Délmagyar logó

2019. 05. 22. szerda - Júlia, Rita Még több cikk.

Védőnők: a nemzet napszámosai

Szeged - Bruttó 120 ezer forint körül van a kezdő védőnők fizetése, pedig a szakemberek akár több száz gyermekért is felelnek. Sokan biciklivel, motorral közlekednek településükön.
Szabó Máté ombudsman jelentése rávilágít: gondokkal küzd a védőnői ellátás megszervezése, finanszírozása. Sérti a gyermekek egészséghez való jogát, hogy csaknem 350 településen nincs szervezett védőnői ellátás. Mi a helyzet Csongrád megyében? Mennyit költenek az önkormányzatok az ellátásra? Hogyan telik a védőnő egy napja?

Délmagyarország / Délvilág hírek Keresse a témát a szombati Délmagyarországban és Délvilágban! Fizessen elő a napilapra!

Olvasóink írták

 • 8. egyszurkoló 2011. augusztus 29. 21:30
  „ismét bizonyságot nyert, hogy a bölcsesség nem életkorfüggő ... :(
  sajtkukac "vádpontjairól":
  1. nem értem miért növekszik az életkor előrehaladtával vki joga arra, hogy véleménye legyen ... persze kioktató hangnem nem illendő, de ezzel indítani. (nekem ez a nyugdíjasok villamoson való viselkedését juttatja eszembe, bocsi)
  2. tehát csak az érthet a gyerekneveléshez, aki már csinálta. aki 1et nevelt, az kicsit, aki 2t, az jobban, aki 20at, az profi. vagyis csak az lehet jó urológus, akinek már volt veseköve, jó nőgyógyász, aki már szült és mondjuk jó pszichológus (addiktológián), aki legalább alkoholista ...
  3. a védőnők nem egyedüli lehetséges segítői a tartósan fogyatékos gyermeket nevelő családoknak, egy pici szegmense a team-nek, aki segíti őket. elsősorban prevenciós szakemberekről beszélünk!
  4. ezt sajnálom! esetleg érdemes lenne másokat is megkérdezni, hátha nem egy védőnő munkájából kellene levonni a következtetést. azért azt ugye senki nem hiszi el, hogy nem fordul elő bármelyik szakterületen kevésbé hozzáértő - átlagos - jó - igazán minőségi munkát végző kolléga?!?!?!? minden étteremben finomat eszik? soha nem kezelte félre orvos??? minden üzletben kedves a kiszolgálás???? és a többi ...
  5. a megvert, meghalt, éhező gyerek dolog felvetése Herczog Máriától indul. ezúton is köszönjük neki! majd ha kevésbé kell a védőnőknek félni az ilyen szülők rájuk irányuló agressziójától, ha a gyermekjóléti szolgálatok kapnak törvényes lehetőséget lépni ezügyben, lesz normális nevelőszülői hálózat, stb. - akkor kellene erre visszatérni.
  6. egy szóval sem említette a cikk, hogy a gyári melósok fizetése jogosan olyan kevés. de a bruttó 120ezerből a védőnőknek se könnyű megélni. és nem a br120ezres védőnői fizetés miatt nem kap többet a gyári melós se. azt a pénzt egészen máshol tessék követelni!!!
  7. érdekelne az objektíve ellenőrizhető szakmák köre. a valóban objektíve ellenőrizhetőké. a gyártósorokat persze kivéve, logikusan ...
  8. az internet nem hagyható figyelmen kívül. mióta ennyire teret hódított, a leggyakoribb mondat-kezdetek: "Hogy is van .... a dolog? Mert annyi mindent olvastam a neten, hogy már teljesen összezavarodtam, felidegesítettem magam, ..."
  9. szerencsére a tudomány fejlődik. vagy sajnos a tudománynak fejlődnie kell. a 30 éve gyereket felnevelő pl. logikusan tehéntejjel etetné a kiscsecsemőt. szerencsére a gyermekgyógyászat rájött, hogy ez ma komoly gondokat okoz és ezt megtanítja a főiskola a védőnőkkel is. sajnos, hogy erre rá kellett jönni. sajnos hogy így változik a környezetünk. de szerencsére aki ezt elfogadja, jó eséllyel indítja gyermekét ezesetben a tehéntejallergia szempontjából. aki a szomszéd néni hígított tejét tartja jó tapasztalatnak, az meg munkát a gyerekklinikának.
  csak egy apró, de nagyon gyakori példa.
  10. megint az életkor. azért 4 évig nem amőbázás folyik azon a főiskolán ...
  végül a 12.-hez annyit: úgy tűnik, mintha egyetlen szakma a védőnőség lenne, ahol valamilyen formában kötetlen a munkaidő. továbbá hogy a munkaórák mennyisége határozza meg az elvégzett munka minőségét. vagy hogy a védőnők körében nem létezne olyan, aki esetleg még túlórázik is.
  a kevés fizetés már fentebb előfordult ...

