Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Vége a közgyűlésnek: Veszélyben a partfal projekt

Szeged – Heves vitával kezdődött a közgyűlés, de már vége is. 375 millió forint átcsoportosítására lenne szükség a partfal beruházáshoz, de erről állítólag senki nem tájékoztatta a Fideszt.

10.18: Másfél milliárdos EU-s támogatást veszít el Szeged és az ország is, ha meghiúsul a partfal beruházás, mondja Botka László a sajktótájékoztatón. Jövő hétre rendkívüli közgyűlést hív össze a polgármester, mert október 9-én el kellene kezdődnie a munkának. Szerinte ma összehangolt műbalhé folyt a teremben. A Fidesz úgy kezdte Szegeden, hogy minden közbeszerzésről minden döntést a jogi, ügyrendi bizottságnak adott. Vagyis mindenről Keresztúri Farkas Csaba és Bohács Zsolt döntöttek, mondja Botka László. 8 hónapot csúszott a beruházás miattuk.

Egyetlen pályázó pályázott a kivitelezésre, ez nem jó, de a pályázata érvényes. A probléma az, hogy 552 millió forinttal drágábban végezné el a munkát. Ebből 162 milliót biztosítani tud a város, a maradék 375 millióra van szükség.  Ezt az eleve beárazott kisebb nagyságrendű beruházások megtakarításából fedeznék, vagyis nincs szó hitelről vagy hiányról. A kormány létrehozott egy alapot, amiből támogatást lehet igényelni: ebből 310 milliót kaphatunk, vagyis csak a maradékot kell pótolni. Ehhez viszont kormánydöntés kell, de az még nem született meg, vagyis muszáj volt ezzel az előterjesztéssel előállni, mert októberben meg kell kezdeni a munkát, mondja a polgármester. Azt hogy a rendkívüli ülésre megszülethet-e a kormánydöntés, nem tudni.

A Fidesz–KDNP-frakció sajtóközleménye az ügy kpcsán, változtatás nélkül közöljük:

Törvénytelenül, megdöbbentő módon kíván közel félmilliárd forintot eltüntetni a város költségvetésből Szeged MSZP-s polgármestere.
A Közgyűlés előtt egy (!) nappal, a csütörtöki Városüzemeltetési és Fejlesztési Bizottság ülésén, a helyszínen kiosztott (!) módosító javaslattal próbálják meg e tekintélyes pénzösszeget kivezetni a város kasszájából.
A törvényességi kontrollt megkerülő javaslat mindössze 4 sorban magyarázza és indokolja az irdatlan pénzösszeg megmozgatásának homályos célját.

Jellemző, hogy a városvezetés nem merte bevinni a javaslatot a Vagyongazdálkodási Bizottság, valamint a Jogi Bizottság elé sem.
A szocialisták kézivezérlésével lefolytatott, mobil partfallal kapcsolatos közbeszerzési eljárás a városvezetés tervezési képességeiben meglévő komoly hiányosságait mutatja. Az MSZP-sek több mint 30%-kal alultervezték a projekt várható költségeit. Erre az eljárás során mind iparági résztvevők, mind a Fidesz–KDNP illetékesei többször figyelmeztettek.

Az eljáráson – hogy, hogy nem – mindössze egyetlen cég tett ajánlatot, mert a többi érdeklődő vállalkozás visszalépett, hiszen megvalósíthatatlannak tartotta a rendelkezésre álló források miatt a projektet. Az MSZP szándékai szerint viszont most arra kerülne sor, hogy utólag megemelnék a vállalkozó díját, így az a társaság, aki – most, mint kiderült – áron alul vállalta el a munkát, közel félmilliárd forinttal megemelt díjat kapna!

Az ügy körülményei több mint gyanúsak. A Fidesz–KDNP-frakció nem vesz részt olyan törvénytelen eljárásban, aminek köze lehet a bukott baloldal pártkasszáinak feltöltéséhez. Nem kívánjuk sem Gyurcsány Ferenc, sem Bajnai Gordon, sem pedig Mesterházy Attila kampányát finanszírozni.

