Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Végállomás az ablak előtt: az SZKT a lakók érdekeit is figyelembe veszi

Szeged - Háborognak a tarjáni Csorba utca lakói az ablakaik alatt pöfögő villamospótló buszok miatt. Megkérdeztük az SZKT-t.
Néhány méterre a Csorba utca 5. szám alatti panelházunk ablakaitól telepítette le a Szegedi Közlekedési Kft. a 3-as és 4-es villamospótló buszok tarjáni végállomását, ahonnan a járatok elindulnak. Most még zárva vannak az ablakok, de nyáron mi lesz? – fogalmaznak közös levelükben a társasház lakói. – Naponta százszor áll meg és indul a busz, aligha lehet majd ablakot nyitni, pihenni, tanulni. Nem kérdeztek meg bennünket. Természetesen nem egyeztünk volna bele. Olvastuk, hogy augusztus közepéig így marad a helyzet. Mivel Szegeden egyik villamosvonal sem készült el az eredeti határidőre, félünk, hogy a kellemetlenség még tovább tart.

A Csorba utca lakóit zavarják a pöfögő járművek. Fotó: Frank Yvette
A Csorba utca lakóit zavarják a pöfögő járművek.
Fotó: Frank Yvette

Az SZKT-tól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy az ideiglenes végállomást a polgármesteri hivatal városüzemeltetési irodájával egyeztetve alakították az érvényes szabályoknak megfelelően. A vonalhálózat egészére kidolgoztak egy úgynevezett pótlási technológiát, ami alapján egy adott vonalszakasz lezárásakor a pótlóbuszok közlekednek. Ehhez figyelembe vették többek között az utca méreteit, világítását, a gyalogosközlekedést, és azt is, hogy lehetőleg ne maradjanak ki megállók, az útvonal hossza ne változzon, elég helyet biztosítsanak a ki- és beforduláshoz.

A tarjáni ideiglenes buszvégállomás is egy ilyen technológia része, annyi különbséggel, hogy a jelenlegi buszforduló korábban nem volt része – írja válaszában az SZKT. Kialakítása azért vált szükségessé, mert hosszabb ideig kell pótolni a villamosokat. A pótlóbuszok vezetőinek a munkaközi szünetükre, végállomási tartózkodásra helyet kell biztosítani. Ezalatt a buszoknak félre kell állniuk, nem akadályozhatják az autóforgalmat. A jelenlegi hely kiválasztásával – csakúgy, mint a villamosvonal felújításával – éppen az ott lakóknak igyekeztek kedvezni.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. szpalika 2011. április 02. 12:15
  „Mercedes Benz OM 447 hLA Euro 2, 6 hengeres, soros turbómotor van a képen látható ikarus 417-ben.”
 • 24. vári 2011. április 02. 10:09
  „Figyelő

  "A ház lakóinak, tulajdonosainak a helyében én biztosan jelezném ezt a problémát a környezetvédelmi hatóságnak!"

  Ezzel az erővel az összes kiskörúti, Kossuth és egyéb sugárúti, Mars tér környéki bejelentést tehetne, meg azok, akik egyéb buszállomások mellett/fölött laknak.”
 • 23. szpirigonzálesz 2011. április 02. 08:18
  „Felszámolták a Csorba utcai drogelosztót.
  Kötözködés a buszmegálló miatt.
  Elvonási tünetek?”
 • 22. Wacky 2011. április 02. 03:26
  „bakker, mennyi nyavalygós ember van, ehh... semmi se jó egyeseknek... ha máshol lenne, akkor meg jajj sétálni kell, hogy felszállhasson rá, bakker ez már szánalmas!! :((

  laktam én is zajos és büdös helyen, és wow 1-2 hét alatt megszoktam azt csá, pedig nagy forgalmú hely volt!!
  és az ablakom alatt!!

