Délmagyar logó

2019. 06. 20. csütörtök - Rafael 19°C | 28°C Még több cikk.

Végleg kiirtható a parlagfű?

Szeged - Nem csodaszert találtak ki a szegedi szakemberek a parlagfű ellen. Azt mondják, ha szakszerűen használnák a gazdák a létező gyomirtókat, két éven belül az allergén gyom 80 százalékát ki lehetne irtani.

A szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. kiskundorozsmai cirokültetvényén azt mutatták be tegnap a gazdáknak, hogy a jelenleg alkalmazott gyomirtók hatékonyabb használatával miként lehet sikeresen védekezni az allergén gyomnövény terjedése ellen. A szakszerűen kezelt cirokparcellák fele teljesen parlagfűmentes. A cirokról elhangzott: szárazságtűrő, takarmánykiegészítő, nagyon jól beleillik a vetésforgóba, mert visszaszorítható vele a kukoricabogár.
 

Keresni kellett a gyomot a cirokföldön. Kiss Ernő szerint szakszerű védekezéssel megszüntethető a parlagfűprobléma. Fotó: Karnok Csaba
Keresni kellett a gyomot a cirokföldön. Kiss Ernő szerint szakszerű védekezéssel megszüntethető a parlagfűprobléma.
Fotó: Karnok Csaba

– Régóta ismert a parlagfű ellenszere, csak a termelőkön múlik, hogy a gyomirtót miként használják – tájékoztatott Kiss Ernő növényorvos, gyombiológus. A parlagfű 90 százaléka a szántóföldön terem, tehát ott helyben kell védekezni ellene. Megvan az alkalmazható szer, amit kukorica, napraforgó, cukorrépa, hüvelyesek, lucerna, gyümölcsösök esetében be lehet vetni. A forgalomban lévő 318 készítmény több mint fele hatásos parlagfű ellen.

Emelkedett a pollenkoncentráció

Az elmúlt héten az országban átlagosan csökkent a parlagfű virágporszórása, Szegeden viszont emelkedett a pollenkoncentráció. A hatfokozatú riasztási skálán negyedik szintű, azaz sötétbordó riasztás van érvényben, a levegő pollentartalma még mindig erős tüneteket vált ki az allergiásoknál – közölte Paller Judit megbízott országos tiszti főorvos.

– Használják is a termelők, csak nem a megfelelő módon és mértékben, vagyis nem hatékonyan, mert hiányzik a védekezésből a szakértelem. Pedig az országban 3000 felsőfokú végzettségű növényvédelmi mérnököt, növényorvost tart számon a szakma, igaz, csak minden másodikat foglalkoztatnak, a gazdák ugyanis önállóan próbálják használni a vegyszereket.

– Nem kell több vagy drágább gyomirtó, mégis két éven belül sikeresen visszaszorítható a parlagfű a mostani fertőzöttség 20 százalékára. Öt év múlva már nem is lenne téma ez az allergén gyom. Ehhez azonban következetes szigorúság kell – hangsúlyozta a szakember, aki a saját egészsége védelmében napi fél liter parlagfűteát iszik. – Fontos, hogy növényvédelmi mérnök irányítsa a gyomirtást. Emellett lényeges lenne, hogy ne a tüneteket enyhítő gyógyszereket, hanem a gyomirtást támogassa a kormányzat, hiszen 30 milliárd forintot költenek az allergiások egy évben patikaszerekre. 2 millió ember allergiás, másik 2 millió nem tudja, hogy az. Nem szabadna gyerekekkel szedetni a parlagfüvet, mert attól is kialakulhat az allergiájuk. Az államnak figyelembe kellene vennie az agrártámogatás odaítélésekor, hogy tiszta-e a terület. Kormánybiztosi szinten kellene megszervezni a parlagfű-mentesítést. Évente 1 milliárd forint bírságot ró ki a hatóság a fertőzött területek gazdáira, ezt a hatalmas összeget is védekezésre fordíthatnák.

Olvasóink írták

 • 18. kadnarv 2011. szeptember 16. 17:44
  „http://nyersetelekerikatol.blogspot.com/2011/03/parlagfu-mint-gyogynoveny.html”
 • 17. SzőkenőSzarvas 2011. szeptember 16. 15:57
  „KamuNeni, a parlagfű soha nem lesz védett Európában (sem), úgyhogy nyugodtan irthatod.

