Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 21°C Még több cikk.

Vége a színlelt vállalkozások korának

Július 1-jétől az APEH szigorúan bünteti a színlelt vállalkozói szerződéseket. Az adóhatóság elsődleges célpontjai a média, az egészségügyi, az építőipari és a vendéglátó-ipari vállalkozások lesznek.
Drágán megfizetnek azok a gazdálkodók, akik továbbra is számlát fogadnak el „alkalmazottaiktól". Július 1-jétől ugyanis vége annak a kegyelmi állapotnak, amely a színlelt vállalkozási szerződésekre vonatkozott. Amennyiben az APEH mégis csak rajtakapja a cégeket azon, hogy színlelt szerződéssel foglalkoztatják az embereket, visszamenőlegesen megfizetteti velük a személyi jövedelemadót, a társadalombiztosítási járulékot, az áfát, a büntetést, valamint a késedelmi kamatot.

Ebben az esetben a foglalkoztatottak nyugodtan hátradőlhetnek, hiszen a felelősség a foglalkoztatóé. Ha azonban a színlelt szerződéssel foglalkoztatott vállalkozót ellenőrzik, az adóhivatal rá szabja ki a bírságokat és a késedelmi pótlékot. Ennek kivédésére önrevíziót lehet alkalmazni, s a vállalkozó kérheti az adóhatóságtól, hogy méltányosságból csökkentsék vagy töröljék el a bírságot és a kamatokat.
Az adóhatóság elsődleges célpontjai az építőipari, vendéglátó-ipari, egészségügyi és médiavállalkozások lesznek, valamint mindenki, akinél az árbevételhez képest gyanúsan alacsony a bérköltség sor, vagy bármilyen más árulkodó jel lóg ki a kimutatásokból.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pindroch Csaba menyasszonyával együtt játszik Szegeden

Pindroch Csaba nem hisz a véletlenben, csupán a lehetőségben. Azt mondja, hogy jelenleg a csúcson… Tovább olvasom