Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Vasutassztrájk - zökkenőmentes karácsony?

Szeged - A MÁV szerint már hétfőn fel kellene függesztenie a sztrájkot a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének ahhoz, hogy karácsonykor zökkenőmentes legyen a vasúti forgalom. Egyeztetés vasárnap is volt, megegyezés nem született, a következő tárgyalás hétfőn délután öt órakor lesz.
A munkabeszüntetés előző napjaihoz képest egyébként hétfő reggelre Budapest környékén javult a forgalmi helyzet a vasúton, a MÁV szerint. A közlekedés várhatóan hétfőn is kiszámíthatatlan lesz.

Budapesten csak a Keleti pályaudvaron nincs vonatközlekedés, a Nyugati pályaudvar és a Déli pályaudvar működik - tájékoztatta a Független Hírügynökséget közleményében Kavalecz Imre, a MÁV sajtófőnöke. A Nyugati pályaudvarról indulnak vonatok Vácra, Veresegyházára és Esztergomba. A Déliből pedig Székesfehérvárra, Pusztaszabolcsra és Dunaújvárosig lehet eljutni vonattal.

Budapest környékén, Rákoshegy-Újszász-Szolnok között járnak a vonatok. A ceglédi vonatok és a Szeged felőliek Kőbánya-Kispestig közlekednek, illetve innen indulnak. Rákoson, Aszódon és Hatvanban sztrájkolnak, ezért csak Pécel és Gödöllő között jár egy-egy vonat, de Budapestre nem tudnak eljutni innen. A szolnoki és a ceglédi pályaudvar is üzemel.

Miskolc Tiszai pályaudvaron sztrájkolnak, ezért Ózd, Hidasnémeti, Szerencs felé nincs vasúti összeköttetés. Nyékládháza és Hort-Csány között járnak a vonatok.

Debrecen, Nyíregyháza környékén közlekednek a vonatok, Mátészalkán nem járnak. Szeged állomás nem indít, nem fogad, Budapest felé Kiskundorozsmáról lehet eljutni. Szeged és Kiskundorozsma között autóbuszok szállítják utasainkat. Szeged-Rókusról kisebb késésekkel közlekednek Békéscsabára a vonatok. Nem járnak a vonatok Kisszénás-Kondoros, Mezőtúr-Orosháza-Mezőhegyes, Mezőhegyes-Battonya, valamint Szeged-Szabadka között.

Szombathely állomás még mindig nem tud indítani és fogadni vonatokat, az utasok vonatpótló autóbuszokkal juthatnak el Vép, Püspökmolnári, Ják-Balogunyom és Acsád állomásokra, ahonnan vonattal mehetnek tovább.

A dél-balatoni vasútvonalon hétfőn reggel közlekednek a vonatok. Akadozik viszont a közlekedés Kaposvár térségében.

A nappalos műszakváltás után, nyolc óra után változhat a helyzet, attól függően, hogy hol és milyen arányban sztrájkolnak. A MÁV szerint egyébként nem vasutassztrájkról, hanem a VDSzSz sztrájkjáról van szó, mert csak a kocsi- és jegyvizsgálók 10 százaléka és a forgalomirányítók néhány százaléka vesz részt a munkabeszüntetésben. A mozdonyvezetők nem sztrájkolnak.

A sztrájk kilencedik napja tart. Az érdekképviselet követelései változatlanok: egyrészt minden vasutasnak 250 ezer forintos összeg a MÁV Cargo privatizációjából, másrészt pedig 10 százalékos kiszervezési pótlék a MÁV leányvállalatainál dolgozó munkavállalóknak.

A VDSzSz nem szeretne sztrájkolni karácsonykor

A VDSzSz vezetősége megállapodás híján is felfüggesztené a vasúti sztrájkot a karácsonyi ünnepekre, ám erről csak a tagság véleményének ismeretében dönthetnek - mondta vasárnapi sajtótájékoztatóján a VDSzSz elnöke. Gaskó István hozzátette: továbbra is megállapodásra törekszenek, ezért bárkivel hajlandóak leülni tárgyalni.

