Délmagyar logó

2019. 05. 21. kedd - Konstantin Még több cikk.

Végez az aszály a kukoricával

Csongrád megye - Bajban vannak a kukoricás gazdák. A növény szenved a szárazságtól, az alsó levelei sárgulnak, a felsőbbek pedig összesodródnak, hogy kisebb legyen a párolgási felületük. Ha napokon belül nem kapnak a növények kiadósabb esőt, akkor jelentős terméskieséssel számolhatnak a termelők.
Ég és föld a különbség azok között a kukoricatáblák között, amelyeket öntöznek, azokkal szemben, ahol a természet adagolja csupán a csapadékot. A termelők jelentős részének azonban nincs lehetősége a locsolásra. Az aszályos időt megsínyli a tengeri.

– A 38-40 fokos kánikula problémát okoz, mert csapadékot továbbra sem ígér a meteorológia. Másfél hete kaptunk ugyan itt, Szeged környékén 15 milliméter esőt, ami életmentő volt, de azzal sem húzzuk ki sokáig, talán a hét közepéig – vázolta a helyzetet Sáringer Sándor, a Karotin Kft. ügyvezetője.

A napraforgó jobban bírja


Az agrárvállalkozás Szeged környékén – Sándorfalván, Dócon, Bakson – mintegy 500 hektáron termeszt kukoricát. – Széttagolt a területünk, ezért nem tudunk öntözni. A csapadékszegény időnek már mutatkoznak a káros hatásai. Mivel nincs vízutánpótlás, repedezett a talaj. A kukorica két-három alsó levele sárgul. Ha nem változik a helyzet, akkor további száradások várhatók – tette hozzá.

Vágó László az összesodródott levelű kukoricát mutatja. Fotó: Kovács Erika
Vágó László az összesodródott levelű kukoricát mutatja. Fotó: Kovács Erika

Egy idő után azonban már ez sem segít. Most van a címerhányás és a beporzás időszaka. Átlagos nyári hőmérsékletre és esőre lenne szükség – mondta Sáringer Sándor, aki attól tart, hogy az aszály miatt jelentős terméskiesésre számíthatnak a termelők. Hozzátette, a csapadékhiány már érezteti hatását a napraforgónál is, de nem olyan drasztikusan, mint a kukoricánál.

A reggeli harmattal egyenlő eső hullott


A nagymágocsi Fodor László csupán 1 hektáron termeszt kukoricát. Nem eladásra szánja, hanem a jószágainak takarmányra. – Másfél hete itt, Nagymágocson csak annyi eső hullott, aminek a mennyisége a reggeli harmattal egyenlő. Én már nem is emlékszem, mikor volt utoljára kiadós csapadék, pedig nagyon kellene, méghozzá legalább 30-40 milliliternyi áztató eső. Attól félek, hogy idén feleannyi kukoricát törünk majd, mint tavaly. Akkor pedig drágább lesz az ára, többe kerül a jószágtartás is – vélekedett a gazda.

Öntözés nélkül nem lehet termelni

Az árpádhalmi Vágó Miklós közel 150 hektáron termeszt kukoricát. Idén még ő is az eget kémleli, de jövőre már nem lesz kitéve annyira az időjárás viszontagságainak, már ami a szárazságot illeti. Ennek azonban ára van.

– Öntözés nélkül egyre kevésbé lehet normálisan termelni. Ezt be kellett látnom. Alulról már kezd száradni a kukorica, idén biztos nem lesz felénk rekordtermés. Ezért is határoztam el az öntözőrendszer kiépítését. Most fektetjük a csöveket az esőztető, csévélődobos, dupla vízágyas rendszerhez. Tavaly pályáztam rá. A mintegy 16 millió forintos beruházás 35-40 százalékát kaptam meg támogatásként. Nagyon sokba kerül, de meg kell lépni. Ezzel az összterület mintegy egyötöde, egynegyede válik öntözhetővé – mondta a mezőgazdasági vállalkozó. 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötvözték a tangót a kortárs tánccal

Outbreak (Jutalomjáték) című produkcióját játssza ma 21 órától az Újszegedi Szabadtéri Színpadon a Duda Éva Társulat. Tovább olvasom