Az MSZP-től elvárjuk, hogy kérjenek bocsánatot a szegediektől, mert törvénytelen módon próbáltak meg közel félmilliárd forintot eltüntetni. Mi ehhez nem asszisztálhatunk, ezért – tiltakozásul – nem fogadhattuk el a törvénytelen előterjesztést és mutyigyanús ügyet is tartalmazó közgyűlési napirendet.

A város szempontjából ugyanakkor fontosnak tartjuk, miként alakul az árvízvédelmi partfal sorsa, ezért – ahogyan eddig – a FIDESZ-KDNP-frakció ezután is partner lesz az erről folyó – ezúttal elmaradt – egyeztetésekben, és törvényes közgyűlési előterjesztés esetén támogathatjuk a mobil partfal megépítését is.


A Polgármesteri Kabinet is sajtóközleményt adott ki, ezt is változtatás nélkül közöljük:

A partfal beruházással kapcsolatos minden döntést a Fidesz-Jobbik többség által irányított Jogi- Ügyrendi- és Közbiztonsági Bizottság hozott.
A korábban jobbikos, most fideszes képviselő által irányított bizottság döntött a közbeszerzés teljes folyamatában a tender kiírásáról és elbírálásáról egyaránt.

Szánalmas próbálkozás, hogy miközben az összes elhibázott döntést a városnak kárt okozó módon a Fidesz-Jobbik képviselők hozták, most az MSZP-s polgármesterre kívánják a felelősséget hárítani. A legátlátszóbb, szokásos fideszes stratégiát alkalmazva korrupciót emlegetnek.

A mostani közgyűlési előterjesztés pontosan tartalmazza az indokolt többlet költségeket, amelyeket az idei, más beruházások megtakarításaiból finanszíroznánk.

Az elmúlt három és fél évben a Fidesz-Jobbik képviselők minden, a szegediek számára fontos beruházást próbáltak meggátolni, így a Dugonics tér felújítását, a trolibuszok beszerzését és most a város számára létfontosságú partfal rekonstrukciót.


A Jobbik Szegedi Szervezete is sajtóközleményt adott ki, itt sem módosítottunk a szövegen:

A mobil partfal elkészítését Szeged „Hunvald-ügyének" tarjuk, mert a szocilista és liberális kormányok gyanús közbeszerzéseinek gyakorlatát foganatosítja. A Jobbik Szegedi Szervezete már a projekt elindulásakor furcsának találta, hogy az eredeti 5 milliárdos projektből 3 milliárdot kivontak a Leisztinger Tamás érdekeltségébe tartozó szegedi Napfényfürdő számára. Nem értjük, hogy mi volt az MSZP és a Fidesz érdekeltsége ebben, mert az elmúlt 3 évben a fürdő évi 450 millió Ft-os veszteséggel zárt, amiben 86%-ban a város a tulajdonos, de a Botka László által kitalált konstrukció miatt, a város a cég működésébe nem szólhat bele, csak Leisztinger Tamás.

Az így lecsupaszított összegű beruházást, azonban Botka László és a maffiabaloldal tovább akadályozta azzal, hogy 8 hónapig elhúzta a döntés meghozatalát. Szeged város polgármestere nem hajtotta végre a projekt elkészüléséhez szükséges bizottsági döntést és nem a közgyűlés által jóváhagyott levelet küldte meg a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnek. A közgyűlési döntés végrehajtását szándékosan szabotálta, megmásította, azt a látszatot keltve, hogy a Jobbik képviselője ennek az akadálya. A polgármester végig hazudva ezt a 8 hónapot, folyamatosan becsapja a közvéleményt és a szegedieket a partfal elkészülésének kapcsán.
A Jobbik Szegedi Szervezete felszólítja a Hazánk kifosztásáért felelős baloldal prominens vezetőjét, Botka Lászlót, hogy válaszoljon az alábbi kérdéseinkre, hogy a szegediek tisztán láthassanak az ügyben! Legyen végre gerinces, és ne a Kajmán-szigetekről pénzelt lakájmédiája mögé bújjon el! Kérdéseink:

