, de ha hamarabb megszerzi a pénzt, azonnal kiegyenlítené a tartozást. Ellenkező esetben nagyon nehéz helyzetbe hozná a családját és magát. Csapó Balázsnak ez a megoldás sem volt elfogadható, mert – mint ügyvédje indokolta – a határidő újabb kitolása az alperesnek a kamatok miatt hatalmas terhet jelentene.

Mivel a felek nem tudtak megegyezni, a megyei bíróság úgy ítélkezett, Vass Imrének a határozat kézhezvételétől számított 15 napon belül meg kell fizetnie tízmilliós tartozását Csapó Balázsnak, illetve az ehhez adódó többmilliós késedelmi kamatot, és a perköltséget. A Rádió Plusz ügyvezetőjének a kamatóra 2004. szeptember 21-e óta 24 százalékkal, 2005. március 21-e óta pedig 36 százalékkal ketyeg. Az ítélet ellen a perben állók fellebbezhetnek.

A Rádió Plusz működtetésére adott hat milló forint ügyében hétfőn lesz az első tárgyalás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csúszásban a reptérépítés

A csapadékos időjárás és a magas talajvíz miatt nem készül el határidőre, április 20-ára a szegedi… Tovább olvasom