Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Védik magukat a szegedi taxisok

Szeged - Egy hét alatt két taxisra – egy szegedire és egy budapestire – támadt késsel utasa. Sárkány Lukács, az egyik szegedi taxitársaság ügyvezetője szerint „megvannak az eszközeik a problémás utasok leszerelésére".
Kést nyomott egy szegedi taxis bordáihoz egy 57 éves férfi március 14-én hajnalban a Kálvária sugárúton, és azzal fenyegetőzött, hogy szíven szúrja – számolt be lapunk az esetről. A sofőr nem vesztette el a lélekjelenlétét, kiugrott a kocsijából, majd rádión segítséget kért kollégáitól. Ennél sokkal rosszabbul járt múlt csütörtökön egy fővárosi taxis, akit a IX. kerületben késsel sebesített meg 24 éves utasa. A vezető súlyos, 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett, az elfogott támadó rossz anyagi helyzetével magyarázta tettét. Csongrád megyében a fenti esetet megelőzően 2007 októberében történt komolyabb támadás, egy makói sofőr ellen.

Egy taxisokról szóló internetes portálon külön fórumba gyűjtötték az elmúlt években Magyarországon történt eseteket. „Kiraboltak egy taxist Budapesten", „Késsel kényszerítette a taxist a bevétel átadására", „Véresre verték a taxis fejét Miskolcon", „Nyakon szúrtak egy taxist ", „Fegyvert szorított a taxis oldalába a kamaszlány" – olvashatók a szalagcímek.

Miután családot alapított, csak nappal vállal munkát Nagy Zoltán. Fotó: Frank Yvette
Miután családot alapított, csak nappal vállal munkát Nagy Zoltán.
Fotó: Frank Yvette

– Szerencsére mégsem ez a jellemző. Az utasok agresszivitása többnyire a sofőr szidalmazásában nyilvánul meg. Társaságunknál még senki nem adott vissza éjszakai műszakot, mert félt volna – mondta lapunknak Sárkány Lukács, az egyik szegedi taxitársaság ügyvezetője. A taxisok biztonságával kapcsolatban annyit mondott, hogy „megvannak az eszközeik a problémás utasok leszerelésére".

A Honvéd téri droszton mégis találtunk olyat, akinek elege lett az éjszakázásból. – 15 éve taxizok, 2–3 évig esti műszakban voltam, de elég volt. Bár sok utas szidta a felmenőimet, tettlegességig szerencsére nem jutottunk. Lehetetlen megállapítani, ki milyen szándékkal ül be mellém az autóba. Miután megházasodtam, és gyerekem született, úgy döntöttem, csak nappal dolgozom. Ez biztonságosabb – mondta Nagy Zoltán.

Fizetni kellene a tisztításért

A szegedi éjszakában dolgozó taxisokkal előfordul, hogy behánynak autójukba az esti bulizásból hazafelé tartó részeg fiatalok.
– A taxisnak egyéni vállalkozóként joga van eldönteni, hogy kit enged be a kocsijába. Ha valaki mégis bepiszkít az autóba, a takarítás költségeit neki kell megfizetnie – magyarázta Sárkány Lukács. A Honvéd téren az egyik taxis azt mondta, hogy az ő kocsijába már kulturáltan – saját táskába és nejlonzacskóba –, illetve kulturálatlanul – a kárpitra – is hánytak. – Egyik sem fizette ki a tisztítást – mondta a sofőr.