  szóval távol álljon tőlem az ordítozás, kioktatás, legkevésbé sem. de! egyik szakma sem érdemli meg az ilyen szintű általánosítást - szerintem. rossz tapasztalata lehet bárkinek persze. és nehéz életútja is (fogyatékkal élőt nevelni az egyik legnehezebb). és lehet logikus kitörni egy ilyen cikk kapcsán.
  de akkor mit kapnak a korrupt politikusok, fehérgalléros bűnözők, gyerekgyilkosok, stb., ha az ilyen "egyszerű" embereket így lehordja a sárga földig?

  sokmindent gondolok még, de azt már meghagyom másoknak, hogy leírják ...”
 • 7. sajtkukac 2011. augusztus 29. 06:49
  „annikadiamond, Te meg majd akkor oktass ki, ha 1. kb. annyi éves leszel, mint én, 2. felneveltél annyi gyereket, mint én, 3. nevelsz folyamatosan egy tartósan beteg, fogyatékos gyereket, 4. legyen olyan védőnőd, mint a mi körzetünkben, 5. ha nem lesz majd az országban megvert, meghalt, éhező, igénytelen körülmények között élő gyerek, 6. ha majd egy gyári melós kap 120 ezres fizetést, 7. ha majd ellenőrizhetőek lesznek a védőnők, 8. ha majd nem az internetről neveled a gyereket (az én időmben nem volt még internet sem csillagom, ahol az "okosságokat" osztották volna gyerekneveléssel kapcsolatban), 9. majd ha bármelyik védőnő okosabbat mond a gyerekneveléssel kapcsolatban, mint a 20-30 évvel idősebb, tapasztaltabb, pár gyereket már felnevelő Édesanyám, vagy akár a szomszédasszonyom, 10. ha majd nem egy 24-25 éves védőnő osztja az okosságokat úgy, hogy közben neki gyereke még nincs is, ezáltal tapasztalata sincs, csak az, amit az iskolapadban megtanult. 11. A legfontosabb, ne kiabálj, ha halkan írod is "hallom", és ne oktass ki addig, ameddig nem vagy védőnő, aki esetlegesen már 1-2 veszélyeztetett, vagy nagyon beteg gyerek életéért egy fél mozdulatot is nem teszel-tettél! 12. Akkor sem fogom sajnálni őket 120 ezres fizetésért dolgoznak, közben mellékesen elintézik a saját dolgukat is napközben, mert nincs aki ellenőrizné őket, és addig, ameddig kőkemény, fizikai munkát végző férfiak minimálbérért güriznek, izzadnak és lesznek munka végére holt fáradtak, addig nekem ne rinyáljon egy védőnő se, hogy kevés a fizetése!”
 • 6. annikadiamond 2011. augusztus 28. 18:54
  „A Szegeden frissen diplomázott védőnők legtöbbje külföldre menekül. Ennek nem a nevetséges 120 ezer forintos fizetés az oka, hanem, hogy sem Szegeden sem 60 kilométeres körzetében (nincs) nem volt meghirdetett állás.