A közlekedési tárca késznek tűnik a megállapodásra, ám azt a miniszterelnök nem támogatja - közölte vasárnap a VDSzSz elnöke. Gaskó István ugyanakkor reméli, hogy Gyurcsány Ferenc megváltoztatja álláspontját. A szakszervezeti vezető szerint politikai bosszúról van szó, amiért a VDSzSz tavasszal élen járt az egészségbiztosító privatizációjának elutasításában.

A VDSzSz sztrájkbizottsága a MÁV-val folytatott vasárnap esti egyeztetés után ül össze, ahol dönthetnek a sztrájk ideiglenes, karácsonyi felfüggesztéséről. A szakszervezeti vezető az utasok türelmét és megértését kérte.

Gaskó István részt vesz az Országgyűlés pénzügyi bizottságának hétfői rendkívüli ülésén, ahova meghívták a közlekedési minisztert is. A VDSZSZ elnöke hozzátette: a miniszter ugyan néhány napja jogszerűtlennek nevezte a vasutasok sztrájkját, de a megállapodás érdekében kész vele tárgyalóasztalhoz ülni.

A MÁV és a VDSZSZ vasárnap 17 órakor egyeztet újra a követelésekről és a még elégséges szolgáltatás mértékéről.

Járnak a vonatok a Déliben

A Nyugatiban is van vonatforgalom, a Keleti pályaudvaron azonban továbbra sem járnak a szerelvények - tájékoztatott Kavalecz Imre, a MÁV szóvivője. A vasúttársaság és a szakszervezet vasárnap délután ismét tárgyalóasztalhoz ül.

A nappalos forgalomirányítók felvették a munkát vasárnap reggel a Déli pályaudvaron, így az állomás ismét tud fogadni és indítani vonatokat. A kalauzok egyébként továbbra is sztrájkolnak - közölte a szóvivő.

Hétfőre összehívták az Országgyűlés pénzügyi bizottságának rendkívüli ülését, ahová meghívták a sztrájkoló vasutas- és reptéri szakszervezetek képviselőit, illetve a közlekedési minisztert is.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. CID 2008. december 23. 23:38
  „Na de tényleg ClarkGriswald !”
 • 21. ClarkGriswald 2008. december 22. 11:23
  „(power: minden forumra becopyzod a papagályszövegedet. frissíts néha, ez már 1 hete megy, unalmas.)  Tisztelt Dolgozó!

  Társaságunk megvizsgálta az ön által benyújtott igényeket, és ezúton szeretnénk tájékoztatni arról, hogy követeléseit jogosnak találtuk. Ezek alapján ön a következő juttatásban és béremelésben részesül:
  - Egyszeri 250.000 Ft rendkívüli juttatás a MÁV Cargo Zrt eladásával kapcsolatosan
  - 15% béremelés 2008. január 1-éig visszamenőleg

  Egyúttal szeretnénk arról is tájékoztatni, hogy társaságunknál az Állami Számvevőszék mai árfolyamon számolva 1993 és 2006 között 2000 milliárd forint tőkeveszteséget állapított meg. Mivel ön társaságunk régi és megbecsült dolgozója, így ebben az időszakban már nálunk dolgozott. Ezért szeretnénk, ha ebből a veszteségből is olyan mértékben részesülhetne, mint a MÁV Cargo Zrt. eladásából. Az ön által felállított arányossági mutatók figyelembe vételével szeretnénk tájékoztatni, hogy önnek ebből adódóan a következő fizetési kötelezettsége keletkezett:

  - Egyszeri 5.000.000 Ft befizetési kötelezettség a MÁV csoport felhalmozott tőkevesztesége után Új egyenlege ennek megfelelően 4.750.000 Ft tartozást mutat, amit kérünk a mellékelt készpénzátutalási megbízás segítségével 2008. március
  1-éig kiegyenlíteni. Társaságunk a várható igényeknek megfelelően részletfizetési konstrukciót dolgozott ki ön számára, melynek során a fizetéséből havi 50.000 Ft-ot levonva, a tartozás kamatmentesen törleszthető a következő 100 hónapban. Kérjük, hogy amennyiben ezzel élni kíván, azt postafordultával jelezze.