  A Délmagyartól pedig szeretném kérni a cikk címének javítását, mert irtani mindig rövid i-vel szoktunk.”
 • 16. TomTaylor 2011. szeptember 16. 15:07
  „"Nem kell több vagy drágább gyomirtó, mégis két éven belül sikeresen visszaszorítható a parlagfű a mostani fertőzöttség 20 százalékára. Öt év múlva már nem is lenne téma ez az allergén gyom. Ehhez azonban következetes szigorúság kell -"

  Na, ez az! Ez nem lesz SOHA!!! Ebben az országban nemcsak következetes szigorúság sincs, hanem következetes cselekvés sem az emberek részéről!
  Ebben az országban csak egy következetesség van, és ez a következetlenség. Szomorú.”
 • 15. KamuNeni 2011. szeptember 16. 14:42
  „Vegleg nem irthato ki mert akkor vedett noveny lessz es tilos lessz kirtani. Ez nem otlott fel sinkinek?”
 • 14. TUTI 2011. szeptember 16. 14:29
  „Akkor jól értem a parlagfűnek vége, már csak a
  prostutició + hálapénzzel kell megküzdeni?
  ...és már csak kis idő utolérjük a válságban lévő nyugatot???”
 • 13. deszkás 2011. szeptember 16. 13:01
  „JOZKO! Ezt én nem mondtam.:)) Igazad van az "őrlést" IS illetően .”
 • 12. dodoni 2011. szeptember 16. 12:38
  „Egy elnéptelenedő, a mezőgazdaságtól, a földtől jó messzire menekülő népességű országban túlságosan nagy optimizmus a parlagfű kiirtásáról ábrándozni.”
 • 11. jozko 2011. szeptember 16. 12:20
  „8. deszkás:

  Elég nagy paraszt vagyok és eligazodom kissé ebben a témában.
  Nem őrlünk két malomban, csak néhány részletben siklik el egymás mellett a véleményünk.

  A termőföldeken az elszaporodás egyik alapvető oka valóban az elhanyagolás, a parlagon hagyás volt.
  A parossított, feltöltött, rkultivált közterületekre pedig az ilyen területekről behordott földdel került be
  a parlagfű legnagyobb része.
  Utánpótlás biztosított: a talajba került /nagyon is nagyszám/ mag hosszú évekig csíraképes és a megfelelő talaj és időjárási körülmények közepette rendre gyökeret ereszt jó nagy mennyiségben.

  Látványos eredményt az irtásában a ténylegesen összehangolt , tartósan /éveken át folyamatosan!!/ végzett
  "irtóhadjárat" hozhat.
  Sajnos, az allergiásakat közben addig is kezelni kell -minden pénzt nem lehet csak az irtásra fordítani.

  Egyébként ennek sokszor csak egyszerűen kampány íze van.
  Én a környezetemben megjelenő parlagfüvet azonnal kiirtom, akár közterületen is.
  Sokan viszont, akik szenvednek tőle, drága gyógyszereket szednek, fel sem ismerik!
  És ne adj Isten, hogy lehajoljanak és kitépjék!
  Fiatal korában még nem allergén, főleg nem érintésre!

  Divat is lett kissé allergiásnak lenni...
  Ezzel nem bántani akarom betegek százezreit, de sokakat a tudatlanságuk taszít ebbe a betegségbe!”
 • 10. deszkás 2011. szeptember 16. 12:16
  „JQ! Laikus ne is nyúljon szerhez egyrészt mert a "nagyüzemű " szereket csak vizsgázott személy vásárolhatja kezelheti (méregkönyv) másrészt sokszor alapvető dolgokat se ismer pl:szelektiv vagy totális szerről van e szó a % aránya (itt bukik meg az emberek jó része) melyik egyéb szerrel keverhető mi is az a nedvesitőszer,mérgezés esetén mi a teendő Pl szabad e hánytatni vagy tilos. Aztán meg fogsz lepődni: keresd az Engedélyezett növényvédőszerek c könyvet.Ha ezeket nem veszed figyelembe akkor van az a környezet szennyezés igazán.”
 • 9. Füvesember 2011. szeptember 16. 11:54
  „Szegeden már arborétumot tartanak fenn a gyomnak, ahol védett (elkerített) területen, háborítítlanul nő az embermagasságú palagfű. A környéken lakók már vagy egy hónapja nem látnak a takonytól. Az előző években be is jelentették, de-csodák csodája- a kiküldött "szakértő" egy szál gazt sem talált ott (mondjuk szét se igen nézett, nehogy találjon!). Korábban, alibiből egy évben egyszer kiküldtek egy szerencsétlent, hogy EGYMAGA kaszálgassa, nohát annyit is ért! Bárki megtekintheti: aterület az új híd újszegedi lábánál terül, ide épült (volna), mintegy 6 évvel ezelőtt a Szeged gazdaságát látványosan fellendítő PARTISCUM LUXUS IRODAHÁZ. A roskatag, vedlett, rezsdás óriásplakátja még mindig ott van!
  Kérdés:
  1., Vajon kié lehet ez a terület, hogy ezt évek óta BÜNTETLENÜL megteheti?
  2., Ha ezt én a zsebkendőnyi udvaromon csinálnám, ugyanez a "szakértő" hány perc alatt verné rám a büntit?
  Allergiamentes, jó egészséget kívánik mindenkinek! Különös tekintettel a fenti terület gazdájára....”
 • 8. deszkás 2011. szeptember 16. 11:50
  „JOZKO! Nagyon sántit az elméleted az elszaporodást illetően ugyanis a nevében van a megoldás is. A földtulajdonosok elsősorban a felelősök az elszaporodásért. Az összeroskadt termelési rendszert nem voltak képesek időben megfelelő módon használatba venni. Visszakapta a földjét és elkezdett manipulálni:mikor ki veszi meg és mennyiért.Volt hogy okkal mivel azt mondta:kell a fenének.Meséljek hogy "szórakoztak" az aranykorona értékkel a kárpótlási jegyekkel? DE A TULAJDONOSA VOLT!”
 • 7. jozko 2011. szeptember 16. 11:05
  „Elszaporodása a módszeres telepítésnek köszönhető.

