Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Védeni a libákat, kacsákat

Zárt helyen érdemes etetni, itatni a telepeken tartott, szabad ég alá kiengedett kacsákat, libákat – így lehet megakadályozni, hogy az esetleg madárinfluenzával fertőzött vadmadarak hozzáférjenek az etetőjükhöz, itatójukhoz. A tenyésztők igyekeznek betartani az unió és a magyar állatorvosok ajánlását, és van állattartó, aki a védőoltás iránt is érdeklődött az ÁNTSZ-nél.
A libát, kacsát lehet etetni zárt helyen, de muszáj kiengedni a szabad ég alá Fotó: Gyenes Kálmán
A kereskedelmi forgalomba kerülő libát, kacsát zárt helyen érdemes etetni, itatni a telepeken – így szól az Európai Unió legújabb ajánlása, amelynek célja: megakadályozni a madárinfluenza itteni megjelenését. Szigeti Sándor, a Csongrád Megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Állomás igazgató főállatorvosa lapunknak elmondta, az uniós ajánlásról hivatalos értesítés ugyan még nem érkezett, ám a magyar állatorvosok már korábban ugyanerre kérték a kacsát, libát nevelő vállalkozásokat. Ha a jószágok zárt helyen kapnak enni, inni, a vadmadarak nem férnek hozzá az ennivalóhoz és az itatóhoz, így jelentősen csökkenthető a betegség továbbterjedésének esélye.

Tart a madárinfluenzától a szentesi Dombovári Imre és felesége, Erdei Edit is. A mucsiháti telepen van a törzstenyészetük, a libáik francia importból származnak. Az állományukhoz 10-11 ezer szárnyas tartozik, darabonként megérnek nyolcezer forintot is. A házaspár persze hogy félti a jószágokat a madárinfluenzától, hiszen ebből élnek. A feleség elmondása szerint már érdeklődtek a tisztiorvosi szolgálatnál is, hogy ők szeretnék megkapni a védőoltást. Egyelőre annyit tudtak meg, hogy még nem időszerű a kérésük.

Az Európai Unió ajánlásáról, amely a szárnyasok tartásával kapcsolatos, természetesen hallott a Dombovári házaspár. A feleség azonban úgy véli, hogy a libáknál maradéktalanul nem lehet betartani azokat a szabályokat, amelyeket a vadmadarak elleni védelem érdekében javasolnak. Erdei Edit azt mondta: a libát nem lehet bezárni, mert elpusztul a stressztől.

Náluk a korszerű ólakban történik az etetés, az itatás pedig az udvaron. A vadháló ugyan védi valamelyest a szárnyasaikat a vonuló madaraktól, ám – mint fogalmazott az asszony – ha a madárinfluenza be akar ütni, akkor úgyis beüt. A libákat nem tudják eldugni a kór elől. Erdei Edit úgy véli: sokat kockáztatnak azok, akik erre tették fel az életüket. Ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy a média kicsit „felfújta" ezt a témát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingyen vizsgálták a nőket

Sikeres volt a két egymást követő szombaton tartott rendkívüli mellrákszűrés Szegeden. A Vasas Szent… Tovább olvasom