Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Véget ért az ˝ahhoz képest˝ korszak: Már 11 roma szakkollégium működik Magyarországon, több mint 350 hallgatóval

Szeged - A Roma Szakkollégium Hallgatóinak Országos Tudományos Konferenciáját első alkalommal rendezték meg a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Területi Bizottság Székházában.
A 15 éve működő roma szakkollégiumi hálózat első olyan tudományos konferenciája volt, ahol a jelenleg Magyarországon működő 11 roma szakkollégium hallgatói bemutatták tudományos kutatásaikat, eredményeiket. 2011 őszén a jezsuita rend Budapesten, a görögkatolikus egyház Miskolcon, a református egyház Debrecenben, az evangélikus egyház pedig Nyíregyházán nyitotta meg a maga szakkollégiumát felsőoktatásban tanuló, elsősorban cigány származású hallgatók számára. A szegedi és a többi 10 kollégiumban is a hallgatók nagy része tudományos tevékenységeket végez, a szervezők szeretnének hagyományteremtő jelleggel lehetőséget és teret adni ezeknek a munkáknak a bemutatására.

– Van idehaza egy olyan csapat, amely kitartással és tudásával bebizonyította, hogy a romák nem csak származásukhoz képest érhetnek el eredményeket a tudomány számos területén. Mondhatni véget ért az „ahhoz képest" korszak, ez köszönhető ezeknek a fiataloknak és segítőik erőfeszítésének – mondta köszöntőjében a rendezvény fővédnöke, Langerné Victor Katalin társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár.

– Hosszú utat tett meg a kezdeményezés, és sikeresen dönti le a romákkal kapcsolatos sztereotípiákat. A tudományban nem számít a származás, az eredmények magukért beszélnek. 11 roma szakkollégium működik Magyarországon, több mint 350 hallgatóval, közel 100 olyan már lediplomázott emberrel, akik a saját szakmájukban sikeresen el tudtak helyezkedni és helytállni – magyarázta az államtitkár. – Bízunk benne, hogy kollégiumaink hamarosan nyithatnak a középiskolák, az általános iskolák felé is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Telekosár: Anya és lánya gyakorlott párosként vásárolt be - fél óra alatt végeztek

Telekosár: Anya és lánya gyakorlott párosként vásárolt be - fél óra alatt végeztek
Rutinos bevásárlókat ismerhettünk meg a Telekosár játékunk újabb nyerteseiként: Szélpál Jánosné és lánya szűk fél óra alatt gyűjtötték össze bevásárlókocsijuk tartalmát az újszegedi Príma Nova polcairól. Tovább olvasom