Miért szegte meg az Ön hivatala a város közbeszerzési szabályzatát, azzal hogy nem hívták meg a bíráló bizottsági ülésre az érintett bizottságok elnökeit, alelnökeit?
A projekt bíráló bizottságát, miért nem hívták össze május 17-e óta?
A projektre 4 cég pályázott, mégis csak 1 cég volt, aki ajánlatot adott le a rendelkezésre álló összegnél fél milliárddal többért a pályázatában. Bár tudta, hogy nincs ennyi forrása a városnak, mégis benyújtott egy fél milliárddal drágább tervet? Honnan gondolhatta ez a cég, hogy a város meg fogja emelni ezt az összeget? Ön szerint, miért érte meg ennek a cégnek június óta, hogy az ajánlatába több száz munkaórát befektessen?
Ön honnan tudja, hogy csak ez az egy cégnek volt érvényes a pályázata, ha még csak az ezt előkészítő bíráló bizottsági ülését össze sem hívta?
Már legalább egy hete Ön értesült erről az ügyről, még sem tájékoztatta az illetékes bizottságokat a rendes ülésükön, miért nem hívta össze az érintett bizottságokat?
Miért nem ismerhetik meg a képviselők a közbeszerzési eljárást, ha egy titoktartási kötelezettség aláírásával ez 5 perc alatt megoldható lenne? Jelenleg az egyetlen pályázót sem ismerhettük meg.
Végezetül, miért nem ír ki a város, egy új gyorsított eljárást, ami már október elején le is záródhatna?

A Jobbik Szegedi Szervezete aggodalmait fejezi ki a Fidesszel szemben is, mert úgy tűnik, hogy az ügyből teljesen kihátrálnak és hasonlóan cselekednek majd, mint az elszámoltatás elmaradásának kérdésében, a balliberális bűnözők felelősségre vonásának ügyében. Meglátásaink szerint csak egy új gyorsított eljárás szolgálná a tisztánlátást, a valódi versenyt, Szeged és a Haza ügyét. Felszólítjuk mindkét multipártot, hogy ennek érdekében cselekedjenek!

9.50: A közgyűlés nem fogadta el a mai ülés napirendjét. Vége.

Szinte el sem kezdődött, amikor már véget is ért a szegedi közgyűlés. Fotó: Frank Yvette.
Szinte el sem kezdődött, amikor már véget is ért a szegedi közgyűlés. Fotó: Frank Yvette.

9.45:
Keresztúri Farkas Csaba a napirend megállapítása után, visszautasít minden vádat a partfal beruházással kapcsolatban. Vérlázító, mondja a polgármester. Solymos Keresztúrit cáfolja. Nagy a hangzavar. Szentistványi István még megpróbál hozzászólni, levenné napirendről a témát. Botka felhívja a figyelmét, hogy akkor a teljes költségvetés módosítást le kell venni a napirendről. Ezt kéri Szentistványi.

9.39: Nagy Sándor (Szabad Város Egyesület)  csak ámul az egséz vitán, majd áttér az oktatás kérdésére. Szerinte Pocsai Blanka gyerekei valami különleges iskolába járhatnak, mert ő nem ezt a csodás rendszert tapasztalja, amiről a képviselőasszony beszél.

9.23: Keresztúri Farkas Csaba (Jobbik) a partfal projekthez szól hozzá. Szerinte a képviselők semmit nem tudnak arról az eljárásról, amihez most 375 millió forintos plusz pénz megszavazását kéri a polgármester. Botka azt mondja, személyesen Keresztúri Farkas Csaba miatt van 8 hónapos csúszás, vagyis vagy így döntenek és megkezdik a partfal felújítását, vagy nem lesz beruházás. Szerinte Keresztúri Farkas Csabának bocsánatot kellett volna kérnie a Szegediektől a csúszás miatt, de a költségvetési vitában folytathatják. Nincs már mód új pályázatra, mert kicsúsznak az EU-s eljárás határidejéből, nyomatéskosítja.