  jaaaa és ami a legjobban tetszett!!->>
  "Nem kérdeztek meg bennünket. Természetesen nem egyeztünk volna bele." Akkor meg mi a csillag-ért rimánkodik?? sose lesz jó... de úgyis a falnak beszélek, mert aki nyavalygós és hülye, az legtöbbször az is marad...”
 • 21. abri47 2011. április 01. 22:13
  „Megszakad a szivem értük. Mi 30 éve szokjuk, hogy nyáron is csukott ablaknál kell nézni a tv- t, mert a villamos zajától, meg a kamionok dübörgésétól semmit nem lehet hallani, vagy csak felerósítve, de akkor meg a szomszédok örjöngenének. Nem beszélve arról, hogy az ablakok azon az oldalon háromszor hamarabb koszolódnak mint a másik oldalon. Így legalább bele kostolnak ebbe is.
  16. Te még nem hallottad, hogy mostanában így megy ez? Mikor már sürgős lesz akkor kialkudnak még pár millát a befejezéshez”
 • 20. FodiDe 2011. április 01. 22:04
  „ha máshova rakják azok szólnak, Dorozsmára vagy Algyőre csak nem rakhaják ki...”
 • 19. Zsoltee0716 2011. április 01. 21:26
  „8. Claire 2011.04.01. 14:28

  Jó ideje ott állnak meg a buszok. Jó reggelt

  Mikászth-on kint nem lehet parkolni, bent az udvarban igen. Van egy várakozni tábla oda meg szerintem árúszállítás van írva.
  Az a gáz, hogy elég sokan a járdán parkoltok<moderálva>”
 • 18. ifj. Nagy Gábor 2011. április 01. 20:58
  „15. Figyelő
  "A ház lakóinak, tulajdonosainak a helyében én biztosan jelezném ezt a problémát a környezetvédelmi hatóságnak!
  Nagyon nagy az orcája az SZ.K.T.- nak!"

  De még mindig nem akkora, mint Figyelő fórumtársnak.

  Aki nem ott lakóként is nyugodtan jelezhetné a problémát akár Brüsszelben is, mint ahogy már annyi, de annyi esetben ezt állítólag megtette (fakivágás, villamosépítés stb.).

  Vagy legalábbis ide ezt írta...”
 • 17. ifj. Nagy Gábor 2011. április 01. 20:55
  „10. henrik19-98
  "Szerintem a buszvégállomás a Murányi utcában (talán) jobb lenne, mert ott félre is tud állni a busz, meg is tud fordulni."

  És ott többszáz méteres körzetben egy lakóház sincs, mi? :) De azt is megnézném, hogy egy tolócsuklós megfordul a páros és a páratlan oldal között.

  A Tátra téren pedig meg tudna éppen állni, csak megfordulni nem igazán, kivéve ha végigmegy a környező utcákon, meg az ott lévő fekvőrendőrökön...”
 • 16. Figyelő 2011. április 01. 18:15
  „12. (allwin)!
  Ma kora délelőtt - kilenc óra magasságában - mentem a Rókusi körúton a Kossuth Lajos sugárút irányába, úgy tíz tizenegy óra magasságában meg vissza, a következőt láttam:
  Egy cseh rendszámú TÁTRA billencs állt a munkagödör szélén, ember nem volt benne, továbbá láttam, hogy három cseh(!) építő munkás(?) állta gödörben és megpróbálta a lapát nyelét elgörbíteni!
  Hát, ezt én nem nevezném munkának, építésnek meg végkép nem!
  Úgy általában, az égész körúton a z év végéhez viszonyítva alig lehet látni változást!
  Számomra egyértelmű, hogy a kettes villamos pályája NEM LESZ kész 2011 június végére, állítson is bármit
  a Cs.Z. nevű projektmenedzser!
  Egyre jobban hajlok arra, hogy igaz lehet az a városban terjengő pletyka ami szerint erre a villamos pálya építésre elfogyott a pénz - legalábbis az önrész, az EU meg ugye akkor fizet ha megtörtént a műszaki átadás, és az EU szakemberei is megfelelőnek tartják a kivitelezés minőségét!”
 • 15. Figyelő 2011. április 01. 18:05
  „A ház lakóinak abszolút igaza van!
  Az brutális dolog, hogy a lakások ablaka alól indulnak ezek az ócska, Euró 0 "minősítésű", mérgező emissziót és zajt okádó romok!
  Arra külön kíváncsi lennék, hogy mik azok az érvényben lévő szabályok amik megengedik, hogy bárki is engedélyezze a háztól alig 2-3 méterre busz végállomás létesítését, még ideiglenesen is!
  Az szegedi önkormányzat már megint és ismételten bizonyította, hogy nekik a városban élő emberek egyenlőek a nullával, és a hatalmuknál fogva azt csinálhatnak amit akarnak!
  A ház lakóinak, tulajdonosainak a helyében én biztosan jelezném ezt a problémát a környezetvédelmi hatóságnak!
  Nagyon nagy az orcája az SZ.K.T.- nak!”
 • 14. info 2011. április 01. 17:24
  „8. Claire 2011.04.01. 14:28 -be leht nyújtani a rendőrségnek, ugyanis eddig az ott parkoló autókat büntették!”
 • 13. dodó 2011. április 01. 17:06
  „Leginkább nem gyerekek laknak a Csorba utcában. Ha kissé megerőltetik az emlékezetüket, visszaemlékezhetnek a 70-es évekre, amikor a már akkor se éppen korszerű Ikarus 66-os (faros) és 630-as (a csuklós első fele) tényleg pöfögött és tényleg füstölt az ablakuk (korszerűtlen, nem záródó, nem hangszigetelt és rezonáló) alatt. Érdekes módon akkor örültek a (ha jól emlékszem 10/A) járatnak.
  A tavaly előtti Tarján rekonstrukcióig a volt megállók kb 10X1 méteres betonsávjai még láthatók voltak.”
 • 12. allwin 2011. április 01. 16:50
  „9.: ÉPÜLŐ KETTES?