  További jó munkát kívánunk!


  A MÁV csoport tagjai nevében:

  Kis Piroska
  Pénzügyi Csoportvezető
  Ui.: 2008 év végén az éves eredmények figyelembevételével ismételt egyenlegközlőt továbbítunk önnek.”
 • 20. Luckatosh 2008. december 22. 11:18
  „Power , Gyurcsanyi monnyon le, igaz?”
 • 19. cobra 2008. december 22. 10:53
  „Kedves sztrájkoló vasutasok, az alkotmány nem csak a sztrájkhoz való jogot biztosítja,hanem a felmondáshoz való jogot is.Amennyiben nem tetszik a vasutas fizetés,vagy a vasutas életpálya, ellehet menni a versenyszférába dolgozni.Amit önök évek óta sztrájk címén csinálnak az egy vicc.Ebben az országban több százezren dolgoznak rosszabb körülmények között,rosszabb fizetésért mint önök,mégis becsületesen elvégzik a napi munkájukat.”
 • 18. Írástudatlan-Tdi. 2008. december 22. 10:19
  „Ja és még valami! Kívánok a zsaroló bakteroknak és a szakszervezeti főhülyéüknek illetve szeretteiknek betegségekkel tarkított nagyon de nagyon nyomorúságos Karácsonyt és még nyomorúságosabb 2009.-es évet!!!! Kívánom hogy a 2009.-es év hozzon nekik nyomorúságot és nagyon de nagyon sok betegséget is! Mert ezek nem emberek! Mert ha azok lennének akkor legalább tekintettel lettek vólna a sok utazó emberre akik szerették vólna szeretteikkel tőlteni a Karácsonyt. De hát ő nekik csak is és kizárólag a saját anyagi érdekük az elsődleges és nem az embertársi szeret legalább is a Karácsony idejére!!!!! Nagyon remélem hogy teljesűlni fog a kívánságom!!!! De úgy lehet hogy nem vagyok egyedüli ezekkel a jó kívánságokkal!”
 • 17. Írástudatlan-Tdi. 2008. december 22. 09:48
  „TRINITI! Tökéletesen igazad van! Itt a kórmányt csak azzal lehet okólni hogy nem tesz semmit a zsaroló bakterek ellen! Hagyja hogy egy maroknyi elégedetlen buta bakter megbénítsa az órszá vasúti fórgalmát ráadásul a szeretet ünnepén! Gondolom hogy már jó előre kifundálták ezek a szemetek hogy Karácsonykor fognak sztrájkólni. De nagyon remélem hogy észnél lessz a MÁV.-vezetősége és nem enged ezeknek a zsaroló szemeteknek! Igen biztosan lennének olyan munkanélküli emberek akik szivesen elmennének vasutasnak. Hiszen tomból a munkanélküliség! Nem tudom hogy miért nem mer egy határozotat lépni a MÁV.-vezetősége követve a Budapest Airport példáját! Ugye most már ott is betójt néhány sztrájkoló és felvették a munkát. Ilyen egyszerű lenne a mególdás csak akarni kellene és nem tárgyalgatni. Hiszen már nyílnánvaló hogy nem engednek semmiból a zsarolók! Még arra sem mutatnak hajlandóságot hogy legalább egy elégséges vonatfórgalom legyen legalább az utazó közönség kedvéért! Nem szakszervezetről és nem sztrájkolókról kell itt beszélni ha nem pénzéhes zsaroló bandáról akik kihasználva az úgynevezett kórmány tehetetlenségét és a MÁV.-vezetőségéét is szabadon és önkényesen dönthetnek egy órszág lakosságának a sórsáról! Ezért kellene mi hamarább lépni mielőtt még a nép megelégelné és ellene fordúlnának a vsautasoknak a szó legszorosabb értelmében mert igen csak nő már a lincs hangulat is!”
 • 16. Power 2008. december 22. 08:55
  „Nézzünk már egy kicsit körül. Ebben az országban semmi nem működik!
  Nem hiszem, hogy a sztrájkoló vasutas tehet erről. Kóka és Gyurcsány "dübörgő gazdasága" idején a MÁV Cargo hasznából jócskán részesedett a MÁV egy nagyon szűk rétege, a MÁV Cargo elitje.
  Ha nem tud a kormányzat urrá lenni a sztrájkokon, mondjon le, amúgy is a börtönben lenne a helyük az ország eladósítása miatt.”
 • 15. triniti 2008. december 22. 08:27
  „Én semmi képp sem engednék mostmár a vasutasoknak. Ha jól tudom Állami pénzt privatizáltak, akkor kinek is járna még a pénzből. Mindenkinek aki adót fizet. Ja és a veszteségből is járjon nekik!
  Ugy gondolom hogy az elmúlt hetekben amikor az elégséges szolgáltatásról sem akarnak megegyezni akkor nincs miről beszélni. LEVELÜK! Sztem van épp elég ember, aki szivesen elmenne vasutasnak, korengedményes nyugdíjjal, évi 60 000 ft-os üdülési csek juttatással, 12 000 ft-os étkezési csekkel a fizetésen felül. Menjenek el egy magánvállalkozóhoz dolgozni, és majd megtudják hogy létezik-e a sztrájk törvény. Majd megtudják hogy jár-e nekik jutalom, meg juttatás. Hamár egyszer ennyire rosszul fizeti őket a Máv és ennyire elégedetlenek. Nem muszáj a vasútnál dolgozni..
  Emlékeztetnek egy népcsoportra, akiknek jogaik vannak, de kötelességük az nincs...”
 • 14. hazaipalya 2008. december 22. 06:12
  „Kedves vasutasok!Remélem az egy hét alatt szépen kitakaritottátok a szerelvényeket,fertötlenitettétek,csinositottátok!Hogy aztán Karácsony után europai módon lehessen utazni .”
 • 13. sevenof9 2008. december 22. 06:12
  „a sztrajk jo. meg kevesebb ember megy vonattal. hatha lenne mar egy kozlekedesi miniszter,aki egyetlen petakot sem ad es az egesz csodbe megy. akkor aztan nuku szagszervezet.