Szünetet ajánl a Fideszes képviselőknek, ha most újra át szeretnék beszélni a dolgot, de ha ezt nem vállaják, akkor inkább vallják be, hogy meg akarják hiúsítani a partfal projketet, mondja. Bohács Zsolt (Fidesz) szerint velük senki sem egyeztetett, bizottsági tárgyalást kér, most nem lát más lehetőséget. Botka szerint a bizottságok megtárgyalták a kérdést. 

Solymos László, alpolgármester elmondja, múlt héten ő maga tájékoztatta Bohácsot arról, hogy a közgyűlésen dönteni kell majd pénzek átcsoportosításáról. A partfal projekttel kapcsolatban egyébként minden döntést a Jogi-, Ügyrendi- és Közbiztonsági bizottság hozta, melyet korábban Keresztúri Farkas Csaba, most pedig Bohács Zsolt irányít, emeli ki a polgármester. Szörnyű, hogy csak egy ajánlat van, de ezt már muszáj elfogadni, mert különben elesünk a beruházástól, mondja.

Szentistványi István (LMP) bíráló bizottsági tagként tegnap hallott először az egészről, állítja. Szerinte azért volt csak egy pályázó, mert a többiek megsejtették, hogy esélyük sem lehet. A Fidesz tapsol. Botka László azt kérdi, mégis kitől sejtette volna meg, ha mindent a bizottság írt ki.

9.15: Koccintás után folytatódik az ülés. Napirend előtt Kozma József (MSZP) a tanévkezdésről beszél. Ez az első olyan tanév, amikor Szegednek nincs saját iskolája, nincs beleszólása az oktatásba, mondja. Káoszt emleget, amiből egyelőre nem tudni, hogy kimásztunk-e már. A pedagógusok félnek, mert közalkalmazottak, teszi hozzá. Pocsai Blanka (Fidesz) válaszol: "Ne rombold le, amit saját magad képtelen vagy felépíteni", idézi Szilárd Leót. Szerinte a kormány most oldja meg az oktatási rendszer eddigi problémáit. Az átalakulásnak nem az a célja, hogy félelmet és zavart keltsenek, hanem hogy partnerek legyenek a folyamat zökkenőmentes véghezvitelében.

9.00: Kezdődik a közgyűlés. Botka László, polgármester az augusztus 20-án magas állami kitüntetésben részesültek köszöntésével kezdi. Szeged Város emlékérmét nyújtja át.

Korábban írtuk: A kilenc órakor kezdődő rendes ülésen – egyebek mellett – szó lesz Szeged Építési Szabályzatának és Településszerkezeti Tervének módosításáról, a szociális és gyermekvédelmi szolgáltatástervezési koncepció felülvizsgálatáról, illetve a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár igazgatói beosztására érkezett pályázat elbírálásáról.               