  Hol? xD”
 • 11. daveedbrown 2011. április 01. 15:08
  „10.
  És hogy jött volna ki onnan, amikor lezárták (és még le fogják) az utcát? A terelés terelése? őőőő...”
 • 10. henrik19-98 2011. április 01. 15:00
  „Szerintem a buszvégállomás a Murányi utcában (talán) jobb lenne, mert ott félre is tud állni a busz, meg is tud fordulni. Vagy esetleg, ha a Tátra térre teszik a végállomást, ott meg is tud állni rendesen, mert nem zavarja azt a csekély kis forgalmat, ami arra van. Viszont a Murányi utcában meg az a jó, hogy legalább az EREDETI villamosvégállomásnál van. A forduló útvonala pedig így nézne ki: MURÁNYI UTCA VÁ. - Murányi utca (páratlan oldal) - Murányi utcai bekötőút - József Attila sugárút...”
 • 9. queenmargareth 2011. április 01. 14:31
  „nekem azt írták anno, hogy ez szükséges kell az élethez busz, autó, nem úgy, mint a cigi:)
  és mit szóljanak az épülő kettesnél lakók, ahol a tavaly nyáron egész éjszaka verték a betont. Most nappal teszik, amit tavaly lebetonoztak:)Semmivel sem jobb, itt az őrületes zaj megy, ott a gáz...És valakit megkérdeztek?ÁÁÁÁÁÁÁ”
 • 8. Claire 2011. április 01. 14:28
  „A Mikszáth Kálmán utcára is áthelyeztek észrevétlenül egy kisebb buszpályaudvart. Végig állnak a buszok, reggel vinnyogva tolatnak, eltorlaszolják az autókijáratokat, óbégatnak egymásnak a sofőrök, ha kocsival ki akarunk állni, egy életem, egy halálom módjára gurulunk ki, úgysem látni semmit ...erről sem kérdezték meg a lakókat...ez van, dacára, hogy nem kis pénzbe kerülnek a belvárosi lakások, és itt, eddíg semmi sem volt. A megállni, várakozni tilos tábla még most is kint van.....”
 • 7. Nórikám 2011. április 01. 14:11
  „Ha a városon kivülre viszik, akkor az lenne a baj! Valahol csak el kellett helyezni a megállót. Ja, ha más orra alá pöfögne, az nem lenne baj. Ez nem végleges megoldás, valamit, valamiért.”
 • 6. ValakiaSOKKözül 2011. április 01. 13:46
  „Akkor legyen a víztorony tér a végállomás....ja, akkor meg az lenne a baj.hogy 5 percet kell sétálni....”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Másfél millió forint értékű egyedi karláncokat vitt el

Kalapáccsal törte be a Bartók téri 24 karát ékszerüzlet kirakatát egy férfi, felmarkolt másfél millió forint értékű ékszert, és elkerekezett. Keresi a rendőrség. Tovább olvasom