Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | -1°C Még több cikk.

Vasutasnap a SZVSE-pályán

Szeged - Mozdonygőzzel pálinkát főzni is lehet, száz évvel ezelőtt előfordult, hogy kézihajtánnyal „repítették" az orvost a szülő nőhöz – derült ki a 61. Vasutasnapon, amelyet idén is a SZVSE pályán rendeztek.
A pályamesterek vonatmentes időszakban kézihajtánnyal közlekedtek, de előfordult, hogy 20 kilométeres óránkénti sebességgel szülő nőhöz fuvarozták vele az orvost olyan településekre, ahol egyébként nem állt meg a vonat – tudtuk meg a 61. Vasutasnapon. A szombati rendezvényen bárki kipróbálhatta a SZVSE-pályán az ideiglenes sínre tett kézihajtányt.

Mozdony maketteket, vasutas egyenruhákat állítottak ki a sportpálya tornatermében – a Vasúttörténeti Alapítvány kincseit egészó közelről meg lehetett nézni, sőt volt olyan egyenruha, amit egy fotó erejéig magára is ölthetett a látogató. A legkisebbeket egy több mint egy méteres mozdony makett hozta lázba. Mellette kaptuk lencsevégre a 4 éves Sándor Zsigmondot, aki minden magyarországi típust betéve tud. Nem csoda, hiszen apukája is MÁV-os, a papa vasútmodell-gyűjteményét azonban még csak messziről szemlélheti. Nem mindenhol „fertőző" a vasút szeretete, Németh Milán és Máté kalauz apukája azt mesélte nekünk, fiait hidegen hagyják a vonatok.

Vasutasnap Szegeden. Fotó: Frank Yvette (galéria)

A kiállításon az izsáki állomás 1974-es komplett felszerelését is bemutatták, Gyarmati Lajos állomásfőnök válaszolt az érdeklődők kérdéseire. Nagy Józseftől, a Vasúttörténeti Alapítvány elnökétől megtudtuk: vonaton még pálinkát főzni is lehet: Békési Zoltán édesapjával együtt negyed százada a mozdony gőzével főzte az első Békési pálinkákat.

Olvasóink írták

 • 7. sevenof9 2011. július 11. 12:02
  „volt reszeg aracki laci?feher oltonyben?nelkule nem izlik a birkapaprikas!”
 • 6. SP 2011. július 10. 22:11
  „A vasutas hangulatból hiányzott
  a jellegzetes, ismétlődően elhangzó utastájékoztató hangosbemondó hangja: a vágány mellet tessék vigyázni.

  A sziréna helyett
  valóban gyakran elhangzó mozdonysíp lett volna aktuálisabb. A pláza mellett lakókat az nem zavarta volna, hiszen a közeli vasútállomás miatt már megszokhatták a jellegzetes hangokat.

  Jövőre a bográcsokban "rizspörkölt" rotyog és rizspálinkára ropják a táncot a vendégek. Kínai - MÁV kapcsolat örömére.”
 • 5. Onis 2011. július 10. 22:01
  „4. varadipal 2011.07.10. 20:18
  A tűzoltó autók nem oda mentek,én végig kint voltam és csak 1 mentő autó volt kint,a tűzoltó autókat én is láttam a hídon elsuhanni,de hidd el nem oda mentek.A mikrofonpróbáról meg nem tudok nyilatkozni,azt elhiszem hogy hangos volt.”
 • 4. varadipal 2011. július 10. 20:18
  „Szép ünnep. csak azt nem értettem, hogy mi a fenének kellett oda egy egész nap tülkölő, szirénázó, dudáló, berregő tűzoltó autó.Megértjük és szívesen elviseljük az Izabellától vagy a város felöl a körforgalmon kersztül igyekvő szirénázó mentőt, rendőrt, tűzoltót éles esetben, de feleslegesen a pláza mellett lakók idegein táncolni nem volt helyes döntés a szervezőktől.Meg az sem, hogy pénteken este 8-kor már remegtek az ablakok a mikrofonpróbáktól.”
 • 3. Queenmargareth 2011. július 10. 15:26
  „Elvileg minden év július második szombatja a vasutas nap. Mivel szétszedték a vasutat nem is lehet tudni ki rendezte. Talán ez még a MÁV-é a Pályavasúté volt.
  Pl, mikor 2002-ben az árufuvart kiszedték, a rá következő évben valamikor A BVSC pályán volt júniusban az összes árufuvarosnak:kötelezően az ország minden tájáról.:)”
 • 2. dBrown 2011. július 10. 15:19
  „ja, és még:
  "20 kilométeres óránkénti sebességgel szülő nőhöz "
  Ez a mondat jobban nem is jöhetett volna ki :D”
 • 1. dBrown 2011. július 10. 15:18
  „Frankó, hogy a DM megint nem szólt előre. pedig szívesen kinéztem volna. Köszi...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rippel Ferenc idén a babaprojektet választotta világrekordnak

Rippel Ferencnek júniusban megszületett első gyermeke, Krisztofer Herkules Ferenc. Tovább olvasom