Olvasóink írták

67 hozzászólás
 • 67. acidrain 2013. szeptember 25. 18:04
  „Hát tudják ez úgy van, hogy belenyomtunk plusz félmilliárdot, aztán ha megszavazza a fidesz, akkor zsebrevágjuk, ha nem, akkor miattuk úszik el a város.”
 • 66. info 2013. szeptember 22. 07:56
  „Ja, hogy nem focipályára kellett szavazni? akkor ők is megtették volna, mármint a 2/3.
  Mind úgy vannak vele, végül is nem az ő s@güket lötyköli a víz, ha kiárad a Tisza. Neki lesz hová bújni akkor is, míg a szegény ember állja a sarat a gáton.”
 • 65. GondaIstván 2013. szeptember 21. 00:26
  „58. kormoska: "Akármikor jöhet egy olyan árvíz ami az 1001cm-es szintet "
  Nem valószínű, hogy jön egy rekord ármagasság, mert sorra épülnek az árapasztó tározók a Tiszán. Ezek méterekkel csökkentik a tetőzési szintet.”
 • 64. vélemény 2013. szeptember 21. 00:20
  „Botka László, polgármester
  Szeged Város emlékérmét nyújtja át.
  - Megint Alföldi <moderálva>?
  http://www.delmagyar.hu/forum-kepek/231/B2302926.jpg”
 • 63. vélemény 2013. szeptember 21. 00:09
  „58. kormoska
  Akármikor jöhet egy olyan árvíz ami az 1001cm-es szintet ..
  - Megint riogattok? 23 millió román, ...
  A 2012-es világvége is elmaradt. :)”
 • 62. vélemény 2013. szeptember 21. 00:00
  „12. ötös
  Ha érdekelt lesz benne a fidesz-jobbik, ..
  - Ez azt sugallja, hogy akik erőltetik azok már anyagilag érdekeltté lettek téve?”
 • 61. vélemény 2013. szeptember 20. 23:54
  „56. szatyi
  - Megint csúnyát írtál? :)”
 • 60. vélemény 2013. szeptember 20. 23:52
  „a képviselők semmit nem tudnak arról az eljárásról, amihez most 375 millió forintos plusz pénz megszavazását kéri a polgármester.
  - A szocik csak hitelben és az érte járó jutalékban tudnak gondolkodni?
  A kivitelezői pályázat nyertese is hálás szokott lenni.
  Magyarországon a felmérések szerint az utóbbi évtizedekben elhatalmasodott a korrupció.”
 • 59. Agáta 2013. szeptember 20. 23:00
  „Mi lenne, ha nem hatalmas partfal emelésben, hanem a folyó rendszeres kotrásában gondolkodnának, ill. még inkább azt tennék? A kitermelt homokot meg értékesítenék persze. Gyerekkoromban rendszeresen járt kotróhajó a Tiszán. Akkor is volt zöldár, de sohasem olyan magas, mint akár ´70-ben, akár az utóbbi években többször. Persze ehhez nemcsak itt, hanem végig a folyón rendszeresen kellene végezni a kotrást, sőt, az még jobb lenne, ha végre több helyen víztározókat létesítenének és itt tartanák a vizet, nem engednék tovább. Lenne mivel locsolni az aszályos júliusban és augusztusban.”
 • 58. kormoska 2013. szeptember 20. 21:50
  „Normális városvezetésnél a polgármester irányít,és nem az 1 fő képviselővel rendelkező hungarista,szélsőjobbos elveket valló,az országot lejárató nacionalista-populista bagázs!
  A város érdekében sem képesek együtt dönteni Botkával de még a Fidesszel sem.
  Akármikor jöhet egy olyan árvíz ami az 1001cm-es szintet és a nemzetieskedő elvtársak képtelenek a gyors döntésre!
  Szégyen!”
 • 57. hangman 2013. szeptember 20. 21:35
  „Van aki visszasírja a kommunizmust és ezt nemzetinek próbálja meg beállítani, szánalmas!”
 • 56. szatyi 2013. szeptember 20. 21:33
  „"54. GondaIstván 2013.09.20. 20:30"

  <moderálva>”
 • 55. Ballas 2013. szeptember 20. 21:17
  „54. Hagyjad szegényeket, agyilag sérültek, a média kimosta a fejüket vagy csak alapból ilyenek... remélem egyre inkább többen ébrednek fel és szavaznak a nemzeti pártra! (és nem csak itt hanem Európában mindenhol)
  ha ez így megy tovább romba döntik az egész világot a jelenlegi rendszer kiszolgálói akik kollaborálnak a háttérhatalommal, akiknek semmi más céljuk nincs csak az esztelen profit, és a "növekedés", no meg persze a háborúk, és az emberek és a Föld végtelenségig való kizsákmányolása!”
 • 54. GondaIstván 2013. szeptember 20. 20:30
  „52. NP1: "aki szerint egy árvízvédelmi töltés 1 m-rel tetszés szerint megnövelhető"
  Pont fordítva: nem növelném a töltés magasságát, hanem csökkenteném.
  - a járdaszintet levinném a mostaniról a Stefánia szintjére (ettől lenne szerves kötődés a város és a folyó között, mert nem lenne eltakarva)
  - a most tervezett 70 cm-es mobil fal helyett 170 cm-es mobil falat szereznék be (ez egyébként 500 cm-ig szabadon magasítható, tehát bőven beleférünk)

  52. NP1: " focipályák építése kapcsán folytatnak"
  A focipálya építés TAO-s pályázat, amiben nincs illetékessége a bizottságnak.

