Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Véget ért a kazettakorszak

A szegedi videotékák az új filmeket szinte már csak DVD-n rendelik meg, mert az emberek nem keresik a videokazettákat. Valahol turkálót alakítottak ki az egykor szebb napokat látott filmhordozókból, másutt a kukában végzik a megrongált szalagok.
Földesi Réka szerint már csak az idősebbek keresik a szalagon lévő filmeket. Fotó: Frank Yvette
A Hajnóczy utcai videotékában két külön polcon sorakoznak a kiszuperált videokazetták. Akinek van kedve, ebből turkálhat magának egy-kétszáz forintért az utóbbi húsz év nagyhírű és felejthető filmjeiből. Dévity Csaba és barátnője, Wessely Niki is csemegézett a termésből, de azért átnézték az eladásra kínált műsoros DVD-k kínálatát is.

– Egy éve vettünk DVD-lejátszót, ennek ellenére nagyjából fele-fele arányban nézünk kazettát és DVD-t. Van persze különbség: ha tizenötször megnézünk egy kazit, az már látszik rajta, a lemeznél nincs ilyen – mondta Csaba. Niki többnyire horrort és krimit, barátja pedig akciófilmet vagy sci-fit keres. Csaba azért szeret turkálni, mert így van miből cserélni a barátokkal, ha megunnak egy filmet.

– Ma már csak a vendégeink harmada-negyede, főleg az idősebbek keresnek filmeket VHS-n – beszélt tapasztalatairól Földesi Réka, a bolt munkatársa. Elmondta: a százforintos árkülönbség sem növeli különösebben a kazettakölcsönzést, ennek a filmformátumnak már leáldozóban a csillaga. A filmek túlnyomó többsége – akár több évtizedesek is – egyébként is megvan lemezen, aminek az a nagy előnye, hogy azonnal látszik, ha sérülés érte. – Hoztak már úgy vissza VHS-t, hogy kivágtak a szalagból, vagy rávettek valami mást, amit persze csak napokkal, hetekkel később vettünk észre – mondta Réka. A lestrapált kazettákat már nem is javítják, hanem egyenesen a turkálóba teszik. Van, aki azért veszi meg onnan, mert olcsóbb erre fölvenni a tévéből, mint a kétszer annyiba kerülő üres kazettára.

A Kálvária sugárúti videotéka tulajdonosa, Kiss Rudolfné tavaly október óta már nem is vesz új filmet kazettán, mert a kölcsönzők kilencven százaléka csak DVD-t vesz ki. – A régi videomagnók már nem működnek rendesen, ezért mostanában egyre több kazettámat kapom vissza begyűrve, elszakadva, amiket nem adhatok oda később senkinek – mesélte a tulajdonos. Hozzátette: a megkarcolt DVD-ket lehet políroztatni, így megmenthetőek, míg a tönkrement kazettákból heti négy-öt végzi a kukában. A DVD-k megjelenésekor persze előfordult, hogy valaki képtelen volt kivenni a tokból a DVD-t, így tört a tok és a lemez is – de ilyen ma már ritkán fordul elő.

A Fő fasori kölcsönzőben viszont még javítanak kazettákat, és Döncziné Márki Ágnes szerint DVD-ből többet dobnak ki egy évben, mint kazettából. A divat azonban nagy úr: az emberek négyötöde már csak DVD-t keres, így abból egy hónap alatt visszajön a jogdíjakkal együtt hat-kilencezer forintos kölcsönzői ár. A kazettákon azonban legkevesebb fél év alatt térül meg a befektetett összeg – ha egyáltalán megtérül –, noha ugyanannyiba kerülnek, mint egy digitális lemez.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Médiabál lesz Szegeden

Médiabált rendeznek jövő héten szombaton Szegeden. Évek óta nem volt a Csongrád megyei sajtó… Tovább olvasom