Olvasóink írták

 • 20. Filctoll 2010. március 25. 17:06
  „favágó - És mivel foglalkozol? Pálinkafőzdéd van?
  Egyébként a taxisok sirnak mindig hogy nincs utas, nincs pénz. Az átlagember meg azt látja hogy mégiscsak mennek a taxik és várnak is a taxik a taxiállomáson. Ha nem éri meg Nekik akkor miért azt csinálják? A mezőgazdaságban pl mindig van munka!
  Ráccsal és golyóálló üveggel el kell választni a taxi utasterét. A viteldijat letétbe kell helyezni indulás előtt.
  Igy nincs vita hogy fizet vagy nemfizet az utas.”
 • 19. varadipal 2010. március 25. 17:05
  „Miért hívják a taxist hiénának? Valami alapja csak lehet, vagy tévednék? Nem az utas alakítja a taxis renoméját.”
 • 18. favágó 2010. március 25. 08:22
  „Úgy sajnálom őket Kövecske!! Egyszer ha valamelyik ráér eljöhetne velem csak 1 napra!! Megtanulnák mi a munka!! És én is fizetem a könyvelőt a helyi adót, füst adót, stb.
  De a lényeg amit írtam az az amit QM is ír! Részemről ennyi!”
 • 17. Athina 2010. március 25. 08:11
  „10. Úgy látom nem érted a lényegét...pont ezért van sokkal kevesebb munka mert azt az 1300 Ft-ot nem mindenki tudja kifizetni...Így ugye arányaiban kevesebb a munka. És nézzük csak, abból lemegy üzemanyag költség, taxis havi díj, ha vállalkozó vagy minden járulékos költség, arról nem is beszélve ha lízingeled a kocsidat.Szval marad marad nem olyan sok. De ha nyugodtabb a lelked, felőlem gondolhatod hogy minden taxis kő gazdag, abból hogy lehúzzák az embereket! :)”
 • 16. v1742 2010. március 25. 06:26
  „guruló koldus”
 • 15. majdénmegmondom 2010. március 25. 03:42
  „Hajrá Lukács, hajrá taxisok. Veletek vagyunk.”
 • 14. QM 2010. március 24. 22:16
  „Most szólok előre, tisztelet a kivételnek:
  Népiedény az összes taxis, arrogáns, gátlástalan, pofátlan, pökkhendi, nekem mindenszabadénvagyokakirály.... nézzük meg, hogy pl. az I-es szakorvosi előtt milyen dáridó van, vagy a nagyállomás előtt, panelek között nem egyszer látom, hogy ott pisálja a falat minden nap, meg 30-as övezetben 70-nel száguldozik... ezek a taxisok... lehet általánosítani. És igen eldöntheti ki ül a gagyi mercijébe, de amikor kiáll a taxis és árad a dohányfüst és mondod, hogy te nem ülsz be, mert bödös ez neked, röhögve mondja, hogy kpd be kiskcsg, úgysem jön másik taxi, megszívtad... ez persze mi? Ja, szegény taxisok.”
 • 13. web 2010. március 24. 20:18
  „11. hozzászólás flexsnake 2010.03.24. 18:13
  Ott és akkor amikor aktuális, lehet reklamálni, különben idejétmúlt nem hihető a történet.”
 • 12. Illa_22 2010. március 24. 19:41
  „Kövecske 2010.03.24. 12:58
  Egyetértek veled.... :D:D
  Az én páromnak is van diplomája ja meg még két szakmája.... :D:D Nem mindegyikük 8 általánost végzett csak.... :D Meglehet élni a taxizásból szépen, de ez azzal jár hogy hétfőtől vasárnapig ülnek az autóba... :D:D Nem a segélyt várják otthon hétfőtől péntekig....”
 • 11. flexsnake 2010. március 24. 18:13
  „Budapest: ugyanaz az útvonal 4 alkalom.
  Első út, hátizsákos túristaként 3000ft óra nincs
  Második szakadt poló, tornacipő szandál 1400ft órával
  Harmadik út, nyakkendő, vasalt ing, aktatáska 2000ft órával.
  Negyedik út, farmer, lazán ..... órával 1000ft.
  Mind a három taxi ugyanannál a társaságnál ugyanolyan árakkal és ugyanonnan :D

  Nem csalás? :D”
 • 10. mentelmi-jog 2010. március 24. 16:58
  „"Nagyon téved az aki azt hiszi hogy manapság már annyira jó üzlet taxizni, mára már az is sajnos luxussá vált"

  Hogy a francba van az, hogy Temesváron most szombat este egy 3km-es útért 6(!!!) román lejt kértek (~420Ft), hivatalosan, blokkal, taxiórával?! Vidéki nagyváros mind a kettő, és ennyivel nem olcsóbb ám Románia! Átlag 10-30% különbségek vannak az árakban míg szegeden egy ilyen távú fuvar MINIMUM 1300Ft?! Több mint a háromszorosa! És még, nem jó üzlet taxizni? Ezt meséld másnak! Röhej, hogy Pesten is ennyibe kerül a taxizás, és ráadásul még túltelített is a piac! Elég kartell szagú ez a szegedi taxis téma...”
 • 9. abrakapokusz 2010. március 24. 14:39
  „"- A taxisnak egyéni vállalkozóként joga van eldönteni, hogy kit enged be a kocsijába."