  50. hangman: "a lázadó középiskolásokat leszámítva"
  Az egyetemisták között a Jobbik vezet, megelőzi a Fideszt. Az összes fiatal között pedig 2. helyezett, megelőzve az MSZP-t. Szörnyűködnek is ettől a kutatást végző szociológusok!

  49. Ebgondolat: "sétád a megemelt járdaszinten TÖKÉLETES kilátást nyújt a Tiszára"
  Ez butaság. Ilyen alapon ha még 10 m-el magasabb lenne a töltés, akkor még jobb lenne a kilátás a folyóra? Arról van szó, hogy most kb. 2 m-es töltés (a mostani járdaszint+a melvéd együtt) választja el vizuálisan a Stefániát - és ezen keresztül a várost- a folyótól. A jövőben - ahelyett hogy ezt visszabontanák - ez pont így marad, annyival súlyosbítva, hogy a támfal magasságáig pluszban feltöltik földdel és annak a tetején sétálhatsz majd. Biztosan ezt szeretnék a szegediek?”
 • 53. hangman 2013. szeptember 20. 20:28
  „Ez az írásod is nagyon ült NP1! :)”
 • 52. NP1 2013. szeptember 20. 19:48
  „49. Ebgondolat 2013.09.20. 18:19

  Add föl!
  Nincs értelme Gondával vitatkozni! Azt, aki szerint egy árvízvédelmi töltés 1 m-rel tetszés szerint megnövelhető annak minden észérv fölösleges.

  Azért el tudom képzelni azt a műszaki értelemben kifinomult, szakszerű vitát amit a Sportbizottságban a focipályák építése kapcsán folytatnak.”
 • 51. zeuszka 2013. szeptember 20. 19:45
  „Valaki mondja meg nekem miért akar folyamatosan rosszat a Fidesz a városnak? Jó lenne ha felébrednének, hogy nem Budapesten élnek hanem Szegeden. Ha így megy tovább akkor tényleg megszünik létezni Szegeden. Mondjuk én nem fogom bánnni mert a <moderálva> is tele van velük.”
 • 50. hangman 2013. szeptember 20. 19:10
  „A jobbik nem tétel, a lázadó középiskolásokat leszámítva mindenki rájött már hogy milyen tőről fakadnak.”
 • 49. Ebgondolat 2013. szeptember 20. 18:19
  „46. GondaIstván 2013.09.20. 17:17
  Te tényleg ennyire <moderálva> vagy?
  Épp az a lényeg, hogy a járda a partfal szintjén lesz, így a mobil gátat csak akkor kell felállítani, ha a vízszint ennél (azaz kb. 10 méter) magasabb! És mi az, hogy nincs kilátás? A sétád a megemelt járdaszinten TÖKÉLETES kilátást nyújt a Tiszára, nem úgy, mint most! Továbbá megjegyezném, hogy a tervezet szerint minden olyan lenne, mint a századelőn, mielőtt még felépült ez az otromba, jelenleg is álló gát. <moderálva>”
 • 48. Ballas 2013. szeptember 20. 18:06
  „35. Te beszélsz zéróról, papa? :) ha a Jobbik zéró akkor a DK, az MSZP, meg az E14 az mifene? :D ki kell hogy ábrándítsalak, lehet hogy ebben a libsi-balos porfészekben még nincs esély a nemzeti győzelemre (sőt sajnos biztos), de országos szinten verni fogja a "zéró" Jobbik, a balos-<moderálva>!”
67 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bemutatkozott Szeged új trolija

Bemutatkozott péntek délben a sajtónak Szeged új troliflottájának prototípusa. Tovább olvasom