Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Védett lehet a paprikaharang

Újabb mentőakció indult a beolvasztásra váró szegedi paprikaharang megmentésére. Megírtuk, hogy a harangöntő a réginek az árát beszámította az új harang költségeibe, s nyersanyagként fogja fölhasználni a paprikaharangot.
Újabb mentőakció indult a beolvasztásra váró szegedi paprikaharang megmentésére. Megírtuk, hogy a harangöntő a réginek az árát beszámította az új harang költségeibe, s nyersanyagként fogja fölhasználni a paprikaharangot. A régi harang kiváltásaként a súlyának megfelelő új nyersanyagot kellene megvásárolni. Ez mintegy 1,2 millió forintba kerül. Vörös Gabriella múzeumigazgató kezdeményezte a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalnál a paprikaharang védetté nyilvánítását. A törvény szerint „a védetté nyilvánított kulturális javak tulajdonosa köteles a javakat épségben fenntartani, őrzésükről, szakszerű kezelésükről és megóvásukról gondoskodni." Vagyis ha a hivatal védelem alá veszi a harangot, akkor már nem lehetne beolvasztani.

Hivatalosan is megindulhat a harang kiváltására a pénzgyűjtés, a Múzeumi Tudományért Alapítványért fogja össze. Az alapítvány számlaszámára (11100403- 19083852-10000001), a szervezők kérik, hogy közleményként tüntessék fel a harang szót.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Törvényesített forradalom: Pozsony mérsékelte Pest radikalizmusát

Szeged - Jókai így sóhajtott fel: Pestről képtelenség befolyásolni a hatalmat, mivel a király, a… Tovább olvasom