  egyebkent,hogy jo hirt mondjak,errol szolt a tortenyet tengerentul is: ha bokor gyurka nem ad,akkor csod (chapter 11) es akkor vege a a UAW-nak.

  azert kivancsi lennek,hogy egy kozerdeku perben igazgatosagig lemenoleg mennyi penzt lehetne begyujteni mavos elvtarsainktol 1989-tol...kezdenem piroska nenivel es a hto-szokitessel valamint a ruszki gazolajjal...”
 • 12. robinhood46 2008. december 22. 05:25
  „Ideje lenne, hogy a Máltai Szeretetszolgálat ne a szegényeknek gyűjtsön, hanem a sztájkoló vasutasoknak. Ne legyen képe elvenni a szegénynek az ajándékot a vasutas elől! Ehhez ragaszkodni kellene! Tisztelt Máltaiak, a feladat felemelő, én biztos adakozok! Üdv. Robin”
 • 11. robinhood46 2008. december 22. 05:15
  „Az ország szégyene ez a társaság. Egy hete szól a média erről az igénytelen, koszos, büdös vasútról. Van e társadalmi csoport, akinél jobban dolgoznak. Mennyivel keresnek kevesebbet, mint a többi hasonló szintü melós. Nyírjuk a politikusokat 100-al, ami rendben is van, de miért nem írja ide Gaskó (közszereplő) hogy havonta mennyiért teszi tönkre a vasutat.
  A jobboldal a nép mellett van ebben a kérdésben is. Ki itt a nép? A pár tüntető, vagy az utasok? Üdv. Robin”
 • 10. nagypappa 2008. december 22. 04:28
  „Biztosan okuk van a vasutasoknak, hogy sztrájkolnak.
  De, ha belegondolunk, hogy áldozatos munkájuk során évi 300 milliárd Ft veszteséget "termelnek" biztos, hogy a sztrájk a legjobb megoldás? Keveslik a fizetést?
  Végezzenek hatékonyabb munkát. Termeljenek nyereséget.

