Délmagyar logó

2019. 07. 22. hétfő - Magdolna 21°C | 31°C Még több cikk.

Védik a pénzespostásokat

A novemberi fizetési napokon a postás a szokásosnál nagyobb összeggel csönget be a nyugdíjasokhoz. A Magyar Posta ezért ebben az időszakban fokozottan ügyel a kézbesítők biztonságára, a veszélyesebb területeken személy- és vagyonőrök, illetve polgárőrök kísérik őket.
Fotó: Karnok Csaba
Novemberben a szokásos nyugdíjakkal együtt egy összegben kapják meg a nyugdíjasok a visszamenőleg januártól járó egyszázalékos emelést és a tizenharmadik havi járandóság második részletét. Az ország mintegy 2,2 millió nyugdíjasához 13 ezer kézbesítő indult el kedden, akik összesen 165 milliárd forintot visznek házhoz. Szegeden közel száz postás dolgozik a nyugdíjkézbesítésen. Mivel a szokásosnál több pénzt kell célba juttatniuk, különleges intézkedésekkel védik őket.

– A biztonsági szabályzó meghatározza, hogy maximum mekkora összeg lehet egyszerre a kézbesítőknél – mondta Bodor László, a Magyar Posta Rt. biztonsági szolgálatának szegedi osztályvezetője. – Ennek megfelelően a postások most is ugyanannyi pénzt visznek magukkal, mint rendes ügymenetben, csak többször kell fordulniuk – tette hozzá a biztonsági szakember. A november 7. és december 23. közötti időszakot a Magyar Posta biztonsági szempontból mégis kiemelten veszélyeztetett időszaknak minősítette. A nyugdíjakat november 25-éig mindenki kézhez kapja, utána a karácsonyi csúcsforgalom indokolja a fokozott éberséget.

Rendkívüli biztonsági oktatást is kaptak. Fotó: Karnok Csaba
Bodor László elmondta, a Magyar Posta együttműködik a rendőrséggel, a határőrséggel, a vám- és pénzügyőrséggel, illetve a polgárőrséggel. A járőröző rendőrök, vám- és pénzügyőrök most nagyobb figyelmet fordítanak a kézbesítőkre és a postai járművekre, a határőrség pedig főként a határterületeken segít. – Kockázatelemzést végeztünk a régió három megyéjének szinte összes településén – számolt be az előkészületekről Bodor László. – A leginkább veszélyeztetetteket személy- és vagyonőrökkel védjük – tette hozzá. Szegeden és a hozzá csatolt településeken kilenc vagyonőr és tizenegy polgárőr kíséri a kézbesítőket. Mindegyiküket láthatósági mellénnyel és kitűzővel látják el, így mindenki számára nyilvánvaló, hogy nem rablási szándékkal követik a postást. A kísérők a lakásokba nem mehetnek be, ezt tiltja az adatvédelmi törvény. A postást öt-hat méterről kell követniük a saját kerékpárjukkal.

A postások rendkívüli biztonsági oktatáson vettek részt, hiszen fontos, hogy a kézbesítők is figyeljék környezetükben a gyanús jeleket. – Rendes üzemben is éberek, ha követik vagy leszólítják őket, jelzik a központnak, és a rendőrség minden esetben ellenőrzi a bejelentéseket – mondta a biztonsági vezető.


Lakossági figyelőlánc

A posta több tízezer információs lapot juttatott el ügyfeleihez. Ebben lakossági figyelőlánc alakítására buzdítja őket. „Amennyiben gyanús körülményeket észlel – ismeretlen személy tartózkodik a lépcsőházban, a kézbesítőt valaki huzamosabb időn keresztül követi, ismeretlen érdeklődik iránta, stb. – kérjük, figyelmeztesse munkatársunkat, és tegyen bejelentést a 107, 112 vagy a 06-80-200-631-es zöldszámokra!" – áll a szórólapon. Az állampolgárok ébersége már többször akadályozott meg postás elleni támadást.

Festékpatron védi a postást

A régióban három éve kezdte el telepíteni a posta a piropatronos kézbesítővédelmi eszközt. Ebből Szegeden százszázalékos, a három megyében nyolcvan százalék feletti az ellátottság. A robbanó patron révén nem tudják úgy elragadni a postástól a pénzt, hogy ne festékeződjenek össze a bankjegyek, a támadó és a kézbesítő. Ezt a piros festéket nem lehet lemosni, ezért több napon keresztül megbélyegzi a rablót, a pénz pedig forgalomképtelenné válik. Ennek az eszköznek köszönhető, hogy a régióban az elmúlt három évben mindössze egyszer – Szentetornyán – támadtak meg kézbesítőt. Csongrád megyében 2002 nyarán volt utoljára postahivatal elleni támadás: Petőfitelepen, a Csap utcában.


Fazekas Gábor

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autót nyerhet, aki elmegy a szűrésre

Nyereményjátékkal csábítja egy most induló kampány az érintett nőket méhnyakszűrésre. Aki februárig… Tovább olvasom