  A városok többségében - a fővárost is beleértve, ezer tonna számra hordtak és terítettek szét "parkosítás"
  céljából olyan földréteget, amelyet parlagon álló területek szennyezett termőrétegének felszedésével nyertek.

  Gondolom, a gazdák kaptak egy kiadós támogatást, hogy ilyen olyan szántóföldi kultúra termelésével
  hagyjanak fel pl. piacvédelmi okokból - a földet pedig jó pénzért eladták, gyommagvastól, parlagfüvestől.

  Gondolom, ha eljön az ideje, a lerabolt, termőrétegüktől megfosztott földek talajerő utánpótlására ismát támogatást fognak kérni és kapni - ha a piac majd akkor úgy kívánja.

  Aki nem hiszi, nézzen csak szét a "feltöltött" közterületek nagy részén!
  Természetesen akad ellenpélda is - csakhát az ellenőrzött minőségű termőföld vagy humusz elég drága.”
 • 6. favágó 2011. szeptember 16. 11:05
  „5 Cicus! Nem a mechanikai irtásról van szó! Hanem vegyszeresről, ami a megfelelő vetésforgóval kombinálva eléggé jó eredmény produkál. Ez el is hangzott az év elején megrendezett parlagfű konferencián, amit a Gabonások szerveztek. Sajnos a helyi sajtó akkor nem ért rá és nem tájékoztatta erről a tisztelt nagyérdeműt.
  A mechanikai irtással az a baj, ha lekaszálod, akkor utána a megmaradt szárrészen fejleszti ki virágzatát a növény és ugyanúgy szórja a virágport, mint a 1,5-2 méter magas kifejlett példány!”
 • 5. macska125 2011. szeptember 16. 09:34
  „Eddig is irtható lett volna, nem kell ingyen segélyt osztogatni, hanem kaszát a kézbe, vagy kapát, tessék rendbe tenni az utak mentét, nemcsak azt a fél métert ahol a fűkasza elhalad.
  Az ország egy nagy gaztelep!!!! Szégyen !
  A Dunántúl se kivétel, Tolnától-Baranyáig, meg az Alföld is 1,5 méteres gaz mindenfelé.
  Akkor mért is van munkanélküliség?????? Munka volna nemde???”
 • 4. Haho66 2011. szeptember 16. 09:09
  „Ugye a MÁVnak, meg a mondjuk a Klinikáknak is szakszerűbben kellene használni. (merthogy 1 hónapja Bőrgyógyászat előtt láttam).”
 • 3. jq 2011. szeptember 16. 08:48
  „Akkor mondják be pl. a Falurádióban reggelente, hogy melyik régióban hol tart éppen a parlagfű, és mikor, milyen szerrel permetezzenek ellene. Ez nem kerülne sokba, de segítene azoknak akik tennének is valamit, csak nem értenek eléggé hozzá”
 • 2. deszkás 2011. szeptember 16. 08:23
  „Majd a mérnökre hallgat a gazda,ugyan ugyan.”
 • 1. Fuleee 2011. szeptember 16. 07:40
  „Plusz az SZJA 1%-a, amit a kiemelt költségvetési előirányzatnak oda lehet(ett) ajánlani...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tanács Miklós: Újra lábra állok!

3 csigolyája tört el a 22 éves Tanács Miklósnak, amikor júliusban 90 centis vízbe ugrott fejest a kunfehértói strandon. Nyaktól lefelé lebénult. Tovább olvasom