  Bevallom, én megcsinálnám a létszámleépítést, a veszteséges tevékenységet megszüntetném.
  Úgy vélem, nem a munkavállaló joga, hogy eldöntse melyik vonalat szünteti meg a MÁV és hány munkást kíván alkalmazni.

  Engem mint vállalkozót mikor támogat a kormány?
  Ha veszteséget termelek még a vagyonomat is elviszik a bankok.
  Az sem biztos, hogy majd nyugdíjat kapok, ha véletlenül megérem a nyugdíjas kort, mert ugye én még nyugdíjkedvezményre sem jogosult.”
 • 9. Power 2008. december 21. 22:24
  „vadlab! Még emlékszem, hogy a MÁV Cargonál (még eladása előtt) rendesen kaptak a fejesek és még akkor is maradt 1 milliárd haszna.
  De arra is emlékszem, hogy a Horn-kormány idején privatizált energia szektor tulajdonosait állami támogatásban is részesítették.
  Sztrájkolnak a reptéri dolgozók is. A BKV sztrájkra vajon miért nem került sor?
  Ha a közlekedési miniszter, vagy a MÁV-vezetés nem tudja kezelni a sztrájkokat, akkor adják be lemondásukat, ne vegyék fel a havi millióikat!”
 • 8. vadlab 2008. december 21. 21:39
  „sörpocak - A sztrájkolónak is joga van a munkát beszüntetni -a jogi keretek között- mint dolgozni rendesen. A sztrájkhoz mindenkinek joga van! Ugyanúgy Neked is jogod van leírni a véleményedet egy adott keret között. Ezt szólásszabadságnak és szabad vélemény nyilvánításnak mondjuk.

  Az más kérdés hogy a MÁV a sztrájkkal biztosítja-e a törvényben előírt elégséges szolgáltatást!

  Nekem is az a véleményem hogy nem adnék a dolgozókank a privatizációs pénzekből egy petákot sem. Anno mi sem kaptunk a nagy állami cégek privatizációjából egy huncut vasat sem. Akkor meg miről is beszélünk?”
 • 7. tüsök 2008. december 21. 21:03
  „Politikai bosszú? erről szól a ssztrájk.”
 • 6. Power 2008. december 21. 19:18
  „Egy rakás tehetetlenséget fizet a magyar. Nem is keveset, fejenként milliókat havonta, legyen az miniszerelnök, miniszter, vagy MÁV vezér, holott a munka, amiért fizetjük őket nincsen elvégezve.”
 • 5. achilleus 2008. december 21. 19:05
  „rvil
  Köszönöm. :-))”
 • 4. rvil 2008. december 21. 18:45
  „achilleus
  rókusról mennek a vonatok az a biztosabb”
 • 3. Vasút_Tas 2008. december 21. 17:57
  „"A közlekedési tárca késznek tűnik a megállapodásra, ám azt a miniszterelnök nem támogatja - közölte vasárnap a VDSzSz elnöke."
  Ezt meg honnan vette?
  A csökkenő utasszámot tovább csökkenti ezzel. Szegedi területen a pályavasúti területeten a 2000 emberből 10-12 sztrájkol. De semmi gond, a vasút autómatizál, azok meg nem sztrájkolnak. Mi meg retteghetünk a munkánk miatt, Gaskó meg segít ebben. Sok mindenért lehetne sztrájkolni, de ez a 250eFT..... Épeszű ember ilyet nem vár el.”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszűnt a várakozás Röszkén és Nagylakon

Nagylak, Röszke - Megszűnt a várakozás a Röszke Autópálya-határátkelőhelyen, valamint most már… Tovább olvasom