Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Vattacukor formájú zöldmoszat és krémes palacsinta tapintású

Szeged - A zöldmoszat kinagyítva vattacukorra hasonlít, a gabonasikló tapintása pedig a krémes palacsintáéra emlékeztet – derült ki tegnap a Szegedi Vadasparkban, ahol általában a szárazföldi állatoké a főszerep, de a víz világnapja miatt tegnap a vízben élő lények kerültek rivaldafénybe.
– Fúj, de undi! – rémüldöztek a szegedi Waldorf általános iskola ötödikesei a Szegedi Vadaspark állatsimogatójában egy ausztráliai levelibéka láttán. Mi viszont nemcsak ezt, hanem egy gabonasiklót is a kezünkbe vettünk a víz világnapja alkalmából szervezett programon, amelyen több száz Csongrád megyei iskolás és óvodás vett részt tegnap.

A kígyóról kiderült: nyálkás, sikamlós bőr helyett tapintása egy krémes palacsintáéra emlékeztet. De nemcsak ez, a varangyok is meglepetést okoztak: ahelyett, hogy gonosz mód szembe vizeltek volna bennünket, aprócska tappancsaikat az ujjunkra fonva kapaszkodtak. A kígyó viszont a sok tapizás miatt gondozója tudomására hozta: unja már a világnap körüli cécót, s a testében felhalmozódott felesleges „vízmennyiséget" a padlóra ürítette.

Az általános iskolások a vízben élő lényekkel ismerkedhettek meg a programsorozaton. Fotók: Segesvári Csaba
Az általános iskolások a vízben élő lényekkel ismerkedhettek meg a programsorozaton.
Fotók: Segesvári Csaba

A hosszú, téli pihenő után bizonyára óriási sokk lehetett a Szegedi Vadaspark állatainak, amikor a több száz nyüzsgő kisiskolás „megszállta" a területet. A Természetvédelmi Oktatóközpontban az Algyői Általános Iskola harmadikosai nézelődtek. Fehér műanyag edényekben úszkáló szúnyoglárva, bolharák és vízicsiga került górcső alá. Kiderült: a békapete leginkább a kocsonyához hasonlít. A gyerekek azt is megállapították, hogy a zöldmoszat többszörös nagyításban úgy néz ki, mint a vattacukor.

Miután kigyönyörködtük magunkat a miniatűr élőlények víz alatti táncában, tovább folytattuk felfedezőutunkat a Sancer-tó körül. A gyerekek itt vízzel, vízi élőlényekkel kapcsolatos kérdéssort tölthettek ki, majd a válaszokat bemutatva természetbúvár magazinokkal jutalmazták őket.

A Víz Világnapja a Szegedi Vadasparkban. Fotók: Segesvári Csaba
Díjátadó a Móra Múzeumban

Az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság és a Magyar Hidrológiai Társaság Szegedi Területi Szervezete a víz világnapja, valamint az 1879. évi szegedi nagyárvíz 130. évfordulója alkalmából országos és regionális pályázatokat hirdetett meg esszé és vers, rajz, tésztahídkészítő, valamint irodalmi és képzőművészeti alkotás kategóriában. A díjakat tegnap a Móra Ferenc Múzeum dísztermében adták át a nyerteseknek.

Vasárnap Sancer-túra

A víz világnapja alkalmából összeállított programsorozat vasárnap folytatódik. A hét utolsó napján a családokat is Sancer-túrára invitálják a szervezők.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Időutazás a Délmagyarral: Egy ritmusra zümmögnek a gépek

Szeged - Hatvanegy hét múlva lesz 100 éves az 1910. május 22-én útjára bocsátott Délmagyarország.… Tovább olvasom