  A cikk írójának figyelmébe ajánlanék egy interjút Odor Andreával, országos vezető védőnővel vagy a Csongrád megyei regionális vezető védőnővel, aki rávilágíthatna, hogy Szegeden és vonzáskörzetében miért nem lehet védőnőként elhelyezkedni illetve az Egészségügyi Miniszter Úrral, aki pedig arra, hogy az egészségügyben dolgozók fizetése illetve munkakörülményei miért a balkánt idézik 2011-ben?

  Sajtkukacnak pedig üzenném, iratkozzon be az Egészségtudmányi Kar Egészségügyi gondozás és prevenció szakára (lsd paraszt: védőnő), végezze el azt, majd menjen el a féléves területi gyakorlatra és csodálkozzon rá, hogy a védőnői munka egy picit több a súlymérésnél. Továbbá ismerkedjen meg az "okosságokkal", amelyeket a mindenkori hatályos törvényrendeletek illetve irányelvek szerint fogalmaznak meg a védőnők. Látogasson családot, tartsa meg a kötelező fogadóóráit illetve önálló tanácsadásit, segédkezzen a házi gyermekorvosi rendelő tanácsadásain illetve dokumentáljon, emellett járjon továbbképzésekre.

  NA ÉS, HA EZT MINDET VÉGIGCSINÁLTA, ÉS MÉG AKKOR IS ÚGY GONDOLJA, HOGY "FÖLÖSLEGES ÉS ÉRTELMETLEN SZOLGÁLAT", AKKOR DEKLARÁLHATJA, HOGY MIND EMBERILEG ÉS SZAKMAILAG ALKALMATLAN VÉDŐNŐNEK. DE ADDIG (feltételezem, hozzá nem értőként - szándékosan nem civilt írok). HALLGASSON EL ÉS NEVELJE ÚGY A GYEREKÉT ISTENBOCSÁ´ GYEREKEIT, AHOGY
  1. AZ interneten olvasta
  2. A saját 20-30 évvel idősebb anyjától vagy a hozzáértő szomszédasszonytól hallotta.”
 • 5. Enethy 2011. augusztus 28. 13:03
  „Én csak jót mondhatok a védőnőnkre.Lelkiismeretes volt mindig és ha egy olyan kérdéssel támasztottam be amiben nem volt biztos unnánna járt és visszajelzett.”
 • 4. kiokushyn 2011. augusztus 27. 19:15
  „Az egész védőnői hálózat nagyon átszervezésre szorulna.”
 • 3. sajtkukac 2011. augusztus 27. 07:01
  „Én úgy ahogy van, szüntetném meg ezeket az állásokat. Hány esetről hallunk csak a médiából, hogy bántalmazott, félholtra vert, éheztetett gyerekek élnek az országban? Hol van-volt a védőnő, ugyan, 120 ezer forintos fizetést kapnak azért, mert lemérik a gyerekeket a rendelőben, kimennek az okosságot osztani, aminek felét alkalmazni nem lehet a való életben, csak az iskolapadban ezt tanították nekik. Fölösleges és értelmetlen "szolgálat"!”
 • 2. EgEdina 2011. augusztus 26. 22:26
  „Nekem 3 gyermekem van: 9, 6, 2 évesek. Ez idő alatt 3 védőnő fordult meg nálunk, mind nagyon kedvesek, udvariasak voltak, lelkiismeretesen végezték a munkájukat. Szegénykék alig jutottak el hozzánk, mert annyi a dolguk. Köszönet mindenért!”
 • 1. sebajtóbiás 2011. augusztus 26. 21:17
  „Nem tudom, miről szólhat a cikk, mert nem veszem a lapot. Mindössze azt szeretném elmondani, hogy én nagyon hálás vagyok a volt védőnőnknek (elköltöztünk a körzetéből - Zöldfa utca).
  Nagyon sokat segített, bátorított, jó tanácsokkal látott el. Bármikor hívhattam telefonon, kereshettem a "rendelőjükben". Köszönet érte.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Traktorral ütközött egy gépkocsi a 43-ason - három sérült

Baleset történt pénteken, nem sokkal 17 óra után a 43-as főúton Deszknél: traktor és személygépkocsi ütközött. Tovább olvasom