  Csakhogy ezt tiltja az Etikai Kódex.
  Aki pedig azt nem fogadja el, az nem dolgozhat.”
 • 8. geysa1 2010. március 24. 14:39
  „Minden esetre a taxisok többsége nem ma született bárány. Van tisztességes, de éjszaka lakodalomhoz hívattam kocsit, hogy haza szállítson. Egy olyan retkes kocsival állt oda, hogy elküldtem a picsába és másik társaságtól kértem autót. Azért mert valaki lakodalomban van és ivott, azért nem kell lekezelően viselkedni vele. Szóban megkapta a magáét. El is somfordált. Az ilyenre miért nem figyelnek oda a taxis társaságok vezetői?”
 • 7. Athina 2010. március 24. 14:27
  „Ezzel az erővel bármelyik szakmát le lehet húzni, mert mindenhol vannak inkorrekt emberek...Nagyon téved az aki azt hiszi hogy manapság már annyira jó üzlet taxizni, mára már az is sajnos luxussá vált. Egyre kevesenn pénzük van az embereknek taxira, sok a konkurencia, az üzemanyag árakról nem is beszélve.
  Kövecske nagyon jó a meglátásod, aki annyira szapulja a taxisokat, tessék a lehetőség mindenkinek adott, meg lehet próbálni. Válalkozni, éjszakázni, eltűrni a sok hülye ember rigolyáit. Kritizálni a legkönnyebb...”
 • 6. Kövecske 2010. március 24. 12:58
  „favágó:
  Szerintem Belőled csak az írigység beszél.Vegyél lízingre BMW-t vagy Mercit,tanuljál,vizsgázzál SAJÁT PÉNZEDEN,ne az adófizetőkén OKJ-s tanfolyamokon,aztán váltsd ki a vállalkozóit,fizessél könyvelőt,Minden hónapban fizesd ki a lizingdíjad,a minimálbér utáni járulékot,a központidíjat,a könyvelőt (remélem számolsz-már kb 140-150-nél tartunk-és még egy fillért sem kerestél),aztán ülj be a csili-vili autódba és várd hátha össze tudsz hozni napi 4-6 fuvart. Miért nem próbálod meg? De aztán ne sírjon a szád,hogy Neked nem jár az alapszabadság sem, sőt hétvége és fizetett ünnep se. Dolgozhatsz reggeltől estig és estétől reggelig hóban,fagyban,gutaütős melegben.
  MIÉRT NEM PRÓBÁLOD MEG?????? A lehetőség adott bárkinek hogy vállalkozó legyen... Vagy Te inkább vársz a segélyre otthon????

  Én nem mondom hogy a taxisok nagy IQ bajnokok, de van kb 20 % aki diplomás,értelmes ember,de sajnos nincs más lehetősége csak a vállalkozás....,legalább nem az én pénzemen élősködik.”
 • 5. gróf 2010. március 24. 12:43
  „A taxisok emberekből vannak, akik között akad ilyen is és olyan is. Talán kicsit több az olyan.

  Sok taxisnak autó hitelre megy el a bevétele...
  Én nem szeretem őket, mert sok a sunyi köztük, de ismerek becsületes embert is aki taxis. Minden esetre elgondolkodtató, hogy valaki teremt magának munkahelyet nem a segélyt várja vagy a sült galambra vár...vesz fel hitelt, autót vesz, vizsgákat tesz, képzi magát, veszélyben dolgozik...és sokan beléjük törlik a lábukat irigységből.”
 • 4. favágó 2010. március 24. 12:17
  „Szegény minimálbéren tengődő taxisok! Úgy sajnálom őket!! Havi 50-60 ezerből BMW? Nekem miért nem sikerül?:-)) Ja!! Hogy számla nélkül is van néha, elvétve fuvar??!! Akkora arcuk van, hogy csak na! A takarításról meg annyit, hogy ha a drosztokon nem dobálnák el a csikket, a szalvétát stb. akkor lenne némi értelme a cikknek. De amíg saját maguk alá piszkítanak nap mint nap nincsen miről beszélni!”
 • 3. km50 2010. március 24. 11:35
  „Van egy tuti védekezése az egyik taxisnak. Nevezetesen a vipera. Egy szó nélkül "leütötte" vele a vejem.
  A bíróság meg nevetséges "büntetést" szabott ki. Csak pénz büntetés. Ha egy utas tette volna ezt vele akkor biztos nem ússza meg ennyivel. Ez az igazi demokrácia!!!!!!!!!!”
 • 2. flexsnake 2010. március 24. 11:01
  „plexivel le kell választani a sofőrt az utastól és nincs probléma.”
 • 1. csakhogy 2010. március 24. 10:46
  „HOL VAN ITT A CIKK CÍMÉBEN SZEREPLŐ VÉDELEM? VAGY A HÁNYÁS ELLEN VÉDEKEZNEK?

  Fújj. ez sem volt hír!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hamlet New York-ból a Belvárosi moziban

Újra élő közvetítés lesz a Belvárosi moziban a New York-i Metropolitan Operából. Szombaton, 18 órától a Hamlet lesz műsoron. Tovább olvasom